3906

Радев на среща с ЦИК: Главчев ще е готов с кабинета още днес ВИДЕО

 
Президентът Румен Радев е на среща с ръководството на Централната избирателна комисия (ЦИК), за да обсъдят предстоящите европейски и парламентарни избори в страната.

На срещата държавният глава обяви, че кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев още в рамките на днешния ден ще бъде готов със състава на служебния кабинет. Затова на 5 април ще се срещне с него и ще проведе в съответствие с основния закон на България задължителните консултации с представители на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание.

 

Председателят на комисията Камелия Нейкова обяви, че ЦИК ще организира изборите за членове на Европейския парламент, за Народно събрание така, както е разписано в Изборния кодекс. „По отношение на изборите за членове на Европарламент ЦИК е в голяма степен готова, тъй като беше ясно, че тези избори ще се произведат във всички държави в ЕС в периода 6-9 юни и още от началото на тази година подготвяме документи, изборни книжа, решения, обществената поръчка, която стартира на 15 март. На 3 април изтече срокът за подаване на предложения по тази обществена поръчка. Има едно постъпило предложение, но най-вероятно ако изборите бъдат 2 в 1, ще се наложи да обявим нова обществена поръчка, тъй като се оказа, че няма законова възможност тази поръчка да се измени, за което ще са ни необходими едни 25-30 дни, за да бъде проведена законосъобразна тази процедура“.

Нейкова подчерта, че ЦИК няма да може да организира избори в две поредни седмици.

„В избори за членове на ЕП резултатите от изборите се обявяват в срок от не по-късно от три дни след изборния ден, а в срок от 5 дни трябва да се обявят имената на избраните членове на ЕП от България. В изборите за Народно събрание резултатите от изборите се обявяват не по-късно от 4 дни от изборния ден, а имената на избраните народни представители се обявяват не по-късно от 7 дни след изборния ден. Дали изборите за членове на ЕП биха били първо, а след седмица изборите за Народни представители или обратно, това при всички случаи ще доведе до невъзможност, но ако се наложи, ще трябва да се справим и с това, да се приемат всички изборни книжа и материали от секционните избирателни комисии, от районните избирателни комисии, както и тези от извън страната“. 

Очаквайте още подробности!

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?