49

Радев към Шарл Мишел: Ветото за Шенген подкопава европейското единство

Решението България и Румъния да бъдат лишени от членство в Шенген не е справедливо и подкопава европейските принципи за солидарност и единство. Това заяви президентът Румен Радев във видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. 

Инициираният от Шарл Мишел разговор е по повод подготовката на редовното заседание на Европейския съвет, което ще се състои на 15 декември, както и на юбилейната среща на върха ЕС – АСЕАН на 14 декември.  По време на двата форума в Брюксел страната ни ще бъде представлявана от българския държавен глава. 

По повод очакваната дискусия между европейските лидери за разширяването на Шенгенското пространство президентът Радев заяви, че е неприемливо да се поставят допълнителни изисквания за членство, като обвързването с темата за върховенство на закона, които са извън обективните критерии за прием. Във връзка с увеличаващия се миграционен поток към Европа президентът заяви, че ефективната реформа на Шенгенската система следва да включва присъединяването на държавите, разположени на външната европейска граница, а не блокирането им. „Трябва да се засилят усилията на предна линия“, призова Румен Радев. Президентът заяви, че страната ни продължава да инвестира значителен финансов и човешки ресурс за охраняване на границата. Държавният глава изрази надежда въпросът за разширяването на Шенген да продължи да бъде приоритетен и по време на шведското председателство на Съвета на ЕС, което започва през януари догодина. 

Във връзка с предстоящата дискусия по енергийните въпроси президентът Румен Радев заяви, че следва да се обсъди възможността за разширяване на газопреносните мрежи с партньорите на ЕС за достъп до допълнителни ресурси, особено до терминали за втечнен газ. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
На.цисткия запад не обича християните

На.цисткия запад не обича християните

12.12.2022 | 22:32

Затова е оръжието и милиардите евро за на.цистките у.кри.

Отговори
2 4
Аре бре?

Аре бре?

13.12.2022 | 08:00

A на.цисткият иzток много ги обича - кланя се на безбожната болшевишка сифилистична мумия на червения площад!

Отговори
2 1
мутри вън/мутри вътре

мутри вън/мутри вътре

12.12.2022 | 20:21

Стига рИва, Радев! Удобно ли ти е в скута на мутрата.

Отговори
6 5
Аха

Аха

12.12.2022 | 21:02

Сигурно е удобно. А помните ли вдигнатото юмруче и надеждите на хората по площадите?

Отговори
6 4
Какви надежди бе?Колко сте наивни,с овчо мислене,стадно

Какви надежди бе?Колко сте наивни,с овчо мислене,стадно

12.12.2022 | 21:37

Те точно затова ви използват,наивни,без собствена преценка и податливи на лозунги.И ви манипулират за политическите си инженерства и протести,както ПП-та,популистки боклуци.Що не дойде на мен някой да ми разправя приказки..и аз да му вярвам и да кимам с глава..и да търча по площади..по нареждане…ха,ха,ха!!Жалко е..чак,толкова хора без собствена преценка,заблудени..

Отговори
3 4
Боко тиквата

Боко тиквата

12.12.2022 | 18:20

Всички знаем, че докато държавата е моя и на Пеевски Шенген няма да видим. Ние си харесваме корупцията и кражбите.

Отговори
9 2
А това подкопава ли Европейското единство?

А това подкопава ли Европейското единство?

12.12.2022 | 18:01

"Крим е руски, какъв да е?"

Отговори
6 7

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?