46

Радев иска да изслуша Кирил Петков за Северна Македония

Президентът Румен Радев обяви, че иска да чуе премиера Кирил Петков по темата за Северна Македония. Държавният глава не отговори конкретно дали ще свика КСНС, каквото искане отправи министър-председателят миналата седмица.

„Колкото по-тясно управляващите се придържат към официалната българска позиция, изразена в приетите от Народното събрание документи, на последния Консултативен съвет, колкото по-дълбоко се вслушват в гласа на българите у нас и в РСМ. Колкото по-отговорно се държим като член на ЕС и се придържаме принципите на Съюза, толкова по-лесно ще ни бъде в политиката и решенията спрямо РСМ”, подчерта Радев.

Президентът попита дали има промяна в позициите на европейските ни партньори по темата и дали има прогрес от страна на РС Македония по изпълнение на договора. По тези въпроси трябва да чуя министър-председателя, заяви Радев и увери, че ще продължи да отстоява историята и културата, че ще работи за правата на българите в РСМ и добави: "Нашите братя в РСМ да получат гаранции и в същото време за един устойчив и необратим процес на интеграция. По-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало, най-сетне политиците там да отворят перспективите за така мечтаното европейско бъдеще", каза още Румен Радев.

Според него България има нужда от стабилност, прозрачност и принципност в управлението.

Нито интеграцията на Република Северна Македония, нито въздушният суверенитет на България могат да бъдат обект на договорки. За човешки права няма пазарлък, заяви още Румен Радев. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
комунист

комунист

23.05.2022 | 17:33

Пуснете македонците в ЕС.Те са родоотстъпници и мястото им е там където е пълно с такива.Нашите деца трябва да учат историята такава каквато я знаем ние, да държим на нашето и да разказваме играта на всеки, който говори и пише друго, който и да е той. На сила хубост не става защо да се хабим? Пуснете ги да вървят на ма....та си.

Отговори
0 0
Paula Fox

Paula Fox

23.05.2022 | 14:43

Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ cеkс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ->> https://ja.cat/id398062

Отговори
0 1
Просто Киро

Просто Киро

23.05.2022 | 13:50

Ами взехме едни пари - американски грантове да ги пуснем в ЕС и от макетата взехме пари, защо да не ги пуснем в ЕС?

Отговори
1 1
Пловдив

Пловдив

23.05.2022 | 13:31

Иска да чуе какво има предвид Петков и да докладва в Масква

Отговори
3 3
0ld10

0ld10

23.05.2022 | 13:17

В качеството на какъв??? Про100Кирчо/колкото и да ми е противун/ не е длъжен да се отчита на президента. Явно Мунчо пак не си е пил хапчетата.

Отговори
2 3
Иво

Иво

23.05.2022 | 13:42

А в качеството на какъв Корчо иска от президента да свика съвета? Нормално е да каже мотивирано какъв му е проблема.

Отговори
3 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?