71

Радев: Интерконекторът е обект с геополитическо измерение

Междусистемната газова връзка с Гърция не е просто инфраструктурен обект, тя е обект със силно регионално и геополитическо измерение. Този обект е от съществено значение не само за задълбочаване на стратегическото парньорство между Гърция и България, но има и огромно значение за постигане на реална диверсификация за доставката на газ за България и за страните от Централна и Източна Европа. Както и за гарантиране на стабилното икономическо развитие в нашия регион и за реализация на европейската политика за гарантиране на независимост и сигурност в доставките на енергоносители.

Това каза президентът Румен Радев по време на срещата със собственика и ръководството на строителната фирма, изграждаща междусистемната газова връзка с Гърция, „Авакс“ и ръководството на проектната компания, възложител на строежа, „Ай Си Джи Би“.

В срещата участват и служебният министър-председател Гълъб Донев, служебният министър на енергетиката Росен Христов и служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

 

Радев увери, че България е готова за пълно съдействие за пускане на проекта в редовна експлоатация възможно най-бързо.

Приключването на този инфраструктурен и геополитически проект в условията на тежка глобална енергийна криза, на ограничени доставки и растеж на цени, е от особена важност за нашите страни, каза Радев.

По-рано в петък от Министерството на регионалното развитие разпространиха

снимки на незавършени обекти по трасето.

Снимките са направени по време на инспекцията на българската част на Междусистемната газова връзка Гърция-България в сряда, 10 август, от министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков и вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

 

Двамата посетиха Газоизмервателна станция Стара Загора, Кранов възел 6, разположен до село Тракия, както и канал на Напоителни системи и Диспечерски център в село Стамболийски и установиха недовършени строително-монтажни дейности. Това се казва в съобщението на МРРБ. 

При проверката на място транспортният министър Христо Алексиев заяви: "Ние газ днес не открихме в интерконектора, открихме само неприключили строителни работи, но правим всичко възможно в най-бързи и ускорени срокове всичко това да бъде факт". 

Припомняме, че ден по-рано компанията, която развива проекта за газовата връзка, излезе с остра позиция срещу твърденията на служебния кабинет, че проектът не е готов. От ICGB заявиха, че всички основни строителни дейности са завършени и интерконекторът може да обезпечи почти изцяло потреблението на България. Компанията призовава за активното съдействие на институциите.

Очаквайте подробности!

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
11 коментара
пичага

пичага

12.08.2022 | 17:08

Тоя пак ли се изказва неподготвен !? Тая тръба не е българска ! Това е частен проект на газова корпорация DEPA S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison SpA (50%) когато искат тогава ще я пуснат !

Отговори
2 0
ЗА ДОБИТЪКА ГЕРОЙ!

ЗА ДОБИТЪКА ГЕРОЙ!

12.08.2022 | 16:19

7 ТАНКЕРА С ГАЗ СЕГА ;)

Отговори
2 0
ЖИВОТ НИ СКА ПАНИ!

ЖИВОТ НИ СКА ПАНИ!

12.08.2022 | 15:57

КЪДЕ СА ГЛАВИТЕ???

Отговори
0 3
ЖИВОТ НИ СКА ПАНИ!

ЖИВОТ НИ СКА ПАНИ!

12.08.2022 | 15:56

А КОЙ ПРАТИ ПОЗДРАВЛЕНИЕ НА ХАЯСКО ЗА ПРЕДИШНИЯ МАНДАТ, 2 СЕДМИЦИ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ? :)

Отговори
1 2
ЖИВОТ НИ СКА ПАНИ!

ЖИВОТ НИ СКА ПАНИ!

12.08.2022 | 15:51

А ТОЙ ОБЕЩА ДА ПОЕМЕ ЦЯЛАТА ОТГОВОРНОСТ, АКО СТАНЕ КАКТО КАЗАХ, НО... :)

Отговори
0 4
ЖИВОТ НИ СКА ПАНИ!

ЖИВОТ НИ СКА ПАНИ!

12.08.2022 | 15:50

ОЩЕ КАТО ПРАТИХ КОЛАЖА НА ОБАМКО С 2 ТУБИ БЕНЗИН, ВАЛТЕРА И ПОЛЯНКАТА ПРЕД БЕЛИЯ ДОМ. КОГА ЗАГУБИХА ОТ ТРЪМП, КАКТО КАЗАХ 1-2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ТОВА :)

Отговори
0 4
ЖИВОТ НИ СКА ПАНИ!

ЖИВОТ НИ СКА ПАНИ!

12.08.2022 | 15:49

ОТ 2016 КРИЕТЕ ОТ ОСТАНАЛИЯ ДОБИТЪК, КАКВО ГО ЧАКА! ЗАТОВА, ПЪРВИ! ЩЕ БЪДЕТЕ ЛИК ВИ ДИРА НИ!

Отговори
0 4
ДОБИЧЕТА,

ДОБИЧЕТА,

12.08.2022 | 15:46

ИМА ТОЧНИ СМЕТКИ, КОЛКО Е ПОТРЕБЕНО ДО СЕГА И КАТО ЗНАЯТ, ЧЕ Е ПОЛОВИНАТА ОТ СВЕТОВНИТЕ ЗАПАСИ, АЗ ИМ КАЗАХ, МНОГО ТОЧНО МОГАТ ДА ИЗЧИСЛЯТ, КОГА ЩЕ СВЪРШИ ГАЗТА :) НЕ РАЗБИРАМ НА КАКВО СЕ НАДЯВАТЕ?! ЧЕ НЕКОЙ САМ, ЩЕ СИ СТРЕЛЯ У КРАКА ЛИ? ЗАРАДИ ВАС?! КАЗАХ ДА ПИЕТЕ ЙОД БЕ! МАЛО УМНИЦИ С МАЛО УМНИЦИ!

Отговори
0 5
НЕВМЕНЯЕМ ДОБИТЪК!

НЕВМЕНЯЕМ ДОБИТЪК!

12.08.2022 | 15:43

ЕДНО СИ ДОБИТЪКА ЗНАЕ, ЕДНО СИ БАЕ! В СРЕДИЗЕМНО МОРЕ НИТО ГАЗ, НИТО НАФТА ИМА. ОСВЕН ГЪРЦИТЕ ДА НАГЪВАТ БОБ, ТА ДА НАПЪЛНЯТ ТРЪБАТА :) А КОЙТО ИМА ГАЗ И ЗНАЕ, ЧЕ СВЪРШВА СЛЕД 300 ГОДИНИ, ДАЛИ ЩЕ Я ПРОДАДЕ НА НЕКАКЪВ МАЛО УМЕН ДОБИТЪК С МОТИВА, ЧЕ НА ДОБИТЪКА МУ СЕ ЖИВЕЕЛО, ТА ПО-ПЪЛНО ДА О С Е Р Е РАЙСКАТА ГРАДИНА, ЩОТО ТОЯ ДОБИТЪК ДОСЕГА ЗА 1300 ГОДИНИ! ДРУГО НЕ Е И ПОСТИГНАЛ

Отговори
0 4
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

12.08.2022 | 14:40

ИЗОБЩО не ВИ пука за НАРОДА то ВИЕ сте провал ОСТАВКА

Отговори
2 1
Дрон

Дрон

12.08.2022 | 16:23

Козлодуйчо , хайде стига,холан , драскай от името на НАРОДА .

Отговори
2 0

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?