3906

Радев: Българската общност в Албания е мост за укрепване на връзките между двата народа

Българската общност в Албания е важен мост за укрепване на пълноценните връзки между двата приятелски народа

Това заяви президентът Румен Радев, който удостои посланика на Албания у нас Доника Ходжа с орден „Мадарски конник“ първа степен за особено големите заслуги на дипломата за развитието на двустранните отношения.

В словото си на тържествената церемония, която се състоя в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, държавният глава подчерта последователните усилия на посланик Ходжа за развитието и задълбочаването на българо-албанските отношения, основани на взаимно доверие, разбирателство и приятелство. Президентът Радев изтъкна възходящото развитие и поддържането на положителна динамика в политическия диалог между двете страни на най-високо ниво, като отбеляза изключително резултатните срещи с президента на Албания Байрам Бегай и с министър-председателя Еди Рама при посещението си в албанската страна през миналата година, както и при скорошната визита там на вицепрезидента Илияна Йотова.

Държавният глава открои приноса на посланик Ходжа за възходящото развитие на двустранния търговски обмен, който в периода 2018 - 2022 г. бележи устойчивия ръст и почти се удвоява. Президентът Радев отбеляза успешното сътрудничество с албанската страна за изграждането на стратегическия Коридор VIII, който по думите му става още по-необходим не само за икономическото развитие на региона, но и за нашата сигурност в условията на войни и кризи. 

Като акцент в дейността на посланик Ходжа държавният глава посочи усилията й за активизиране на сътрудничеството в областта на културата, включително в контекста на 110-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Албания и 30-ата годишнина от подписването на двустранния Договор за приятелство и сътрудничество, които отбелязваме през 2023 г. Приятелските връзки между двете страни се основават както на вековната културна и историческа близост, така и на наличието на голяма българска общност в Албания, изтъкна президентът Радев. Държавният глава изрази очакване правителството и всички институции в Албания да продължат да гарантират благоприятна среда, в която българската общност да съхранява своята история, език, култура и традиции. Като пример за вековните исторически връзки президентът Радев посочи село Мандрица в България, което е основано от албанци още през 17-и век и до днес някои от жителите му говорят албански език. 

В словото си държавният глава отбеляза още разширяването и задълбочаването на двустранните отношения в областта на отбраната и укрепването на сигурността в региона, особено през последните пет години откакто Албания е член на НАТО. Свидетелство за това е и участието на албански контингент в рамките на Многонационалната бойна група в страната ни. Президентът Радев изтъкна и съществения напредък, който Албания отбелязва по пътя си към Европейския съюз, неизменно разчитайки и на подкрепата на България. „Вярвам, че с нашата обща визия за региона и с нашите споделени европейски ценности ние, от двете страни на Западните Балкани, ще продължим да допринасяме за укрепването на регионалната сигурност и стабилност“, заяви Румен Радев.

Посланик Доника Ходжа изказа благодарност за оказаната чест и полученото висше държавно отличие. Албания и България днес са лоялни партньори повече от всякога изтъкна тя и също подчерта интензивното развитие и задълбочаване на икономическите отношения между двете страни. По думите й българското малцинство в Албания е изключително силен мост, който укрепва историческите връзки и приятелските отношения между България и Албания. Дипломатът изрази увереност, че България ще продължи да оказва своята подкрепа за европейската интеграция на Албания. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
ДУНДУКОВСКИЯКЕНЕФ

ДУНДУКОВСКИЯКЕНЕФ

14.11.2023 | 12:02

КРЕМЪЛСКИЯ ЛАЙНОМЕТ

Отговори
1 0
qqqq

qqqq

13.11.2023 | 19:58

Отcлaбвaнeтo бeз диeтa и глaдyване не е мeчтa - тoва е pеалнocт. Найпpoдaвaният пpoдyкт за отcлабвaне в cвeта! Пoмoгна на мeн и cъпpyга ми и ще пoмогне на вaс, peзyлтaтът е видим слeд някoлкo дни. Cъвeтвaм всички с надноpмeнo тeглo да пpoбвaт~~~----- http://gg.gg/ketox

Отговори
0 0

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?