3906

Радев: България се стреми към всестранно развитие на транспортната и енергийна свързаност

Държавният глава се срещна с министъра на външните работи на Република Гърция Георгиос Герапетритис

България се стреми към всестранно развитие на транспортната и енергийна свързаност в региона като ключов фактор за стабилността в Югоизточна Европа

Това заяви държавният глава Румен Радев на среща днес в президентската институция с министъра на външните работи на Република Гърция Георгиос Герапетритис, който е на официално посещение у нас. По време на разговора беше откроено значението на стратегическото партньорство между България и Гърция, а Румен Радев и Георгиос Герапетритис подчертаха, че активният и конструктивен диалог между двете страни на високо и най-високо равнище е предпоставка за задълбочаване на сътрудничеството във всички сфери от взаимен интерес. 

Не само българската и гръцката икономика, а и целият регион има интерес от усъвършенстването на транспортната, енергийна и дигитална инфраструктура в посока Юг-Север, подчерта държавният глава. Президентът Радев открои значението на общите проекти за изграждане на петролопровод между Александруполис и Бургас, увеличаване на транзита на природен газ за Европа през газовия интерконектор между Гърция и България, разширяване на обема на газохранилището в Чирен, за ускоряване на проекта за изграждане на петролопровода на НАТО от Гърция към България и Румъния, за разширяване на железопътните мрежи, както и за възможно по-бързото откриване на ГКПП "Рудозем - Ксанти". Румен Радев потвърди интереса на страната ни да участва в управлението на пристанищата в Кавала и в Александруполис. Обсъдено бе и актуалното значение на тристранни инфраструктурни проекти между Гърция, България и Румъния в контекста на регионалните и глобални предизвикателства. 

По време на срещата държавният глава изрази и признателността си за последователната подкрепа на Гърция за пълноправното присъединяване на България към Шенген и отпадане на контрола по сухопътните граници.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?