2374

Явор Гечев за уволнението на шефа на БАБХ: Обидно е да се действа зад гърба на министъра

Държавната лаборатория на "Капитан Андреево" ще се обяви за обект на националната сигурност

Обидно е човек, с който сме в прекрасни отношения, да не уведомява за действията си ресорния министър. Това обяви по Бтв служебният министър на земеделието Явор Гечев, по повод вчерашното неочаквано уволнение на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните /БАБХ/ проф. Христо Даскалов. Както „Марица“ писа, той бе освободен вчера със заповед на служебния премиер Гълъб Донев, а на негово място назначен заместникът му Христо Вълчанов. Мотивите са нарушения на изборното законодателство и предприети действия в БАБХ от страна на проф. Даскалов. Той е избран за депутат от Пловдив – град, от листата на „Продължаваме промяната“. 

„Преди ЦИК да обяви окончателните резултати от изборите и новия състав на Народното събрание, проф. Даскалов, който бе в отпуск заради предизборната кампания, се връща в Агенцията и предприема спешни действия – уволнява двама служители и назначава други, и сключва анекс към изтекъл договор за одит на информационната система на БАБХ, свързана с виртуалните стада и всякаква друга информация. След това заминава в командировка в Италия. За всичко това аз не зная, а за какво тогава съм министър, само да нося отговорност ли? Проф. Даскалов казал, че се консултирал с юристи, че в този случай ще бъде глобен с 300 лв. за действията си“, коментира министър Гечев.

Той недоумява какво толкова спешно е наложило връщането на проф. Даскалов в БАБХ? Явор Гечев бе категоричен, че ще анулира подписания анекс, а информационната система на БАБХ вече ще се обслужва от „Информационно обслужване“ АД. Дружеството е основен партньор на държавни институции в изпълнението на ключови ИТ проекти с Министерство на финансите, Национална агенция за приходите, Агенция „Митници”, МРРБ, общински администрации, съдилищата и др.

По повод войната между БАБХ и частната лаборатория на ГККП „Капитан Андреево“, която започна проф. Христо Даскалов, Явор Гечев бе категоричен, че тя ще продължи.  Граничният контролен пункт на Агенцията ще бъде обявен за обект на национална сигурност и неоторизирани лица няма да се допускат.  Той уточни, че вече е обявена обществена поръчка за 6,5 млн. лв., която е за оборудване на държавната лаборатория.  

Наскоро в интервю за „Марица“ проф. Даскалов заяви,  че  частната фирма, която сега обслужва само логистиката на ГККП „Капитан Андреево“, прави всичко възможно, за да осуети вноса на необходимата техника за оборудване на държавната лаборатория, която ще извършва проби на границата. На този етап всички изследвания се правят в централната лаборатория в София.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
Гергоулу

Гергоулу

06.10.2022 | 18:15

Ашколсун, чоджуклар

Отговори
0 0
Йово

Йово

06.10.2022 | 14:49

Като чета статията и разбирам едно, че Кирчо и Кокорчо можело да решат проблема за една седмица, а те вдигнаха толкова шум за нищо.

Отговори
0 4
Това са крадльовците на ПП-то.Те така действат.

Това са крадльовците на ПП-то.Те така действат.

06.10.2022 | 10:40

В последния си ден да разфърля и нареди пари(незнайно къде),да назначава хора и подменя договори с анекси,нему удобни послушни калинки.Даскалов-не си познал!Всичките ще ви излови прокуратурата за всичките ви далавери.И Костурков е с теб в ла’ната,и неговия ред идва.Всичките долни крадливи ПП-та-в затвора,мам’цата ви долна!!!!

Отговори
3 3
бгн

бгн

06.10.2022 | 14:02

И какво точно са откраднали тези хора? Освен,че върнаха границата на държавата и спряха парите към хора като теб и подобни мутри,какво друго направиха?

Отговори
2 1
Ами

Ами

06.10.2022 | 14:43

Да започнем първо от 9-те милиарда, да отидем до до горите на гела, също да прескочим донленчето договори за милиони към нейната кантора и още куп примери.

Отговори
1 2
Жан

Жан

06.10.2022 | 10:23

Оставка , и затвор за вас само! Изроди на ГЕРБ мафията!

Отговори
5 3
бгн

бгн

06.10.2022 | 10:10

Вчера земеделския министър назначен лично от Гергов и Радев уволни този,който искаше да върне Капитан Андреево на България.Сега Мунчо настоявал да ни приемат в Шенген.Е как да стане бе Мунчо,след като отново връщате мутрите по границата ни? Лицемер и лъжец.Съжалявам,че гласувах за този руски кавал.

Отговори
4 5
Георги

Георги

06.10.2022 | 14:47

Пълни глупости, в главите на ПП-та са само далавери, ако искаха да решат проблема с въпросната лаборатория, защо още веднага не я обявиха за обект от националната значение и сигурност и автоматично отпада договора на частната лаборатория, Но вдигнаха само шум за да може частната лаборатория на ПП да поеме контрола. От както са дошли Кирчо и Кокорчо, освен да обикалят тв студията и да говорят глупости, нищо друго не са направили, нищо.

Отговори
2 2
интереси

интереси

06.10.2022 | 09:48

Всичко е заради големите мафиотски пари, които се събират на границата....

Отговори
9 2
Да,!

Да,!

06.10.2022 | 11:40

Оказа се че Мутрите имат много лица (з@дници)...

Отговори
5 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?