49

Явор Божанков: Служебното правителство използва държавната машина за разправа с неудобните

“Бях в САЩ по тяхна покана за обмяна на опит. Имах различни срещи с политици и от републиканците, и от демократите, както и с техните така наречени публични медии. Това беше отдавна планирано, но се отложи с над година заради ковид пандемията. Решението за моето оттегляне от правната комисия го съгласувахме с колегите. Тъй като аз заминавах за САЩ за повече от месец беше логично, защото работата в тази комисия изисква висока активност.” Това заяви народният представител от „БСП за България“ Явор Божанков в ефира на БТВ.

Той определи правителство на малцинството като абсурдно, защото по думите му не може в парламентарна република да има управление, което да няма необходимата подкрепа в Народното събрание. „В ситуацията, в която сме изпаднали за 4-ти път в рамките на 1 година трябва да си дадем сметка какъв е основния проблем. Ясно е, че не сме стигнали дотук, защото останалите политическите субекти се държат сякаш представляват всички хора, а това не е така. Дори Борисов, който е спечелил изборите – ги е спечелил с толкова малко, че би трябвало да има съзнание в колко сложна ситуация. Метафорично казано той е като луд с картечница“, допълни Божанков.

„Приемането ни в Шенген има само плюсове за България и би трябвало това да ни обедини. Какво по-хубаво от това страната ни да има по-голям икономически ръст, свободна търговия – въпреки това темата се превърна в бойно поле в България. Нови избори не биха дали по-различна картина, а ще оставят държавата в безконтролната власт на служебните кабинети, а това не е добре“, категоричен е народният представител от левицата за плюсовете от това да бъдем приети в Шенген.

Божанков заяви, че с действията си служебното правителство му прилича на ранния Борисов. Той ги обвини, че използват държавната машина за разправа с неудобни критици и опоненти. „В момента всички с моята фамилия са подложени на всякакви проверки. Бил съм яростен критик на ГЕРБ, но такова нещо като сега не съм виждал.  Днес зададох въпрос от трибуната: „Защо служебните министри крият информация?“. Искам да видя как се харчат публичните средства, но служебните министри отказват. Очевидно служебната власт не смята, че дължи отчет. Затова казах, че ако се наложи лично ще отида в министерството и ще получа отговори“, допълни той.

„Ключът от разрешаването на този въпрос е в народните представители, които трябва да намерят консенсус за съставяне на правителство. Изход не е президентска република, както лансират много хора. Президентът атакува всички – той е в битка с цялата политическа система“, каза в заключение Явор Божанков.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
питащ

питащ

08.12.2022 | 14:38

Защо,пиленце,все към гадните агресори,хАмериканските военнолюбци и капиталистини ви техли вас,българските псевдо-социалисти?Къде е синчето на твоята водачка?

Отговори
2 1
Аха

Аха

08.12.2022 | 12:24

Получи си инструкциите викаш, долно продажно мекере.

Отговори
3 1

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?