965

"Промяната" се сродява с ДПС, влиза в групата на евролибералите, твърди "Политико"

Премиерът Кирил Петков планира да присъства на среща на политическите лидери на групата "Обнови Европа", която ще се състои на 30 май. Това съобщи авторитетното издание „Политико“, позовавайки се на източници от Брюксел.

Според изданието това е „най-силният знак, че неговата партия "Продължаваме промяната" се готви да се присъедини към либералната група на европейско ниво“.

Срещата в понеделник е известна като предварителна среща на върха, която се провежда преди Европейския съвет. В него участват национални лидери, като френския президент Еманюел Макрон и нидерландския премиер Марк Рюте, както и европейските комисари Маргрете Вестагер и Тиери Бретон.

Стефан Сежурне, лидерът на групата "Обнови Европа" в Европейския парламент, ухажва Петков, откакто българският новак изненадващо спечели изборите в края на миналата година с антикорупционна платформа. Петков обсъди възможността да се присъедини към групата със Сежурне през януари по време на пътуване до Брюксел, по време на което се срещна и с двамата лидери на Зелените.

Според „Политико“ все още обаче предстои да бъде изчистена една основна пречка пред членството на българския лидер: фактът, че в „Обнови Европа“ членува конкурентната българска партия Движение за права и свободи, чийто депутат Делян Пеевски беше санкциониран от Вашингтон по закона "Магнитски".  ДПС има трима евродепутати в групата евролибералите в Европейския парламент.

Групата "Обнови Европа" обединява представителите на Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ).  Основана през 1976 година в Щутгарт като Федерация на либералните и демократически партии в Европа, тя приема сегашното си име през 2012. В момента АЛДЕ има 65 представители в Европейския парламент, като най-голямо присъствие имат имат „Граждани“ (Испания), АНО 2011 (Чехия) и Свободната демократическа партия (Германия).

Засега никой от "Продължаваме промяната" не е коментирал версията на "Политико". В същото време председателят на ДПС и на парламентарната група на движението Мустафа Карадайъ заяви, че премиерът "отправи директни заплахи към Движението за права и свободи, през зам.-председателя на движението Станислав Анастасов, замесвайки името на Джейм Обрайън, ръководител на службата за координация на санкции към Държавния департамент на САЩ".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Кърпачев

Кърпачев

25.05.2022 | 15:29

Много партии и политици направиха кариера на гърба на дпс, Петков ако е казал че ще ги оправи, нищо чудно да си дигнат рейтинга до небесата, досега всички идваха с обешанието да откъснат дпс от порционите но после сядаха на софрата да папкат заедно, май Киро е друга бира

Отговори
1 0
Батко

Батко

25.05.2022 | 14:01

Ахаххаа, кекс ще има, то е ясно!

Отговори
4 1

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?