46

Промяната потъна под ГЕРБ, но белият кон не е за Борисов

Ако властта забуксува много, погледите ще са към Радев и нови играчи

Малко повече от 100 дни управление на кабинета "Кирил Петков" се оказаха достатъчни "Продължаваме промяната" да отстъпи на ГЕРБ като първа политическа сила. Засега това сочат само данните от проучването на "Маркет линкс", проведено в периода 22-29 март, но и преди него витаеше усещането, че новата власт се задъхва пред върволицата от кризи.

Резултатите сочат, че ГЕРБ получават 22.1% подкрепа, следвани от "Продължаваме промяната" с подкрепа от 19.7%. Трета политическа сила е БСП с 11.6%. ДПС и "Възраждане" имат сходен резултат - 8.2 на сто. Подкрепата за "Демократична България" е 7.6%, а за "Има такъв народ" - 6.7%. Ако сравним съотношението на силите с последния парламентарен вот на 14 ноември 2021 г., при ПП има спад с близо 6% (спрямо 25,67% на изборите). Партията на Бойко Борисов (22,74%) пък почти не е мръднала, докато, макар и с малко, БСП  (10,21%) е с процент и половина нагоре. Левицата си е върнала третото място заради спада на ДПС (13%) с почти пет процента.  ДБ (6,37%) е леко нагоре, а ИТН (9,52%) продължава да потъва. Впечатляващ скок демонстрира единствено "Възраждане" (4,86%), която почти е удвоила резултата си с твърдия антиваксърски и проруски курс.  

99-ото редовно правителство с премиер Кирил Петков положи клетва пред Народното събрание на 13 декември 2021 г. За едва около 3 месеца през кабинета преминаха бури, свързани с какво ли не - ковид пандемия, инфлация, енергийна криза, Северна Македония, спорове за Бюджет 2022, множество протести, оставки.

Като цяло обаче

правителството и коалицията до момента успяват да удържат ситуацията,

обобщават от "Маркет линкс". И изтъкват, че от електорална гледна точка като потенциал партиите в коалицията по-скоро остават относително стабилни с малки изменения. 

Данните показват, че доверието към кабинета спада с 10% в сравнение с януари. Сходна е тенденцията и спрямо Народното събрание, като от януари до март доверието е спаднало със 7%.

Кирил Петков обаче продължава да е най-харесваният политически лидер у нас с 27% одобрение. На този фон недоверието срещу него е 50%.

"Рейтингът му беше позитивен допреди 2 месеца, докато сега всъщност се обръща тенденцията", коментират от "Маркет линкс". В същото време връщането на ГЕРБ като първа сила не е напомпало рейтинга на Бойко Борисов. Той  е с 21% процента одобрение и 65 на сто неодобрение. Слави Трифонов е предпочитан от 18% от анкетираните, недоверието към него е 64 на сто. "Неговата политиката без публични изяви, само с постове в социалните мрежи, се оказва ключовият момент за загубата на доверие и на позиции, както и на "Има такъв народ" от електорална гледна точка", посочват от "Маркет линкс".

Костадин Костадинов с 16% одобрение пък вече задмина Корнелия Нинова (15%), а почти наравно с тях е Христо Иванов (14%).

Огласените данни за моментното съотношение на силите на политическата сцена у нас породиха вълна от коментари. Преобладаващата теза е, че ПП не е отслабнала толкова, а ГЕРБ не е в такъв възход, че да се стигне до смяна на властта. Засега за предсрочни избори говорят само в партията на Борисов, но струпването на кризи не роди социални бунтове и протести. Саморазтурването на управляващата коалиция заради разправии за постове и политики също изглежда малко вероятно.

Гафовете и пробойните във властта пък се компенсират с шумната битка между кабинета и прокуратурата   

"Една власт се конструира на хляб и зрелища. Поради икономическата ситуация хляб няма много. Оставката на Иван Гешев във ВСС ще бъде пореден епизод от зрелищата. Ефективността на тази съдебна реформа ще бъде много ниска", коментира пред БНТ социологът от "Тренд" Димитър Ганев.  

Колегата му от "Галъп" Първан Симеонов твърди, че докато управляващите се опитват да се справят със "спешното", може да забравят най-важното. "Важното е опитът България да се оттласне малко от политическото деление и да вземе стъпало нагоре", коментира той. И прогнозира, че ако това не стане, ще се смъкнем с едно стъпало надолу - към противопоставянето и делението на обществото от времето на 90-те. "Отново говорим ще даваме ли военна помощ, отново водим битки за паметници", обобщи обществено-политическата ситуация той на фона на войната в Украйна.

Според него има две желания в обществото - или да спрат да се карат, или голям авторитет да се наложи. В противен случай има риск от радикализация.

Големият въпрос в момента е коя е онази власт, която може стабилно да управлява България. При сегашната политическа ситуация всички мнозинства стават на каша, симпатиите към  "Възраждане" растат, ДПС и ГЕРБ стоят там, където са, твърди Първанов.  И очертава два варианта при продължаващ спад на доверието към това правителство. Единият е налагане на нови коалиции, без да се стига до предсрочни избори, или да се обърне поглед към президента Румен Радев. Хипотезата със завръщане на Бойко Борисов на бял кон във властта твърдо не е актуална. Ерозията на сегашната власт обаче отваря хоризонт за нови играчи. По думите на Симеонов, партията на Мая Манолова няма да е ново явление, такова ще е тази на бившия служебен премиер Стефан Янев. Новите две формации влизат на две полета, които останаха сираци, твърди пък Димитър Ганев. Манолова се е запътила към лявото политическо пространство, а Янев влиза на полето на центъра, но не е крайността на "Възраждане". Засега очакванията са поредният генерал в родната политика да получи по-голяма подкрепа, но всичко зависи от лицата, които ще застанат зад Янев.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
оставка

оставка

06.04.2022 | 11:09

Оставка и нови избори! Искаме управление в името на България, а не на разни евро-атлантически и соросоидни солидарности! България е бедна, защото 30 години ни управляват продажни и зависими от чужди интереси политици! Стига!

Отговори
0 1
Филибелия

Филибелия

06.04.2022 | 12:35

Да повече от 30 години ни управлява КГБ!

Отговори
1 0
намръщенЪ

намръщенЪ

06.04.2022 | 11:05

Гладна кюстендилска кокошка власт сънува

Отговори
0 1
Хайтов

Хайтов

06.04.2022 | 08:56

на българина му дай да лъже и краде така че който го умее той пичели

Отговори
3 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?