49

Проф. Константинов: Трябва да броим хартиените бюлетини със скенер

Търсенето на новия „златен пръст“ в парламента няма да доведе до нищо. Това каза в предаването на Георги Любенов по БНТ-1 проф. Михаил Константинов. С него в студиото бе и шефът на Централната избирателна комисия доц. Цветозар Томов. 

„Това до нищо не води – свърши работа за 10 - 11 месеца през 2012 - 2013 година. Голяма част от обществото смята, че това правителство трябва да си ходи. По-скоро ще падне правителството – ако залагам мои пари – на това залагам. Имаме три варианти – избори на 25 септември, през декември /ако прескочим това, нещата тогава ще се влошат отново/ или октомври догодина, когато има местни избори. Ако сменяме властта трябва да е сега“, каза проф. Константинов.

Доц. Цветозар Томов смята, че към момента няма ясни индикатори за развръзка на сегашната политически криза, ако не бъде решена сега през следващите месеци тя ще тръгне към развръзка.

Фактът, че БСП и ДБ са в една коалиция, а ДПС и „Възраждане“ гласуват заедно говори за неустойчивостта на сегашната парламентарна комбинация. Това смята проф. Константинов. „Чрез избори няма да облекчим ситуацията – има няколко политически резона, които се наслагват един върху друг – отношението към Изтока и Запада, кризата в Украйна и дори Македонския въпрос“, смята доц. Цветозар Томов.

Проф. Константинов е убеден, че хората трябва да имат възможност да гласуват на хартия, но самите комисии не трябва да събират числата от машинното гласуване и от бюлетините в края на дена. 

„Започнат ли комисиите да събират числа става страшно. Това не трябва да се прави. Преди Брояха всички хартиени, а сега само половината примерно. Децата ни са функционално неграмотни – те не могат да събират числа – ние сме загубили базови умения да пишем, да събираме числа“, каза проф. Константинов.

Проф. Томов е съгласен с това, че секционните комисии не бива да събират бюлетините от машинното и от хартиеното гласуване. 

„Това може да бъде мислено по аналогия са пазаруване в метро – след като приключи касиерката да започне ръчно да ви смята сметката и тя да важи, а не тази от касовия апарат. Разликата между машинно и контролно броене във всички случаи се държат на човешка грешка“, каза проф. Константинов.

Гостите на Георги Любенов смятат, че проблемът е двойното гласуване в една секция. Трябва да има секции само за машини и само за гласуване за хартиени бюлетини.

Константинов и Томов не иска и членовете на комисиите да броят бюлетини, а само да ги предават събрани в комисиите. Там чувалите ще се прекарват през скенери и ще се броят. Това също се води „машинно гласуване“ в цял свят.

Цветозар Томов е убеден, че трябва да сме оптимисти. „Това което става у нас не дава мрачни очаквания за близкото бъдеще. За 30 години ние се опазихме от тежки сблъсъци и проливане на кръв -неща, които станаха в други страни. Трябва да помним това! Трябва да решаваме вътрешните си проблеми без екстремизъм и без да губим контрола“, добави доц. Томов. 

„Фактът, че ние сме тук, а не в чужбина означава, че сме оптимисти“, смята проф. Константинов.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Тъ Така Нали Професорче

Тъ Така Нали Професорче

19.06.2022 | 11:37

Я изплюй камъчето Професорче за изборите Не важно кой и за какво провежда избори Важното е КОЙ БРОЙ БЮЛЕТИНИТЕ А ти тва го можеш Нали

Отговори
0 1

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?