2374

Приоритетите на служебния министър на МВнР - Шенген и изборите ВИДЕО

Присъединяването към еврозоната и Шенген, както и провеждането на парламентарните избори зад граница на 2 октомври, са сред основните приоритети на МВнР. Това бе обявено на брифинг, на който служебният министър на външните работи Николай Милков представи своя екип и основните им задачи.

Досегашният ни посланик в Украйна Константин Коджабашев става зам.-министър и говорител на Външно министерство, обяви служебният министър Николай Милков. Поста си на зам.-министър запазва и Велислава Петрова. Петрова беше кадър, предложен от ИТН. "Считайте го и като оценка за нейната работа", коментира министърът и добави, че я свършила много по темата Северна Македония.

Външно министерство ще дава всеки четвъртък от 10.00 часа брифинг за медиите, съобщи министърът. Той ще се води от говорителя на Външно Константин Коджабашев. Планирани са общо 14 брифинга. Понякога в тях ще се включват с преки връзки от чужбина и наши посланици, каза Николай Милков. И уточни, че в момента тече процедура по освобождаването му като посланик. Коджабашев ще отговаря за двустранните отношения на България с изключение на странте от Балканите и ЕС. Той ще представя всяка седмица фактологията и позицията на Външно министерство по всяка теза.

Велислава Петрова ще продължи работата по Северна Македония, бъдещото членство в Шенген и присъединяването към ОИСР.

В кабинета на служебния министър влизат само дипломати, в него няма да има външни лица за дипломатческата служба, обясни началникът му, бивш наш посланик в Канада.

Ние нямаме не само 100 дни, ние нямаме 10 дни, коментира министър Николай Милков по отношение на задачите пред ведомството.

По повод инфото, че служебното правителство е отменило едно решение за ОИСР, министърът коментира, че "това беше чисто технически въпрос". "Трябваше да бъдат сменени имената на министри, които фигурират, и да бъде включено името на вицепремиера Атанас Пеканов. Министър-председателят разпореди съгласуването на новото решение да бъде извършено в срок от три дни", обясни Милков.            
По отношение на политиката спрмо Северна Македония ни предстои приемането на писмен документ, който ще дефинира задачите на различни институции и организации по отношение на това, което ще се прави, така че да има един системен подход на държавата, обсни Милков. За съжалене, докато ние разполагаме с един консенсус по темата, там той не се вижда. Там има риск от обратимост, който се заявява открито", каза външният министър. "Консулът ни в Битоля не се е опитвал да се намесва в работата на комисията. Ние не сме погледнали на неговото присъствие там в негативен план", коментира поредния скандал между двете страни Николай Милков.

Имаме пет посолства без посланици, съобщи още Милков. Китай, Канада, Швеция, ОАЕ и Саудитска Арабия стоят без посланици. Една добре работеща дипломатическа служба не може да си позволи да стои по цяла година без посланици, посочи той. И гарантира, че всички назначения ще бъдат на професионални дипломати. Без посланици са посолствата ни в Китай, Канада, Швеция, ОАЕ и Саудитска Арабия. 

Отзоваването на 14 служители на посолството в Русия няма да попречи на провеждането на вота там. На място в амбасадата в Москва остават 8 дипломати, а в помощ на консулските ангажименти в посолството и консулството в Санкт Петербург ще бъдат командировани допълнително служители.

Нямаме все още конкретна информация кога ще се приберат моряците от "Рожен", уточниха още от Външно. Предстои те да разтоварят украинското зърно във Великобритания и оттам да се завърнат у нас.
 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Противен

Противен

08.08.2022 | 14:35

Как не разбрахте,че не сме сега за Евро зоната.Продължаваме да държим на грешни ходове.

Отговори
0 0

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?