4232

Президентът Радев заговори за връщане на казармата, иска военна подготовка за младите СНИМКИ

Румен Радев поздрави участниците в Четвъртия национален събор на запасното войнство, който се проведе в Стара Загора

 

Трябва да се осигури някаква начална военна подготовка за младото поколение. Това заяви президентът Румен Радев в Стара Загора, където участва в Четвъртия национален събор на запасното войнство. 

Той добави, че съюзниците ни в НАТО вече връщат наборната военна служба и ние трябва да водим дебат за нуждата от това.

В словото си пред запасните войни държавният глава акцентира на днешните геополитечески предизвикателство и войната в Украйна, които са показали, че нуждата от личен състав за армията е много по-голяма и от оръжията и технологиите.

 
"И затова е от огромно значението работата с мобилизационният резерв тук в България", посочи той, цитиран от БНР.

 

Румен Радев отбеляза, че е нужна елементарна военна подготовка за младите, а формата и способите това да се случи трябва да бъдат подложени на дебат.

"Ние трябва да осигурим най-малкото  някаква елементарна начална военна подготовка на младите хора в България. Формата, способите, организацията ще се решат в дебат. Но такава подготовка трябва да има и вие сте хората, които най-ефективно и ефикасно могат да я провеждат", отбеляза държавният глава.

Президентът акцентира, че е въпрос на няколко години – решенията от националната сигурност да се вземат от хора, които нямат нищо общо с армията.

 

"Все по-малко хора са свързани с армията, а скоро ще дойде време, в което такива политици ще вземат решения за националната ни сигурност", каза Радев.

"Скоро ще навършим 20 години откакто сложихме край на нашата наборна служба. Резултатът го виждаме днес, защото ако преди години всеки дом беше свързан по някакъв начин с армията, днес не е така. Само въпрос на няколко години е когато в Народното събрание, а да не говорим в изпълнителната власт, ще се броят на пръсти хората, които са имали нещо общо с армията, а те ще трябва да взимат важни решения за нашата национална сигурност. Виждаме, че нашите съюзници от много държави в НАТО връщат наборната военна служба", аргументира се президентът.

Въпреки проливният дъжд десетки организации от цялата страна се събраха в Стара Загора за четвъртия национален събор на запасното войнство.

В събота ще бъдат показани бойни умения и способности на военнослужещи от Пловдив и Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново.

Форумът на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва е под патронажа на държавния глава.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев приветства участниците в събора, които са повече от 1500 души от цялата страна.

Държавният глава е придружен от съпругата си Десислава Радева.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?