1939

Президентът Радев: Войната в Украйна изисква адекватни мерки за гарантиране на сигурността

Войната на Русия срещу Украйна изисква адекватни мерки както за гарантиране на сигурността в Източна Европа, така и за справяне с вторичните ефекти от кризата. Гарантирането на сигурността и предвидимостта в международните отношения е от ключово значение за по-бързото възстановяване и ограничаване на щетите от военните действия. Това заяви днес президентът Румен Радев на срещата на високо равнище във формат Б9, която се провежда в Букурещ. Срещата обединява България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша, които координират позиции по дневния ред на НАТО преди провеждането на срещата на върха на Алианса, която тази година ще се състои в края на месец юни в Мадрид.

В изказването си на форума президентът Радев напомни, че години наред Алиансът е поставял фокус върху провеждането на мироопазващи и мироналагащи мисии зад граница. Влошената среда на сигурност в Европа обаче изисква своевременни решения за модернизацията и развитието на собствения отбранителен потенциал на държавите-членки. Румен Радев посочи, че военните действия в Украйна със сигурност ще се отразят при приемането на новата стратегическа концепция на НАТО на срещата на върха в Мадрид, но отделните страни не могат да бъдат само консуматори на сигурност и следва да вложат необходимите ресурси за по-висока оперативна съвместимост между своите въоръжени сили.

 

По думите на президента, оперативната съвместимост между съюзниците започва още от разработването и производството на отбранителна техника. Държавният глава отново призова държавите-членки в Алианса да обединят усилията на своята отбранителна наука и индустрия в общи проекти, с което да бъде преодоляно и разделението в НАТО на държави производители и на държави купувачи на отбранително оборудване и техника.

 

Наред със съюзническата подкрепа за укрепване на източния фланг на Алианса, Румен Радев посочи и необходимостта от решения в подкрепа на енергийната диверсификация в Югоизточна Европа, включително за разширяване на регионалната газопреносна инфраструктура с финансова подкрепа от НАТО. По думите на държавния глава вторичните ефекти от войната в Украйна имат силен ефект не само по отношение на повишената цена на енергийните ресурси и инфлацията, но и създават заплаха за продоволствената сигурност в съседни региони. Затова президентът призова за своевременни действия в подкрепа на износа на зърнени храни от Украйна и недопускане на нови миграционни вълни към Европа.

В рамките на форума президентът Радев проведе двустранна среща с президента на Естония Алар Карис.

 

На срещата на Б9 бе приета и декларация на страните-участници:

https://www.presidency.ro/en/media/press-releases/declaration-of-the-heads-of-state-bucharest-9-meeting-bucharest-june-10-2022?fbclid=IwAR2KqjdTzsUiJBj7rIf_LGSRaXBtmLHo6lPOOFVv59-AXteM0fI6EOqpfDA

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Веселин ЕГН 7112136860

Веселин ЕГН 7112136860

11.06.2022 | 08:49

Радев,не се прави на треснат с мусака по главата и отреагиране на последното изказал от Мицокакис ,с което практически погребва България!!! Ти не си президент,а задник,Радев!!! Долу ЕС!

Отговори
2 0
Фатмак

Фатмак

11.06.2022 | 07:02

Този е виновен за всичко, разби държавата и докара тая паплач.

Отговори
4 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?