1553

Президентът Радев: Войната на Русия срещу Украйна застрашава с глобален сблъсък

И в миналото, и сега, българските евреи остават високо интегрирани във всички сфери на живот в нашата страна. Това каза президентът Румен Радев.

"За мен е чест да удостоя с високото държавно отличие посланик Елрон за неговите лични заслуги", заяви държавният глава, удостоявайки извънредния и пълномощен посланик на Държавата Израел у нас Йорам Елрон с орден „Мадарски конник“ първа степен.

Президентът подчерта, че между нашите два народа съществува истинско отношение на приятелство и разбирателство, основано на дълбоки, културни и исторически връзки, на активно партньорство и взаимно доверие.

"Неразрушима остава връзката, изкована с усилията на българската държавна общественото преди 80 г. в най-мрачния период на Втората световна война, когато България не позволи голямата еврейска диаспора да бъде изпратена в лагерите на смъртта", отбеляза Радев този безпрецедентен акт на гражданска смелост, на хуманизъм и на непоколебимост в отстояването на принципите на човешкия живот и достойнство.

Президентът, обаче, подчерта, че напоследък се надигат гласове, които се стремят да изместят фокуса върху други събития, върху които тогава българската държава и българският народ не са имали силите и възможността да се противопоставят. "В нас остава силно безпокойство, че тези опити за ревизия на историята генерират омраза и антисемитизъм, които никога не са имали здрава почва за развитие в България, и аз вярвам, че с общи усилия ще намерим отговор на тази тенденция", добави той.

Радев отбеляза, че се намираме в период, в който човечеството е изправени отново пред редица тежки предизвикателства – войната на Русия срещу Украйна, която застрашава с глобален сблъсък, растящите глобални разделения, които раждат нов тип разделения, растящата терористична активност, климатичните промени които вървят ръка за ръка с продоволствената криза и пр.

"Мога да ви уверя, че за нас вие сте един успешен посланик на България пред света", обърна се държавният глава към посланик Елрон.

От своя страна посланикът на Държавата Израел Йорам Елрон благодари за отличието, като подчерта, че отношенията между Израел и България са от специално естество, особено в приноса на България по време на Втората световна война за спасяването на българските евреи. "Ние знаем историческата истина – смели българи от всички слоеве на обществото защитаваха евреите с изключителна смелост. И повечето от спасените евреи дойдоха в Израел и помогнаха на изграждането на държавата", каза още посланик Елрон.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
14 коментара
Хм…

Хм…

27.07.2023 | 18:16

Не войната, а лудостта на Путин застрашава с глобален сблъсък.

Отговори
2 4
Обадете се на Посолството да ви смени опорките

Обадете се на Посолството да ви смени опорките

27.07.2023 | 16:13

Така е според Руският агент Радев Ние имаме крепки братски връзки и исторически спомени със чииииифутите ционисти от Исраел Даже и със други чиииифути със други паспорти Например Със ЧИИИИФУТА със френски паспорт приел исляма служещ на Султана от любов към него и не за пари другаря чиииифут Сюлейман бей опожарил и изклал Стара Загора А също и онзи чииииифут със италиански паспорт само че станал висш служител пак от любов на Колониална Англия незабравимия и любящ България Де Израели не знам защо записан във нашата история като гробокопача на България Да не говорим за Херсонския евреин Геееей Сергей който се докопа пък и до Министър Председателското място на България без да е служил във Българската Народна Армия И днес от много любов към България като всеки чиииифут номад шари между Страсбург и Брюксел и чат чат и у Софията За Ларугерчо дето семенцето му чииифутско от пясъците на Исраел дофтасъха до Варна и случайно от любов и у Софията За Кирчо и Кукорчо пък да не говорим Каква шърлатъния направиха във името пак на България И това ако не се възнагради със един орден поне на Посолството на чииииифутите Кво да направи РуЗкия агент Радев

Отговори
4 2
КоментиращиПродажници стига сте хулили президента

КоментиращиПродажници стига сте хулили президента

27.07.2023 | 16:07

Марица излагате си като медия с тези служебни коментари и с тези плюсове и минуси десетки на брой за секунди. Медията ви е пълна с продажници и мръсници.

Отговори
5 5
Иеие

Иеие

27.07.2023 | 14:27

Знаете ли защо израел не дава нищо на Бандеровците ? Заради националните им герои. Давам ви пример: Роман Шухевич фашист от вермахта събирал евреи за баби яр правил и други масови убийства . Има издадена пощенска марка и монета от 5 гривни с лика му , и стадиона в Тернопул носи името му за паметниците няма да ви казвам ,че мястото за писане нама да стигне всичко може в нета да се провери

Отговори
5 10
Хм…

Хм…

27.07.2023 | 18:18

Прав си. Евреите това в Украйна няма да го забравят. Както не забравиха и как ние не ги дадохме на Хитлер.

Отговори
1 1
Чаакай

Чаакай

27.07.2023 | 14:17

Чакай сега, нали "Украйна настоява да води тази война", сега пък "войната на Русия срещу Украйна", последно кое г-н президент? Ако и останалите ни генерали са като теб - вчера сме умрели...

Отговори
17 6
Българин

Българин

27.07.2023 | 14:12

Войната на САЩ срещу всяка страна която не иска банкстерското робство бе лицемер! Русия се защитава а ти си кривиш дребната душица.... Пфу....

Отговори
8 24
Русофила Радеф Нали Как се харчи чиииифутската опорка

Русофила Радеф Нали Как се харчи чиииифутската опорка

27.07.2023 | 13:11

Русофила Радеф горещо благодари на ЧИИИИФУТСКИЯ губернатор затуй че му натресоха шарлатаните Затуй че чиииифутските шарлатани изпраха до бяло чиииифутската Тиква и цялото ОПГ от ГРОБ Благодари им на чииииифутите затуй че със голямо отвръщение пострещна Зеленясълия който му набиваше канчето баш у неговото Президенство Какъв нонсенс Каква чиииифутска опорка рухнала като ланския сняг Във Книгата на книгите така е описан Юда Същински Юда със приятели Юди Къде тук да търсим генерал Решетников и Митрофанова Онова обучение у ФАЩ повече от явно говори за какво е било

Отговори
4 11
чико

чико

27.07.2023 | 12:44

Келешът от Дондуков прогледна.

Отговори
12 4
Радев Ти в ред ли си у главата

Радев Ти в ред ли си у главата

27.07.2023 | 12:37

Чиииифут за приятел таралеж в гащите Това ли е баш посолството и губернатора в сянка

Отговори
9 7
пишещ

пишещ

27.07.2023 | 12:37

Ах,какъв мъдрец,какъв умник!Блазе ни,какъв късмет имаме с този!

Отговори
11 4

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?