1939

Президентът Радев: Планът за възстановяване е възможност за реална модернизация на страната

Държавният глава проведе среща с ръководителя на работната група за възстановяване и устойчивост в рамките на Европейската комисия Селин Гауер

За България Планът за възстановяване и устойчивост не е само финансови средства, а възможност за реална модернизация на страната. Затова проектите, заложени в него, трябва да гарантират устойчивото развитие на българската икономика. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща на „Дондуков“ 2 с ръководителя на работната група за възстановяване и устойчивост в рамките на Европейската комисия Селин Гауер, която е на посещение у нас. В срещата участие взеха заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов и министърът на енергетиката Росен Христов.

Държавният глава открои значението на очакваните за България средства по Плана за възстановяване и устойчивост, които имат за цел да доведат до развитие в сфери от съществено значение като образование, здравеопазване и правосъдие. Реформата в българската правосъдна система, включително работата на прокуратурата, е необходима и за повишаване на предвидимостта и прозрачността на икономическата среда в страната, подчерта президентът. Във връзка с това той допълни, че служебното правителство разработи и внесе в Народното събрание законопроектите в областта на върховенството на закона, необходими от гледна точка на второто плащане по Плана, съобщи пресцентърът на президенството.

„България има амбицията да продължи да се утвърждава като енергиен център в нашия регион с внедряването на иновативни и екологични технологии“, посочи още Румен Радев. Държавният глава подчерта, че проектите, предвидени по Плана за възстановяване и устойчивост следва да допринасят за устойчив и социално справедлив преход като осигурят най-добрия национален енергиен микс и в същото време отчетат енергийната роля на България в региона. Затова от ключово значение е търсенето на дългосрочни решения за добив и съхранение на чиста енергия от възобновяеми източници.

Като примери за използването на съвременни технологии в енергетиката, вече прилагани в други страни, президентът открои улавянето и съхранението на въглероден двуокис, възможностите за изграждане на фотоволтаична централа с голяма мощност за природосъобразно производство на електрическа енергия, както и за производство на зелен водород. За България е от ключово значение преходът към зелена икономика да води към запазването и развитието на заетостта на работещите в енергийния комплекс и във въгледобивните региони на страната, подчерта още по време на срещата президентът Румен Радев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
инж

инж

15.11.2022 | 08:14

Пълни глупости! България получава нищожна сума по този план в сравнение с другите източноевропейски страни.Никаква модернизация няма да има.Отново прах в очите на хората.И този се научи да разтяга локуми.

Отговори
1 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?