1553

Президентът прие българи от Косово

България отдава голямо значение на активизирането на контактите с българската общност в Република Косово. Това заяви държавният глава Румен Радев, който прие в президентската институция днес представители на Дружеството за развитие и интеграция на българската общност в Република Косово „Дрибок“.

Президентът подчерта решимостта на страната ни да продължи да разширява икономическия, образователен и културен обмен с Косово, което ще има и позитивен ефект за сънародниците ни там. През 2023 г. 40 наши сънародници от Косово са се дипломирали успешно в български висши учебни заведения, подчерта президентът Радев и открои възможността за последващо насърчаване на българите от Косово да получават своето висше образование в български университети.

Представителите на българската общност поставиха редица въпроси за възможността за увеличаване на инвестициите от България в Косово, включително в районите, в които живеят етнически българи, за изучаването на български език и за улесняване на достъпа до българско гражданство. Според тях в Косово има отлични възможности за развитие на туризма и земеделието и тези възможности могат да бъдат използвани от представителите на българския бизнес.

Обсъдени бяха също така процесът на преброяване на населението, който протича в момента в Косово, както и предизвикателствата пред малките и трудно достъпни населени места, в които преимуществено живеят нашите сънародници в тази страна.      

 

 

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?