1553

Премиерът откри строежа на магистралата Русе - Велико Търново

Минстър Цеков разкри за още три скоростни пътя в северна България

Русе има огромен потенциал, защото е в центъра на магистралите, които искаме да развием. Градът е неразделна част от разговорите с премиерите на Гърция и Румъния за развитието на регионалната свързаност по оста Юг-Север. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков, който днес участва в първата копка на втория лот от автомагистралата „Русе-Велико Търново“. Премиерът изтъкна, че е важно проектът, чиято реализация стартира днес, да бъде изпълнен в максимално кратки срокове, защото е ключов както за България, така и за целия регион. 

„За България магистралата „Русе-Велико Търново“ е стъпка към икономическото възраждане на Северна България. Магистралата е с дължина 132 км и днес започваме строителството в един от нейните участъци. Така че след 5 години ще имаме пълноценна свързаност в Северна България“, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. Министърът даде повече детайли по процеса на строителство на обекта. За 8-километровия участък, който днес се открива, проектът е одобрен, издадено е разрешение за строеж. Средствата в бюджета са предвидени. Отделно по програма „Транспорт и транспортна свързаност“ разчитаме на 1,8 млрд. лв. До април следващата година се очаква предаването на проектите за цялото 75-километрово трасе в участъка между град Русе и град Бяла.

В началото на следващата година ще бъде обявена обществена поръчка и за последния – трети участък, който трябва да свърже магистралата между град Бяла и Велико Търново, т.е до град Дебелец. През 2024 г. ще се обяви и обществена поръчка за проектиране на доизграждането на магистралното трасе в направлението Велико Търново до магистрала „Марица“. 

Регионалният министър Андрей Цеков уточни още, че в бюджета за 2024 г.  са планирани средства за проектиране на скоростни пътища в региона - скоростен път между Свищов и новата магистрала „Русе – Велико Търново“, от Русе към Шумен, от Силистра към Шумен,  скоростен път Силистра-Добрич-Варна. „Средствата са заложени в бюджета за следващата година. Проектирането се надяваме да започне през следващата година, така че в един средносрочен план да бъде обновена цялата първокласна пътна мрежа в региона“, обясни министърът част от плановете на АПИ за развитие на пътната мрежа в Североизточна България.

Проектното трасе на автомагистралата е с обща дължина 132,84 км и е разделено на три участъка: Русе - Бяла, обход на град Бяла и Бяла - Велико Търново. Вторият лот на магистралата, на който беше направена първа копка днес, представлява обход на град Бяла, като общата дължина на трасето е 35,4 км. Изграждането ще започне в 7,9-километрова отсечка, която е в землището на община Ценово, област Русе. За нея има готов технически проект, завършени отчуждения и издадено разрешение за строеж. За останалата част от автомагистралата продължава изготвянето на техническите проекти и теренното обезпечаване на трасето. Проектът за изграждането на Лот 1 и 2 от АМ „Русе – Велико Търново“, е включен в програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027.

В церемонията днес участваха също областни управители, народни представители и кметове от региона.

Правителството си гледа работата, очаквам бюджетът да бъде приет навреме. Това заяви още министър-председателят акад. Николай Денков  от Бяла. Премиерът коментира бъдещето на кабинета на фона на напрежението, свързано с избора на управител и подуправител на НЗОК

„Правителството си гледа работата, изпълнява си програмата. Както и друг път съм казвал, ако има спорове, те са в Народното събрание. Питайте ги тях какво толкова ги притеснява. Ние си гледаме работата и предпочитаме да не ни се пречат“, каза акад. Денков.

Според него е напълно нормално, когато се обсъжда бюджета, да има различни предложения.

„Очаквам бюджетът да бъде приет навреме и да бъде балансиран. Такъв, какъвто е подготвен. Разбира се, нормално е при обсъжданията да има различни дискусии, но бюджетът е добре подготвен и не очаквам особени проблеми“,

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
oiio

oiio

03.12.2023 | 18:50

Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България------->> http://mub.me/keto

Отговори
0 2
Любопитко

Любопитко

03.12.2023 | 18:41

Тези хора имат ли нещо в главата? Та в началото на зимата да обявиш строеж на магистрала в северна България. Там, където след седмица ще има половин метър сняг?! Наистина глупаво, супер глупаво!

Отговори
4 1
От студ хумри ПР си прави...

От студ хумри ПР си прави...

03.12.2023 | 18:09

Ма ми ца та ви

Отговори
3 2
Под игото 2023

Под игото 2023

03.12.2023 | 17:46

500 години минимум чакане

Отговори
2 4
А Хемус?

А Хемус?

03.12.2023 | 17:02

Няма да доживее никой май тази магистрала! Започната е преди 40 г

Отговори
6 1

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?