3906

Премиерът Димитър Главчев: България ще иска нов доклад за готовността си за еврото към края на 2024 г.

 Служебният премиер увери, че пенсиите ще се вдигнат с 11% от 1 юли

 

Нов конвергентен доклад, който да покаже дали страната ни е готова да приеме еврото, ще поиска правителството в края на тази година. Това се налага, тъй като страната ни все още не е спазила един от критериите - да има ценова стабилност. Очаква се обаче той да бъде изпълнен до края на 2024 г.

Това стана ясно по време на днешното правителствено заседание от думите на служебния премиер Димитър Главчев.

"Приоритет, който обещахме, че ще спазим, беше влизането в еврозоната. Буквално преди минути са излезли конвергентните доклади на Европейската комисия и Европейската централна банка, които засягат страните извън еврозоната и присъединяването ни към нея", заяви премиерът.

 

"За България специално е установено, че всички критерии са спазени, с изключение на един - за ценовата стабилност. Този критерий очакваме да бъде спазен до края на годината. При изпълнението и на този критерий ще поискаме извънредни конвергентни доклади и ще можем да кажем готовността си за присъединяване към еврозоната, което ще стане в най-кратък срок след изпълнението на критериите", обясни той.

 

"Днес ще разгледаме Закона за въвеждане на еврото. Това е практическа стъпка, която ще осигурим с проект на Министерския съвет. Това е практическата подготовка за въвеждане на еврото в България. Надявам се депутатите също да го приемат възможно най-скоро, за да бъде осигурена предвидимост за българските граждани, бизнеса и администрацията за това как на практика да бъде въведено еврото", допълни още Главчев.

Знаете, че основната задача на служебното правителство е провеждането на честни и прозрачни избори, въпреки спекулациите, които имаше пред и по време на изборите. Мисля, че се справихме с тях, коментира служебният премиер.

Друга предизборна дъвка, бе процентът за увеличение на пенсиите. На 1 юли ще установите, че те ще бъдат увеличени с 11%. В резултат на това увеличение доходите на около 2 млн. пенсионери ще нараснат. Средната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще стане 971 лв., което е със 110 лв. повече. А 200 хил. пенсионери ще преминат линията на бедност. Толкова по спекулациите, каза той.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?