2374

Предстои извънреден коалиционен съвет, очакват ли се трусове

Извънреден коалиционен съвет на управляващите предстои в близките дни.

Ще има ли трусове в коалицията след ултиматума на вицепремиера и лидер на БСП Корнелия Нинова - без оръжия за Украйна или червените напускат управлението.

Очаква се коалиционните партньори се съберат, за да обсъждат дали ще има нови помощи към бизнеса, поскъпването на газа и дали България ще помогне на Украйна с оръжие и боеприпаси.

Вчера Корнелия Нинова постави ултиматум пред управляващите и обяви, че ако се даде мандат за пращане на оръжия в помощ на Украйна, БСП ще напусне коалицията.

Още вчера премиерът коментира, че това едва ли ще се случи и че въпреки различията по някои теми в коалицията, тя работи добре и ефективно.

Очаква се следващата седмица парламентът да гласува дали България да изпрати военно-техническа помощ на нападната от Русия страна. За това управляващите за това управляващите трябва да се съберат на извънреден коалиционен съвет.

Според министърът на иновациите и растежа нови предсрочни избори не се задават.

„Не бих казал, че вицепремиерът Нинова е поставила ултиматум. Ние знаем, че БСП имат много изявени позиции по отношение на военната помощ, но в крайна сметка решението ще бъде на парламента и българското правителство трябва да се съобрази с него. Никой не иска избори в момента и не би било отговорна политика някой от нас да си тръгне, защото има определени идеологичски възгледи“, заяви Даниел Лорер.

 
Тази сутрин в ефира на bTV депутатът от „Има такъв народ“ Станислав Бабаланов коментира и решението на БСП да напусне коалицията, ако Министерският съвет гласува военна помощ за Украйна.

„Госпожа Нинова има демократичното право да говори и да се държи по начин, по който тя иска. Но аз лично като неин колега я призовавам да разсъждаваме в чисто човешки и морален план и да загърбим партийните си интереси, да загърбим приоритетите си към това да не би случайно да изгубим част от собствения си електорат“, посочи Балабанов.

Потърсихме за коментар и заместник-председателя на Народното събрание и съпредседател на „Демократична България“ ген. Атанас Атанасов, който беше част от делегацията в Украйна, но не успяхме да се свържем. От пресцентъра на Корнелия Нинова отказаха коментар по темата.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
МАКЕ ПРЕДАТЕЛ

МАКЕ ПРЕДАТЕЛ

30.04.2022 | 23:08

Е СЕГА Е МОМЕНТА МАКЕДОНИЯ ДА НИ НАПАДНЕ

Отговори
1 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?