1553

Правителството: Вече са осигурени 80 милиона лева за университетите

​Близо 80 милиона лева допълнително за възнагражденията в държавните висши училища осигурява служебният кабинет. Двете постановления за отпускане на средствата, за които премиерът Димитър Главчев пое ангажимент през изминалата седмица пред Съвета на ректорите и синдикатите, са вече приети от служебният кабинет, информират от правителствената информационна служба.

Заплатите на академичния състав и на администрацията се увеличават със задна дата – от 1-ви януари. Още в петък полагащите се 39 милиона лева, предвидени в държавният бюджет за увеличение на заплатите на академичния състав, са били наредени по сметките на университетите.

По голяма част от допълнителните 40,7 хиляди лева, договорени на 17-ти май със синдикатите, ще се насочат към администрацията на висшите училища и за преодоляване на диспропорции във възнагражденията на академичния състав, както и за стипендии на докторанти.

Утре на среща на МОН с представители на Съвета на ректорите и синдикатите предстои да бъде обсъдено точното разпределение на тези средства между университетите.

 

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?