49

Пращат посланик във Виена доведената дъщеря на Мая Манолова

Служебното правителство и президентът Румен Радев започват смяната на българските посланици в чужбина. На 2 септември от правителствената правна система е изведено първото решение за нов посланик.

Десислава Ангелова Найденова-Господинова да бъде назначена за посланик на България във Виена, предвижда решението на Министерския съвет.

Новата посланичка е дъщеря на бившия министър на отбраната в кабинета "Орешарски" и бивш член на ръководството на БСП Ангел Найденов от първия му брак. През 2011 г. той се разведе и впоследствие сключи брак с Мая Манолова. Влезе и в конфликт със сегашната лидерка на БСП Корнелия Нинова.

Десислава Найденова е завършила икономика и финанси в Софийския университет, има специализации по дипломация от Лондон и Берлин. Работи в МВнР от 2005 г. като досега е била на мисии във Великобритания като аташе и трети секретар и в Германия като първи секретар на посолството ни в Берлин. От юли 2018 г. тя е началник на отдел в МВнР.

Десислава Найденова бе сред номинираните за посланици още от предишната външна министърка Теодора Генчовска. Назначенията бяха договорени между нея и президента Румен Радев, но бяха спрени от предишния премиер Кирил Петков. Генчовска е била подчинена на Ангел Найденов докато той бе министър на отбраната.

Заради този конфликт редица посолства са без титуляри или посланиците са с отдавна изтекъл мандат. В Австрия например нямаме посланик от август 2021 г.

В следващите седмици се очакват още дипломатически назначения.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Гладна радева зима

Гладна радева зима

05.09.2022 | 11:58

Ясно е, децата и внуците на комунетата се назначават на сладките държавни постове. Радев назначава и управлява също като бай Тошо. Диктатура и измама с помощта на машините. Дойде с него хаос и глад.

Отговори
6 1
Западняк

Западняк

05.09.2022 | 16:59

Това е временно правителство и няма време за губене. Трябва да уредят техните хора и да откраднат колкото могат. Партенката е опасен за България. Пази Боже сляпо да прогледне.

Отговори
2 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?