2374

ПП и ДБ внасят жалба в Конституционния съд срещу "хартиената коалиция"

"Продължаваме Промяната" (ПП) и "Демократична България" внасят по-късно днес конституционна жалба в Конституционния съд във връзка с промени в Изборния кодекс. Това потвърдиха от пресцентъра на ПП, пише dnes.dir.bg.

С поправките се върнаха в масова употреба хартиените бюлетини и се въведе т.нар. бюлетина от машинно гласуване. Такова беше желанието на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС, станали известни като „хартиената коалиция“.

В последния пленарен ден за 2022 г., когато беше преодоляно президентското вето върху промени в Избирателния кодекс, от ДБ заявиха, че ще направят опит да сезират Конституционния съд.

За жалба в Конституционния съд са необходими подписите на една пета от народните представители, т.е. 48 депутати, затова от "Демократична България" се обърнаха към бившия си коалиционен партньор "Продължаваме Промяната".

Една от промените, срещу която са и двете формации, е връщането на възможността да се гласува и с хартиена бюлетина, освен с машина.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Пловдив

Пловдив

27.01.2023 | 17:29

Преливане от пусто в празно са действията на простите и дебейците

Отговори
8 3
Боко тиквата

Боко тиквата

27.01.2023 | 17:15

Искам да си фалшифицирам изборите и да си крада както си знам, да пращам полицаи по КПП -та и да ви бият и да ви държа с ниски заплати и пенсии!!!

Отговори
2 8
кратена

кратена

27.01.2023 | 18:10

искам да срещна трола от редакцията и да си направя петмез!

Отговори
3 1

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?