71

ПП-ДБ при президента: Правителство лесно се събаря, но трудно се съставя ВИДЕО СНИМКИ

Избирателите този път ясно ни дадоха позицията на опозиция. Това, което се надявам колегите от ГЕРБ да отчетат, че избирателите им дадоха възможността за 7-и път да имат мандат, заяви Кирил Петков.

 

Третата по големина парламентарна сила – „Продължаваме промяната“-„Демократична България“, пристигна в президентството за консултации за съставяне на редовен кабинет.

Припомняме, че по-рано държавният глава прие представители на ГЕРБ-СДС начело с Бойко Борисов, който заяви, че ще предложи правителство на малцинството.  

След това за консултации дойдоха и представители на ДПС, които заявиха, че е логично кабинет да се състави с първия мандат.

От страна на ПП-ДБ дойдоха Кирил Петков, Николай Денков, ген. Атанас Атанасов и Божидар Божанов.

„Искам да припомня, че веднага след изборите вие заявихте твърдя позиция, че няма да се ангажирате в сглобки с ГЕРБ-СДС. Днес продъжлавте ли да стоите на тази позиция?“, попита Радев представителите на ПП-ДБ.

Денков заяви, че правителство лесно се събаря, но трудно се съставя. 

Президентът посочи, че вчера „Възраждане“ са отправили предложение да обединят всички 125 народни представители под тяхна егида в "антиГЕРБ-ДПС коалиция". В тази връзка той попита ПП-ДБ дали биха се обединили в подобна коалиция?

Акад. Денков беше категоричен: "С "Възраждане" не споделяме начина, по който разглеждаме своето място в Европа и света. Говоря ние като България, като държава, която е с хилядолетна история, с богата култура, една от основоположниците на европейския континент, и в същото време като държава, която трябва да намери своето място в европейския и световен ред".

Акад. Денков припомни, че те са е единствената политическа сила, която на два пъти е съставила редовно правителство в последните години.

„Смятаме, че с отредения ни вот от избирателите, в който нашите депутати са съществено по-малко от преди, ние изпълнихме дълга си към държавата по отношение на възможностите за реализиране на политиките, които са важни за нас. Ако за някой друг тези политики също са важни, той трябва да изпълни своя дълг“, подчерта той.

По думите му, първата и втората политическа сила през цялото време са работели заедно, „и когато свалиха нашите редовни правителства, и когато ги критикуваха без основание“. Той заяви, че те трябва да поемат своята отговорност и да изпълнят мандатите.

„Виждам скрити разговори за позиции, от които не става ясно кой за какво иска да работи“, допълни той.

„При нас приоритетите не са променени, но при настоящата политическа ситуация не виждам как бихме могли да ги реализираме. Затова ние казваме, че оставаме в опозиция, която продължава да бъде проевропейска“, заяви Денков.

От своя страна Кирил Петков посочи: „Избирателите този път ясно ни дадоха позицията на опозиция. Това, което се надявам колегите от ГЕРБ да отчетат, че избирателите им дадоха възможността за 7-и път да имат мандат“.

„Надявам се за техните избиратели, че няма да ги разочароват отново“, изтъкна той.

Петков повтори, че формацията остава на проевропейски и антикорупционни позиции. 

Ген. Атанас Атанасов пък поиска информация от държавния глава във връзка с появили се снимки на снайперисти, които се намират по оградата на двора на Бойко Борисов.

"Залят съм от телефонни обаждания от неслучайни хора. Ако в навечерието на съставяне на правителство има висока степен на заплаха към мандатоносителя това е важен проблем за държавата", каза Атанасов.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?