3906

ПП-ДБ: Искаме оставката на председателя на ДАНС ВИДЕО

По-рано днес Пламен Тончев беше изслушан в пленарна зала относно постъпили жалби в Държавната агенция „Национална сигурност“, подадени срещу членове на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница и срещу екипа на фондация „Даная“

 

От „Продължаваме промяната – Демократична България“ поискаха оставката на председателя на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Пламен Тончев. Това заявиха от коалицията на брифинг в парламента.

По-рано днес Пламен Тончев беше изслушан в пленарна зала относно постъпили жалби в Държавната агенция „Национална сигурност“, подадени срещу членове на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница и срещу екипа на фондация „Даная“, от „Търговска лига - глобален аптечен център“ АД във връзка с отложеното им инвестиционно намерение за създаване на многопрофилна болница „Мама и аз“. 

ДАНС работи в  рамките на възложените ѝ действия по прокурорска проверка на Софийска градска прокуратура, образувана по сигнал на „Търговска лига“, относно казуса с Националната детска болница. Това заяви по време на изслушване в парламента Пламен Тончев, председател на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). 

Пламен Тончев поясни, че действията на ДАНС са във връзка със сигнал и образувана прокурорска проверка в Софийска градска прокуратура. 

Тончев съобщи, че през втората половина на месец май в ДАНС е получен сигнал, подаден от изпълнителния директор Таквор Бохосян  на "Търговска Лига- Глобален аптечен център", срещу Кремена Кунева, изпълнителен директор на Фондация „Даная“, Ани Стоянова, заместник-изпълнителен директор на Фондация „Даная“, проф. Иван Литвиненко, председател на Обществения съвет за изграждането на Национална детска болница и членовете на съвета. В сигнала се твърди, че с действията си членовете на Обществения съвет, както и Ани Стоянова и Кремена Кунева, са въздействали „незаконосъобразно чрез призиви и нагнетяване на негативизъм, което било довело до безпрецедентна незаконосъобразна отмяна на законосъобразното решение на МС от 30 април 2024 г". 

„Посочените лица създадоха огромно напрежение и погрешна негативна представа, че проектът на инвеститора "Търговска лига" ще попречи на създаването на Национална детска болница, както, че самият проект МБАЛ „Мама и аз“ бил за създаване на национална частна детска болница. Така създадените внушения и натиск в обществото не само че не отговарят на истината, но и незаконосъобразно вредят на интересите на гражданите и пациентите, които както е ясно от преписката на МС имат нужда от новата многопрофилна болница. Детското здравеопазване е въпрос на национален приоритет и в този смисъл касае националната сигурност. Настояваме за проверка дали с действията си членовете на Обществения съвет са застрашили националната сигурност, тъй като създадоха предпоставки за едно незаконосъобразно решение на Министерския съвет, с което без никакви аргументи и правно основание бе отменено предишно решение на МС от 30 април 2024 г“, се посочва в сигнала, прочетен от председателя на ДАНС.

В текста, представен от Тончев, се посочва, че по този начин се реализирала брутална намеса, която била осуетила важна за хората инвестиция в интерес на обществото. Тончев уточни, че сигналът е подаден и до административния ръководител на Софийска градска прокуратура, където е образувана прокурорска проверка. 

В тази връзка Софийска градска прокуратура възлага на ДАНС изпълнението на редица оперативно издирвателни действия, а именно снемане на писмени обяснения на лицата, извършване на справки, проверка на събраните данни и тяхното документиране, проверка по документи, обясни председателят на ДАНС. Той информира, че на 8 май 2024 г. е получен сигнал в ДАНС от министър-председателя с искане за проверка относно действия на Министерство на здравеопазването, НЗОК, ИА „Медицински надзор “ по всички етапи и всички процедури по исканията на Търговска лига за изграждане на МБАЛ „Мама и аз“. Искането е по повод широкия обществен отзвук и публикациите в медиите, породени от предоставяне на одобрение, касаещо изграждането на лечебното заведение. Сигналът е изпратен и до Софийска градска прокуратура. По нея са възложени действия на Комисията за противодействие на корупцията и ДАНС. 

Освен по сигнала на "Търговска лига", ДАНС работи и по сигнала на министър-председателя, съобщи Тончев и обясни, че по него се извършват проверки в МЗ, НЗОК и ИА „Медицински надзор“. 

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?