965

Повелята на Доган: Делян Пеевски и Джевдет Чакъров поделят властта в ДПС

Делян Пеевски и д-р Джевдет Чакъров да си поделят  ръководството на ДПС като съпредседатели. Това предлага почетният председател на движението Ахмед Доган в обръщение към членовете и симпатизантите на партията.

В него той обяснява и какво го притеснява в сегашната организация.

"ДПС е на път да се превърне в корпоративна, платена, партийна организация", казва Доган. Затова и като част от формулата за разрешаването на този проблем той предлага начело на движението да застанат двама съпредседатели. В момента Пеевски оглавява парламентарната група на ДПС и обяви, че ще се кандидатира за лидер на движението на предстоящия партиен форум, който трябва да избере наследник на оттеглилия се Мустафа Карадайъ.

 63-годишният хирург Джевдет Чакъров между 17 август 2005 и 27 юли 2009 г. беше министър на околната среда и водите в кабинета на Сергей Станишев, няколко пъти е избиран за депутат. Той е роден в Асеновград и е завършил Медицинския университет в Пловдив, където е бил асистент. Има реномето на един от най-уважаваните лекари в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив.

Доган обяснява и защо смята да раздели властта в ДПС.

"В мотивите ми за този „тандем" е принципът на взаимното допълване, а не на конкурентното начало: защото "два остри камъка брашно не мелят" . А обществото очаква бързо и резултатно решаване на най- наболелите му горещи проблеми. За да оцелееш и да се развиваш трябва да бъдеш силен, активен и корпоративен, а не да се самозалъгваш в сенките на отрицанието и омразата", допълва почетният председател на ДПС.

Ето пълния текст:

Скъпи депесари!

Обръщам се към вас с тревога и загриженост за това, което става в структурите на ДПС.

Дълго време съзнателно се самоизолирах и за това имах нужда от повече време, за да осъзная станалото и ставащото в живото колективно тяло на ДПС. ДПС е на път да се превърне в корпоративна, платена, партийна организация. Знам, че политика без финансиране не се прави, но има една критична граница, преминаването на която ни превръща в друго политическо качество. Защото интересите на "пазарната демокрация" „изяждат" традиционните ценности на демокрацията. За съжаление, това е характерно за всички политически сили.


Скъпи приятели и съмишленици, светът се променя пред очите ни. Динамиката на геополитическия контекст е ново предизвикателство пред защитата на националните интереси, националната сигурност и националния суверенитет. На прага сме на дългосрочно противопоставяне на Глобализма с очакванията на националните държави и на националните идентичности. Вероятно тази тенденция ще бъде съчетана с опити за възстановяване сферите на влияние на бившите империи и ще „приключи" едва с преобразуването на ПОЛИТИЧЕСКИЯ НИ СВЯТ в легитимно многополюсен и, разбира се, след намирането на контролиран баланс между „старите" и „новите" велики сили. Травмиращо е, че не винаги си даваме сметка за това. Демокрацията по дефиниция е многопартийна. Защитата и развитието на правата и свободите на гражданите, включително и на етно-религиозните идентичности, и на екзистенциалната потребност от по-висок жизнен стандарт на човека, са съществена част от базовите ценности на либералната демократична система на обществото. Състоянието на ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО се определя от твърдите нагласи за промяна на активните граждани, които представляват реалната електорална общност на страната. Затова как и доколко партийно-административните структури на различните партии решават проблемите на хората, е от изключителна важност. Ако живата връзка между партийните структури и активните граждани е на "самотек", това е много сериозен политически синдром за дефектиране и за необходимост от промяна и обновяване.

 
  Затова в спешен порядък предлагам:

1) стабилизиране на организацията в традиционните райони на ДПС и

2) разширяване на партийното строителство в нетрадиционните райони.

Предлагам на вашето внимание формула за намиране на решение за бъдещото развитие на ДПС. Ключът за намиране на „изход" в тази ситуация е само в съпредседателството на г-н Делян Пеевски и доц. д-р Джевдет Чакъров:

- д-р Джевдет Чакъров да носи отговорност предимно за традиционните ни райони, за добросъседските ни взаимоотношения с Република Турция и с либералните формации, защото той в продължение на 14 години девет последователни мандата беше член на Бюрото и вицепрезидент на Либералния Интернационал.

- г-н Делян Пеевски е представител на новото поколение технократи в политиката, които имат, като че ли, вроден инстинкт за прагматично решаване на проблемите на хората и на държавата. За кратко време той се очерта като парламентарист и ще боде позитивно да продължава да се утвърждава в това направление. Визирам партийния му ангажимент да се фокусира предимно в разширяване на електоралното присъствие на ДПС.

 
В мотивите ми за този „тандем" е принципа на взаимното допълване а не на конкурентното начало: защото "два остри камъка брашно не мелят" . А обществото очаква бързо и резултатно решаване на най- наболелите му горещи проблеми. За да оцелееш и да се развиваш трябва да бъдеш силен, активен и корпоративен, а не да се самозалъгваш в сенките на отрицанието и омразата.

Нещо повече факта, че сме на опашката на ЕС означава, че времето ни е изпреварило и Ние вървим след, събитията, затова продължаваме да изоставаме.

Пожелавам на политическия елит на ДПС и на страната 2024 година да бъде фиксирано от бъдещите историци като начало за полагане на нов подход за политическо мислене и политическо действие.

Бъдете живи и здрави!

Всевишният да ни е на помощ!

Винаги ваш: Ахмед Доган
 
 
 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
ДОГИ

ДОГИ

03.01.2024 | 19:51

ТОИ НЕ БИЛ РЯЗАН И НЕМОЖЕ ДА МУ СЕ ДАДЕ ЦЯЛАТА ВЛАСТ

Отговори
4 2
Ко имате да разбирате

Ко имате да разбирате

03.01.2024 | 18:19

Путин идва да ни освобождава Сопола усеща че ще го качат на въжето Сега с този маньовър си назначава двама глупака който да оберат пешкира

Отговори
5 2
Алигатор

Алигатор

03.01.2024 | 19:42

Глупак е само единия. Доктора е стара маймуна и ще извърти работата.

Отговори
3 2
Яшара

Яшара

03.01.2024 | 16:59

Грамофон свири майка плаче

Отговори
3 2
Мильо /от главната/

Мильо /от главната/

03.01.2024 | 16:33

Тази партия е незаконна! Тя трябва да бъда забранена! Не е нормално у нас да развива дейност протурска организация! Както и да се позиционират това е проводник и защитник на турските интереси у нас. Турците в много региони /особено в Родопите/ имат повече права от българите! Позорно за нас българите е съществуването на тази партия. Крайно време е да бъде ликвидирана!

Отговори
12 3
Гери Йорданова

Гери Йорданова

03.01.2024 | 15:50

Какво му хареса на Доган този Пеевски , не знам , но има нещо гнило ! Да сме търпеливи и ще разберем !

Отговори
10 0
Алигатор

Алигатор

03.01.2024 | 19:40

Изобщо не го харесва Доган. Ама нали някой трябва да изяде лаййната. И този някой да е българин.

Отговори
4 2
в редакцията още ли размагнитвате Шиши

в редакцията още ли размагнитвате Шиши

03.01.2024 | 15:50

с проамериканска пропаганда?

Отговори
7 3
комунист

комунист

03.01.2024 | 15:47

Стария английски принцип разделяй и владей в действие.

Отговори
10 0
Пловдив

Пловдив

03.01.2024 | 15:33

Грухни свинчо грухни

Отговори
10 1

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?