71

Поставят на трупчета френската оферта за С. Македония

Френското предложение за уреждане на спора между София и Скопие няма да получи отговор от България тази седмица. Отлагане за есента прогнозираха депутати, запознати с хода на процеса, пише "24 часа".

Заседание на комисията по външна политика на Народното събрание вчера бе насрочено за 15 ч в сряда, 22 юни.

Това означава, че тя би могла да гледа френското предложение, с което ЕС става гарант за решаване на двустранния спор и ще изисква като част от преговорната рамка на РСМ тя да изпълнява договора си за добросъседство с България, да вкара в конституцията си българската общност и да спре езика на омразата. Теоретично е възможно в такъв случай то да влезе в пленарната зала още в четвъртък сутринта. А вечерта е заседанието на ЕС.

 
Както се зарече, премиерът Кирил Пеков миналата седмица прокара решение на Министерския съвет, според което всичко вече отива директно от Брюксел в парламента за санкцията на депутатите. Заради това президентът Румен Радев го “захапа”, че все пак е премиер, а не куриер. Ако няма решение на Народното събрание, той няма да вземе никакво отношение по предложението на Макрон на Срещата на върха на ЕС в Брюксел след два дни, категоричен бе обаче министър-председателят.

Първоначално заседание на комисията бе планирано едва за четвъртък, което е късно, за да има Кирил Петков българската позиция зад гърба си.

Аргументът - в сряда следобед се очакваше да е гласуването по вота на недоверие, което по правилник се провежда най-рано 24 часа след приключване на разискванията. Вчера обаче на сайта на НС се появи съобщение за редовно заседание на комисията на 22-и и създаде известни очаквания за развитие по темата.

Неофициално нейни членове обаче коментираха пред “24 часа”, че сценарият е комисията да се събере и разпусне, с което се предрешава, че френското предложение изобщо няма да стигне до пленарната зала.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Joro

Joro

22.06.2022 | 05:56

Само Сонцето е постаро од Македонија.

Отговори
2 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?