2374

Посланик Георги Панайотов: САЩ готвят масирана подкрепа за България и Черноморския регион

"До половин година в САЩ трябва да има изработена стратегия по отношение на Черноморския регион". Това съобщи в ексклузивно интервю за предаването "Офанзива" на NOVA NEWS посланикът на България в САЩ Георги Панайотов.

"В американския Конгрес беше внесен законопроект и от двете партии - и от Демократическата, и от Републиканската - този законопроект касае сигурността в Черно море. Той предвижда масирана подкрепа и съдействие за всички държави, които имат крайбрежна ивица на Черно море. Една от тях е България", посочи Панайотов.

По думите му става въпрос не само за модренизация на въоръжените сили, за изграждане на инфраструктурата, за гарантиране на енергийната сигурност, за задълбочаване на търговско-икономическите отношения между САЩ и България и останалите черноморски държави, както и за укрепване на демократичните институции в страната и за борбата с корупцията.

"В този документ - той не е само пожелание и философски размишления, всичко е разписано много ясно - с отговорници, със срокове", подчерта още Панайотов. "Това са целите, половин година след приемане на законопроекта, администрацията ще има грижата подробно да разпише детайлите", допълни посланикът.

Той коментира и въпросите с изтребителите Ф-16, като нарече "приятна изненада" предложението за доокомплектоването на бойната ни ескадрила с този тип изтребител.

"Офертата, която САЩ представиха за втората група 8 броя Ф-16 е една изключително проиятна изненада - откъм цена, защото е идентична с първата група. Но втората група Ф-16 ще притежават значително по-съвършени бойни способности - ще имат повече ракети, повече бомби, половината самолети ще бъдат с две седалки".

Според него, щом ВВС имат въпроси във връзка с офертата, трябва по най-бързия начин те да бъдат изчистени. "Според мен ВВС трябва да кажат какви въпроси точно имат, за да получат своевременни отговори. Мисля и се надявам, че ако обясним на САЩ закъснението на нашия отговор, съм сигурен, че ще получим разбиране", каза той.

На въпрос за срока, в който трябва да пристигнат първите закупени от страната ни изтребители Ф-16 от САЩ, Панайотов отговори: "2025 ни е казано, че ще дойдат първите самолети. Имаме си работа с правителството на САЩ. Това не е селски битак. Правителството на САЩ обясни, че закъснението на първата доставка се дължи на прекъсване на веригите за доставка. Това се случи в цял свят. Може би офертата трябва да се разглежда и като компенсация", посочи посланикът.

Той добави, че в завода в Южна Каролина частите и компонентите на пъревия български изтребител вече са във фабриката и асемблирането на самолета ще започне в най-скоро време.

За изгонването на наши дипломати от Русия в първия ден от служебния кабинет той коментира така: "Знакът е, че Русия си защитава интересите така, както тя ги вижда и така, както тя ги разбира . Г-жа Митрофанова си върши нейната работа, каквото ѝ е казано да прави от Кремъл. Ние как реагираме на всичко това, което се случва, това е по-важното". За него след експулсиране от нашата страна на руски дипломати реакцията на Русия са "нормални реципрочни действия". "Аз си задавам въпроса защо не го направиха по-рано. Но така или иначе го направиха, с което може би искат да ни покажат, че за тях няма осбено значение кое правителство е в София. За тях сме неприятелска държава".

Панайотов коментира и въпроса с газа, като подчерта, че не е експерт и ще говори с факти. "Първят факт е, че най-големият производител на газ в света, са САЩ. Не е Русия, както много хора си мислят. Освен това, най-големият вносител на газ в Европа в момента вече са САЩ, не е Русия. Домакинствата в САЩ плащат за газ 6 пъти по-евтино, отколкото домакинствата в Европа за газа, който идва от тръбите от Русия. Това не означава, че американският газ стига в България или в Европа на шест пъти по-ниска цена. Това са фактите, има достатъчно експерти в България, надявам се да постъпят умно, правилно, защото само един голям кораб с LNG може да подсигури отоплението на 140 000 домакинства. Запознах ви с фактите, а пък решението какво да се прави е на българското правителство".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
20 коментара
Тошо

Тошо

07.08.2022 | 14:06

Тази мазна мутра кога ще бъде отстранен

Отговори
1 0
Посланикът

Посланикът

07.08.2022 | 10:06

Посланикът ни в САЩ ни представя фактите за цените на газа,както и за офертата за самолетите,но правилно държи неутралитет и казва:а какво ще реши правителството,си е негова работа!Така,че..решенията са си наши.

Отговори
3 1
на чужд гръб сто тояги

на чужд гръб сто тояги

07.08.2022 | 09:01

"Офертата, която САЩ представиха за втората група 8 броя Ф-16 е една изключително проиятна изненада - откъм цена, защото е идентична с първата група.¨ - Господин Посланик, при първия договор ни лъжеха, че цената е висока, защото е за първи път. А после ще стане нормална, като при другите страни. Сега пак е същата - т.е. два пъти по-висока от нормалната, на която купуват другите. Тръмп дори мислеше, че купуваме Ф-35.

Отговори
4 1
Киро

Киро

07.08.2022 | 08:54

Рубладжиите, какво искате, бе ? България втора Украйна ли да стане. Д.ейба вашата мама. на един влак и в Матушката, ама ще се върнете на втория ден много наакани.

Отговори
2 8
на чужд гръб сто тояги

на чужд гръб сто тояги

07.08.2022 | 09:03

Ние сме много по-зле, дори от Украйна! Нали видяхте украинците - никой не иска да работи у нас за 1000 лв.

Отговори
6 0
Западняк

Западняк

07.08.2022 | 02:46

Хора не се заблуждавайте - американското правителство не е селски пазар, а цигански битак. Особено начело с изкукуригалия президент. Какво може да направи България, ако американците продължават да имат криза в снабдяването (Китай) и не доставят договорените самолети до 2025? Има ли клауза за неустойка и т.н.? Малка държава всеки си я ебе както си иска, а политиците умират от смях на път за банката. Прост народ, слаба държава. Не забравяйте да гласувате пред октомври!

Отговори
13 3
Тошо

Тошо

07.08.2022 | 14:08

Напълно си прав скоро сащ ще бъдат смачкани икономически от китай

Отговори
0 0
Хайде холан

Хайде холан

07.08.2022 | 00:36

А кой им я иска??!

Отговори
12 2
Реалист

Реалист

06.08.2022 | 23:41

Само боклуципродажници, лизачи, после защо сме били на това дередже!

Отговори
17 3
Хуху Бухи

Хуху Бухи

06.08.2022 | 22:53

Руските мекерета кръв пикаят!!!

Отговори
7 17
Хайде холан

Хайде холан

07.08.2022 | 00:37

А американските л.ай.нари ла'йна лапат!

Отговори
16 6
Мекеретата са

Мекеретата са

07.08.2022 | 07:04

Грантаджиите на "Америка за България", пъпчив!

Отговори
11 2
хахаха

хахаха

06.08.2022 | 22:10

Ще подкрепят соросоядите и джендърите у нас отзад с голям негърски!

Отговори
17 3
Западняк

Западняк

07.08.2022 | 02:48

Да ти влезе на тебе и да остане там, та да тие хубаво.

Отговори
2 8
ицето

ицето

06.08.2022 | 21:47

Аз съм ристио мазния, моля гласувайте за ДБ, че поради мижав интерес може и да не влезем в парламента! Цялата ми рода сме комунисти ама аз съм демократ ;) ;) :)

Отговори
27 3

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?