46

Полк. Радион Попов: Много скоро САЩ и НАТО ще натиснат Зеленски да преговаря за мир

Полк. Радион Попов е бивш заместник-министър на външните работи, бивш посланик и военен аташе в Сирия и Испания. Завършил е Национален университет по отбраната във Вашингтон. Специализирал е арабски език в Багдадския университет в Ирак.  Владее свободно турски, арабски, английски и руски език.

- Г-н Попов, като военен експерт и бивш зам.-министър на външните работи, как гледате на решението на парламента България да даде оръжие на Украйна? Какво би означавало това за страната ни?

- Даването на оръжие, от което България иска да се освободи, няма да увеличи бойните способности на украинската армия. Ето защо аз го виждам, по-скоро, като политически акт с военна компонента, а не го разглеждам като военен принос. Позволявам си да се пошегувам с едно екстравагантно предложение - нека изпратим в Украйна батальонната бойна група на НАТО в България, за да подсилим отбраната на Украйна срещу Русия!!

- Като страна – член на НАТО България се придържа към политиката на Алианса и ЕС, това ли е логичното поведение при войната в Украйна?

- Като страна-член на НАТО Турция има активни политико-икономически отношения с Русия, посредничи в конфликта, гарантира безопасност на зърнените доставки през Черно море, а пък продава на Украйна опасните за руските войски дронове "Байрактар". Нека не сме по-големи католици от папата, нека се учим от дипломацията на Анкара. Цар Борис Трети е бил под ужасен натиск от Хитлер да изпрати войска срещу СССР, но е устоял,защото съдбата на България му е била по-скъпа от трона или дори от живота му.....

- Изпращането на военна помощ за Украйна може ли да влоши още повече отношенията ни с Москва?

- Русия може да разбере верността към съюзническите ангажименти, поети от България, но сигурно има червени линии, които не би позволила да се пресичат. По-балансирана, по-премерена, без крайности и псевдопатриотични напъни от новопокръстените ни евроатлантици позиция на България ще бъде оценена от Москва. Нека посъветвам - времето е съдбовно, война е, а по време на война политическите кресльовци трябва да се снишат, за да се чува мнението на военните, защото те знаят по-добре мъката от войната. Нека не обвиняват президента и военния министър в проруски симпатии, а да чуят държавническата мъдрост с болка за България.

- Как ще коментирате частичната мобилизация, която се проведе в Русия. Какъв беше този ход на Путин? 

- Частичната мобилизация е стъпка към продължаване на военните действия, към подсилване на руската групировка, попълване на загубите в жива сила и подсказва плановете за решително удържане на овладените вече около 100 000 квадратни километра от територията, почти колкото площта на България. Забележете,че в същото време зачестиха призивите на Русия за преговори. Може би САЩ и НАТО ще накарат Зеленски да преговаря, подозирам това да се случи в недалечна перспектива.

- Има ли реална опасност някоя от двете страни да „натисне копчето“ или всички блъфират с ядрената заплаха ?

- Не очаквам натискане на ядреното копче. Русия не е силно застрашена, а в САЩ решават не само Байдън, а достатъчно мъдри и отговорни политици и военни дейци. Това не изключва безумието някой да използва "мръсна" или фосфорна бомба. Не искам да съм лош пророк!

- Каква е Вашата прогноза за края на войната?

- Нещата се затягат, перспективата за примирие не е на хоризонта. Ще зависи много от стабилността на правителствата в ЕС,застрашени от недоволството на обедняващото население.

- Да поговорим малко за наболелия напоследък македонски въпрос. Как ще коментирате откриването на македонския клуб на името на Никола Вапцаров в Благоевград? Това предизвикателство ли е и кой има интерес да налива масло в огъня?

- Ние сме много възмутени от откриването на този клуб в Благоевград и сме прави. В същото време защо трябваше да провокираме антифашистките настроения в Северна Македония като слагаме имената на Ванче Михайлов и Цар Борис над нашите клубове там. Спомените за извършените зверства от неговите бандити и насилието на нашия корпус в Македония са още живи. Защо нашите клубове да не носят имената на Гоце Делчев и Никола Вапцаров?! Безумни "политичета" през 1993 година искаха да ми забранят да поставя цветя на гроба на Гоце в Скопие! Представяте ли си?! Македония е не само болка българска, тя е и моя фамилна болка - трима мои дядовци са погубени в занданите на Османската империя заради българщината.

- Вътрешните проблеми в страната също не са за подценяване. Какво е мнението ви  за 48-ото Народно събрание? Ще има ли редовен кабинет или пак ще отидем на избори?

- Шансовете за правителство според мен са не повече от 10%. Мъдростта не е характерна черта на нашата политическа класа.

Интервю на Оля Ал-Ахмед

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
това ви чака

това ви чака

06.11.2022 | 20:04

Зеленият наркоман взе шорошоядските грантове и продаде народа си!

Отговори
3 2
Гюро Михайлов

Гюро Михайлов

06.11.2022 | 17:27

Умните идеи идват само, когато глупостта вече е направена!!!

Отговори
4 1
Дам

Дам

06.11.2022 | 19:28

Точно

Отговори
1 1

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?