49

Подаръците на депутатите - от незабравимо преживяване до снимка и чифт чорапи

 

Рождество Христово е време християнското семейството да се събере у дома, да вдигне тост за здраве. Да си размени добра дума. Е, и подаръци. Най-много им се радват децата, независимо дали вярват в Дядо Коледа, или в дебитната карта на татко и мама.

На семейната трапеза ще седнат и депутатите от настоящото Народно събрание, което вероятно ще преживее само една Коледа. Но темата е друга, не политическа. Ето какво обичат да подаряват и да получават за празниците хората, които сме пратили в парламента.

 

Няма как, започваме с академик Николай Денков. Номинираният от „Продължаваме промяната“ за премиер си пада по книгите като подарък за празниците.

„Купувам нещо на Балдачи, Гришам. Това е идеалният подарък за мен и в двете посоки“, откровен е бившият министър на образованието и прочут учен по физикохимия, който има непосилната, май, задача да състави избираем редовен кабинет с втория мандат.

Пловдивският депутат от ПП Стою Стоев винаги избира по-специален подарък за съпругата, тъй като тя има и рожден ден скоро след Коледа.

Сега е харесал смарт уоч и търси време да избере най-добрия вариант.

„За подаръците към мен нямам никакво предпочитание. Дори ще призная, че при последния повод ми дадоха парична сума. Заделих я и още не съм я пипнал. Иначе исках да купя настолна лампа, харесал съм си една“, признава юристът от „Продължаваме промяната“.

За бившия социален министър Георги Гьоков от БСП празниците са време за събиране на семейството, а на подаръците гледа като жест. И държи да са скромни.

„Иначе на сътрудниците преди в министерството, а сега в парламента подарявах по бутилка вино“, разкрива социалистът.

Колегата му Иван Ченчев, шеф на Комисията по медии и култура, кара особени празници последните години, тъй като родителите и сестра му живеят в Канада. „Иначе знаят, че обичам книги и ми поръчват от някоя книжарница тук.

Но усещането е различно да подариш нещо лично на близките“, откровен е депутатът от БСП, който няма да има възможност да пътува до Канада за празниците.

Доцент Антон Тонев, шеф на Здравната комисия, обича да купува подаръци за Рождество Христово, обикаляйки варненските галерии. “Картините са скромни, не си представяйте някакви скъпи произведения. Не претендирам да разбирам, но просто харесвам и купувам“, доверява лекарят от „Промяната“.

Самият той най-много обича да получава картички или снимки с лични послания. „Може някое дете да е нарисувало нещо, написало пожелания, няма никакво значение. Тези подаръци истински ме разтърсват. Ето, и сега, като говоря, се сещам за картичките, направени от двете ми деца, с които съм напълнил една стена в служебния апартамент“, вълнува се видимо доцентът, който оперира от години тумори в коремната област.

Лидерът на пловдивските депутати от „Промяната“ Росен Костурков получава обикновено чорапи за празниците. Голямата му дъщеря отдавна е на вълна парична сума.

Шефът на Земеделската комисия се превръща в Дядо Коледа, когато става въпрос обаче за малкото му дете. А понякога покупките просто са задължителни, като за тази Коледа. „Съпругата съобщи, че се е счупила пералнята, та взехме нова“, обяснява Костурков.

Оставаме в Пловдив и „Промяната“ с Венцислава Любенова. Депутатът вече е раздала подаръци с благотворителна цел в Чешнегирово. „Иначе обичам да избирам дреболийки от "Капана" за близките.

Ще обиколя и тази година, има много щандове, които събират пари за различни каузи, трябва да бъдат подкрепени“, убедена е пловдивчанката. Е, няма как да избяга от подаръците за децата, но те никак не са претенциозни. В списъка им фигурират само книжки, моливи и други материали, които се използват и у дома, и в училище.

Прехвърляме се към лагер на ГЕРБ. Бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов дарява бутилки на хора, с които го свързват професионалните задължения. На близките измисля нещо, върху което има лично послание.

„Такива подаръци харесвам и за мен. Книга с написано пожелание е всичко, от което имам нужда на празниците. Друга тема е кога ще ми остане време да ги чета“, разкрива професорът, който също е блестящ хирург в лечението на коремни тумори.

Шефът на Правната комисия - Радомир Чолаков, е луд по стари книги. Пловдивският депутат от ГЕРБ си подарява не само за празниците такива.

„Под стара имам предвид преди Втората световна война. Преди се намираха сравнително лесно, сега много трудно. Иначе на близките подарявам неща, които са им полезни“, обяснява Чолаков.

Надежда Йорданова от „Демократична България“ обича да подарява преживявания. „Дали концерти, или пътувания, няма значение.

Въпросът е да има емоция. Иначе обичам да получавам книги“, разкрива бившият правосъден министър, прочула се с острия език към главния прокурор Иван Гешев.

Професор Александър Симидчиев от ДБ си пада по джаджите.

„Обичам да е нещо завъртяно, но функционално. Ето, харесал съм много една мелачка за кафе от порцелан. Много е интересна. Въобще, моят вкус към джаджите е обратно на това, което искат дамите. За тях достатъчно е цвете или жест. Аз пък искам подаръкът да ми върши работа“, смее се прочутият пулмолог.

Бившият социален министър Деница Сачева има традиция да прави семейни албуми за Рождество Христово. 

„Снимам се с родителите ми и детето. Това си подаряваме. Разбира се, детето не може да мине без играчки. На приятелите подарявам книги“, разкрива депутатът от ГЕРБ.

Колежката й Екатерина Захариева е категорична, че напоследък тези празници в България се превръщат в истерия по пазаруване, която не й допада. „Идва ми твърде много. Аз лично се ограничавам в пазаруването.

Подарявам нещо смислено за децата и бабите, дотам. Обичам да радвам хората, не и да получавам подаръци“,  казва дамата от Пазарджик, която беше вицепремиер и външен министър в последния кабинет на Бойко Борисов.

Изцяло благотворително пазарува Константина Спасова, новата звезда на „Възраждане“. Красавицата от Добрич вече е купила дреболии от щанд в родния град, който събира пари за лечение на младеж, пострадал в катастрофа.

„Такива ще са подаръците за близките. Ще обиколя пак базарите в Добрич. Иначе и на мен понякога ми идва повече тази истерия с пазаруване и трапези. Смисълът на празниците определено не е този“, убедена е 30-годишната дама от „Възраждане“.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?