3906

По аферата „Нотариуса“: Депутатите изслушват на закрито заседание Калин Стоянов

Депутатите изслушват на закрито заседание министъра на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов и професионалното ръководство на МВР относно Мартин Божанов “Нотариуса”.

Преди дни от силовото министерство обявиха, че е държавна тайна дали убитият Божанов е бил нещатен сътрудник в МВР.

И напомниха, че разгласяването на държавната тайна е наказуемо по смисъла на Наказателния кодекс.

В същото време МВР разпространи документите, с които съпругата на Нотариуса е назначена в ГДБОП със заповед, на която ясно се вижда подписа на тогавашния вътрешен министър Бойко Рашков.

Тя е спечелила конкурс за назначаване на държавна служба в силовото министерство и е назначена в дирекцията на 20 май 2021 г.

С предложение на тогавашния директор на ГДБОП главен комисар Калин Стоянов до министъра на вътрешните работи Бойко Рашков нейното служебно правоотношение е прекратено от 2 август 2021 г. Причината - на съпругата на Божанов е отказано издаване на разрешение за достъп до класифицирана информация.

С решение на Административен съд – София град от октомври 2021г. и потвърдено с ново решение от март 2022 г. на Върховния административен съд, тя е възстановена за държавен служител – стажант в МВР.

Парламентът реши да отложи за друго заседание точката, фиксирана като първа за днес - проект на решение за изпълнение на политиката за декарбонизация чрез енергийно обновяване на жилищния сграден фонд в страната. Това стана по предложение на Николай Нанков от ГЕРБ-СДС.

В началото на заседанието от парламентарната група на "Възраждане" излязоха с декларация за неизгодни според тях концесии на полезни изкопаеми.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?