49

Пловдив държи ножа и хляба в новия кабинет

Четирима пловдивчани намериха място в предложения от проф. Николай Габровски кабинет. Генерал Атанас Запрянов е номинацията за министър на отбраната, а Васил Грудев е кандидатът за министър на земеделието. Благородна Макева е предложена за министър на вътрешните работи, а д-р Благомир Здравков - за министър на здравеопазването. 

Както се казва – Пловдив ще държи и ножа, и хляба в управлението на страната. Разбира се, ако кабинетът бъде гласуван от Народното събрание.

Вижте биографиите на пловдивчаните в проекта за кабинет:

Атанас Запрянов – министър на отбраната

Атанас Димитров Запрянов е български политик и офицер, генерал-лейтенант от резерва. Роден е на 16 април 1950 г. в пловдивското село Драгойново. През 1965 г. завършва средно образование в Техникума по механотехника в Пловдив. През 1974 г. се дипломира като магистър-инженер с профил „Свързочни войски“ във Висшето народно военно училище „В. Левски“ – гр. Велико Търново и е отличен като първенец на випуска. През 1982 г. придобива магистърска степен по военно дело във Военна академия по свръзките „Будьони“, Санкт Петербург, Русия, завършва с отлична диплома и златен медал.

Магистър е по „Стратегическо ръководство на въоръжените сили“ в Генерал-щабния факултет на Военна академия „Г. С. Раковски“ от 1995 г. На 19 август 1996 г. е назначен за началник на управление „Свръзки и електроника“ на ГЩ, считано от 1 септември 1996 г.[1] На 1 септември 1997 г. е освободен от длъжността началник на управление „Свръзки и електроника“ на ГЩ на БА и назначен за първи заместник-началник на управление „Комуникационни и информационни системи“ на ГЩ на БА.

В академичното си и офицерско развитие е преминал с пълно отличие курс за главен информационен мениджър и мениджър по защита на информационната инфраструктура през 2001 г. в Колеж по управление на информационните ресурси на Националния университет по отбраната, Вашингтон, САЩ, където е номиниран за випускник в Залата на славата на Колежа. Атанас Запрянов също е преминал курс за офицери, работещи в НАТО в Колежа на НАТО в Рим. Бил е командир на взвод, рота, заместник-командир на батальон и заместник командир на деветдесет и пети свързочен полк. Заемал е длъжностите – старши помощник началник на отдел в Командването на Сухопътните войски, началник на отдел. Началник щаб, заместник-началник и началник на Управление „Свързочни войски“ в Генералния щаб на Българската армия (до 2002 г.). На 3 май 1999 г. е освободен от длъжността първи заместник-началник на управление „Комуникационни и информационни системи“ в Генералния щаб и назначен за началник на управление „Комуникационни и информационни системи“ в Генералния щаб. На 5 февруари 2000 г. е освободен от длъжността началник на управление „Комуникационни и информационни системи“ на Генералния щаб на Българската армия и назначен за началник на Главно управление „Комуникационни и информационни системи“ на Генералния щаб на Българската армия. На 7 юли 2000 г. е удостоен с висше военно звание генерал-майор. На 6 юни 2002 г. е освободен от длъжността началник на Главно управление „Комуникационни и информационни системи“ на Генералния щаб на Българската армия и назначен за началник на Военната академия „Г. С. Раковски“. На 5 април 2003 г. е освободен от длъжността длъжността началник на ВА „Г. С. Раковски“, назначен за заместник-началник на Генералния щаб по ресурсите и удостоен с висше военно звание генерал-лейтенант.

На 4 май 2005 г. е назначен за длъжността заместник-началник на Генералния щаб по ресурсите. На 25 април 2006 г. е назначен за военен представител на Българската армия в Делегацията на Република България към НАТО считано от 1 юни 2006 г. На 26 май 2006 г. е награден с орден „За военна заслуга“ първа степен за големите му заслуги за развитието и укрепването на Българската армия, за проявен професионализъм при организирането и успешното участие на подразделения и военнослужещи от Българската армия в мироопазващи, миротворчески и хуманитарни операции в различни райони по света, за дългогодишна и безупречна служба в Българската армия и принос за поддържане на националната сигурност на Република България. На 19 януари 2007 г. е назначен за представител на началника на Генералния щаб на Българската армия във Военния комитет на НАТО и във Военния комитет на Европейския съюз.

На 1 юли 2009 г. е освободен от длъжността представител на началника на Генералния щаб на Българската армия във Военния комитет на НАТО и във Военния комитет на Европейския съюз и назначен за представител на началника на отбраната във Военния комитет на НАТО.[12] През 2010 г. преминава в резерва. От 2010 до 2013 г. е съветник в кабинета на министъра на отбраната и от януари 2015 г. отново е на тази длъжност. Награждаван е с медал „За вярна служба под знамената“, първа степен.[

На 5 юли 2015 г. е назначен за заместник-министър на отбраната.

Генерал-лейтенант (о.р.) Атанас Запрянов е награждаван многократно за отлична служба и високи професионални резултати, отличен е с орден „За военна заслуга“ – първа степен.

Владее английски и руски език.

Женен, с две деца.

 

Васил Грудев – министър на земеделието, храните и горите

Васил Грудев е роден на 5 май 1980 г. в град Пловдив. Завършва френската гимназия в родния си град. Впоследствие завършва магистратура в университета Franche - Comte в Безансон, Франция.     През април 2006 г. започва работа в ДФ „Земеделие“. Между април 2006 и декември 2008 г. е експерт в отдел „Директни плащания на площ“.   В периода 2009 – 2011 г. е началник на отдел „Технически инспекторат“, а от 2011 до 2013 г. е заместник изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“. През септември 2013 г. става изпълнителен директор на фонда до ноември същата година. В периода 6 август – 7 ноември 2014 г. е министър на земеделието и храните в служебното правителство на Република България. Васил Грудев е заместник министър на земеделието и храните по време на второто правителство на Бойко Борисов.

Д-р Благомир Здравков – министър на здравеопазването

 

Роден е на 9 април 1979 г. в град Карлово. Завършва медицина в Медицинския университет в София. Специалист е по анестезиология и интензивно лечение. Магистър по здравен мениджмънт.

От април 2021 г. до момента е изпълнителен директор на Специализираната детска болница “Проф. Иван Митев” в столицата. Преди това е бил част от екипа на Клиниката по детска анестезиология и реанимация в „Пирогов“.

Работил е в най-големите университетски болници в София. От 2015 г. се профилира изключително в областта на детското здравеопазване. Работил е съвместно с ВВС, БЧК и ЦСМП като ръководител на екип в мисии по наземен и въздушен транспорт на критично болни деца.

Преподавател е в Катедрата по педиатрия на МУ – София, преди това е бил асистент и в Катедрата по анестезиология на Висшето училище. Активно участва в доброволните формирования на БЧК. Включва се и в множество благотворителни инициативи на организацията. Има десетки участия в национални и международни научни форуми по педиатрия, спешна медицина, анестезиология и интензивно лечение.

 

Д-р Благородна Макева – вътрешен министър

Родена е на 29 март 1976 година в град Пловдив. През 1998 г. завършва специалност „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“ в Академията на МВР. След това постъпва като оперативен работник в сектор „Криминална полиция“ на 8 РПУ в София. През 2002 г. завършва специалност „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“ отново в Академията, а през 2003 г. и право в Пловдивския университет. От 2005 г. е юрисконсулт в Дирекция на Национална служба „Полиция“. От 2007 г. е доктор по „Организация и управление извън сферата на материалното производство (вътрешен ред и сигурност)“. Била е последователно старши и главен юрисконсулт в Генерална дирекция „Полиция“. От 2009 г. е началник на сектор „Правно-нормативно обслужване“ при Главна дирекция „Криминална полиция“, а по-късно е началник на сектор „Правно-нормативно обслужване и жалби“ при Главна дирекция „Национална полиция“. През 2015 г. е назначена за заместник-директор на Главна дирекция „Национална полиция“. Отговаря за отделите „Разследване“, „Методическо ръководство на дейността по разследването“, „Икономическа полиция“ и секторите „Експертно-криминалистическа дейност“, „Международно сътрудничество и международни проекти“, „Правно-нормативно обслужване и жалби“ и „Обществени поръчки“.

През първото председателство на България на Съвета на Еврпейския съюз ръководи един от подготвителните органи – Работна група „Правоприлагане“ , която се занимава с въпроси на законодателните дейности, както и на трансграничната полицейска дейност и свързаните с тях оперативни аспекти.

 

През годините старши комисар Макева е била хоноруван преподавател в Академията на МВР („Разследване на престъпления“) и в СУ „Климент Охридски“ („Правни и полицейски аспекти на домашното насилие“).

През годините е била е гост лектор в магистърската програма по специалността „Сигурност и противодействие на радикализацията и тероризма“ на Военната академия „Г. С. Раковски“.

Помага и при ориентацията на помощник учители стипендианти на фондация „Фурбрайт“ в България.

Председател на Постоянната комисия за права на човека и полицейска етика в МВР.

Член на Националния съвет за подпомагане и компенсация на пострадали от престъпления към Министерство на правосъдието.

Ползва английски, немски и руски език.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
11 коментара
така ли ?

така ли ?

16.12.2022 | 10:35

ПАПУАСИ НАШЕНСКИ. ДЪРЖАТ НОЖА И ХЛЯБА МА САЛАМ НЯМА....ПОСНО ПОСНО....

Отговори
1 0
Диди

Диди

15.12.2022 | 08:04

Какъв нож и какъв хляб? Всичко от управлението на Пловдив се решава от София. Затова няма един с топки да изведе релсите извън града и да се отпуши целия град.

Отговори
2 0
Какъв нов парламент сънувате бе иди.оти

Какъв нов парламент сънувате бе иди.оти

14.12.2022 | 00:21

Герб смърди и не се трае

Отговори
2 1
Дедо Пинто

Дедо Пинто

13.12.2022 | 10:18

Гладната “кокошка-ГЕРБ’’ просо сънува. Греберско правителство само мотат да го сънуват. Защото за 3-те им мандата, се нагледахме на: Винету и Сие - РЕЗАНЕ на ЛЕНТИЧКИ и ФОТО СЕСИИ с КИРКИ и ЛОПАТИ и ДРЪН -ДРЪН та ПЛЯС. ЕДНО НИЩО: Никаква образователна, здравна, социална, пенсионна и съдебна реформа не направиха, кражбите си продължават и НИКОЙ не е осъден, ЗАЩОТО КРАЖБИ има НО, КРАДЦИ НЯМА, нали? Все още сме си най-бедните в ЕС и дори не ни ОТКРЕХВАТ вратата за Шенгенското пространство и пак БЛАГОДАРЕНИЕ на ГЕРБ. И така ще бъде, докато “мат’риалът” не се замисли, поне за бъдещето на децата си.

Отговори
5 2
Карък

Карък

12.12.2022 | 16:47

Нов барабанист със стари.....

Отговори
11 8
Боко тиквата

Боко тиквата

12.12.2022 | 14:33

Глупости, аз Доган и Пеевски го държим. Пак ще пълним чекмеджетата

Отговори
14 14
е сега вече

е сега вече

12.12.2022 | 13:49

никакъв емигрант няма да припари до границата така ще се уплашат от този фотомодел че......

Отговори
17 12
Артелчика

Артелчика

12.12.2022 | 13:26

Да ама друг разпределя порционите

Отговори
11 8
Върви народе възродени...

Върви народе възродени...

12.12.2022 | 13:24

Бойко нов ибрик намери Тоз Габровски да ни цери В Банкя си лежи хитреца Иска с 200... да ни клеца...

Отговори
18 16
Калоян

Калоян

12.12.2022 | 13:14

Хаха, ОПГ ГЕРБ-затвор!лаура ги чака!

Отговори
21 14

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?