2374

Петков пред "Гардиън": Служебен кабинет на Радев ще направи България мека държава

Може да се върне "Газпром" и да се спре помощта за Украйна, допълни премиерът

Служебен кабинет, назначен от Румен Радев, може бързо да сключи сделка с "Газпром" и България да се съгласи да плаща в рубли за газ, както и да се държи по-предпазливо в опозицията си срещу войната.

Това казва в интервю за "Гадриан" премиерът Кирил Петков. Разговорът е воден преди вота на недоверие, с който кабинетът на Кирил Петков бе свален от власт в сряда, уточнява авторът на интервюто Андрю Рот.

"Страхувам се, че България ще стане много по-плаха, мека държава по отношение на реториката срещу войната и че част от нашия износ за Полша ще бъде рязко намален. Опасявам се, че силната позиция на ниво Европейската комисия и Европейския съвет ще се превърне в много повече в увъртане, отколкото в силен глас срещу Русия", казва още Кирил Петков.

Тази промяна в политиката не е сигурна, тъй като повечето от неговата коалиция изразиха подкрепа за предоставяне на оръжие и друга военно-техническа подкрепа за Украйна, допълва авторът в "Гардиън".

Разминаването по отношение на войната са противопоставили Петков срещу президента Румен Радев, който британския вестник описва като "пенсиониран генерал и командир от военната авиация, който е казвал, че доставките на оръжие за Украйна само ще удължат войната".

В интервюто Петков казал, че двамата са заели противоположни позиции и за отказа да се приеме искането на "Газпром" газовите доставки да се плащат в рубли, довел до спирането им в края на април. И Радев бил "много силно против" доставките на оръжие за Украйна през трети страни. "А ние много силно подкрепяхме това", допълва премиерът.

Той споделя още в интервюто убеждението си, че руската пропаганда е създала силен стимул за политици като Радев да залагат на неутралитет, "казвайки, че вярва, че 20% от българите подкрепят Русия във войната и други 60% "не искат да се заема категорична позиция" за инвазията".

"И може би президентът просто гледа популистките гледни точки. Личните му възгледи може би съвпадат с тях и той не усеща нуждата, която ние изпитваме, да се заеме лидерска позиция по тези въпроси и да бъдем в един глас с членовете на ЕС и да сме силни като съюзник в НАТО, какъвто можем да бъдем", обяснява Петков.

 
"Русия наистина иска да свали това правителство, защото знаят, че ако не играеш с тях, тогава падат правителства. Това би било ярък пример за това как стратегията за разнообразяване доставчиците на газ не върши работа. И един по-слаб глас срещу тях по повод санкциите и подкрепата за украинците е нещо, което те биха предпочели."

Петков казва в разговора, че войната войната допълнително е поляризирала обществото и политическата класа в България. "Тя действително много ясно показа кой на чия страна е. Но за съжаление за правителството тя създаде още и още нестабилност, тъй като трябва да се взимат тежки решения."

Според премиера проруското влияние в България и интересите на корумпирани среди в страната са обединили сили, за да свалят правителството му. Вътрешната криза означава, че сега България рискува да се завърне към "традиционната си роля на мека държава", що се отнася до критиките към Русия, допълва Петков.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
15 коментара
САМО ПЕ---ЛИ И КУ----ВИ ВЪВ ТОВА СЪБРАНИЕ

САМО ПЕ---ЛИ И КУ----ВИ ВЪВ ТОВА СЪБРАНИЕ

24.06.2022 | 17:14

ТО И СЕГА Е МЕКА ДЪРЖАВА СЪС ТЕЗИ МЕКИ КИТКИ ВЪВ ТОВА ПЕД---КО СЪЪБРАНИЕ КАКВО ОЧАКВАШ ....

Отговори
1 0
Добре

Добре

24.06.2022 | 13:42

Добре че се отървахме от тоя соросоядски рапон, който го интересува, как да бъдел "твърд" пред западните си господари, а не примерно, че като откажеш да купуваш с рубли газа го нахакваш на народа си със скок на цените!

Отговори
5 0
ГЮРО

ГЮРО

24.06.2022 | 13:33

Харвардските комбинатори не трябва така свободно да ги пуснат да си ходят. "Каскетя" да ги захваща и докато не стигнат до бай Ставри, да няма спиране.

Отговори
8 0
сем

сем

24.06.2022 | 13:31

Значи,Кире,според теб-единствено ти,и само ти си кадърен да управляваш!!!!А,да не забравя и хубавата Елена-заради която се води война сред трима баджанаци.Днес излезе статия,че първия е бил-Хазарта!!!!Дерзайте!!!!

Отговори
8 0
ххххххххх

ххххххххх

24.06.2022 | 13:12

Абе НЕКАДЪРНИК ,как може да вдигнеш ръка срещу КРЪСТНИКА си.........

Отговори
9 0
Партията на Предателите

Партията на Предателите

24.06.2022 | 10:24

Новата мафия! Работи точно по модела на старата! Никакви промени, никакви реформи, нито един следствен, нито един осъден... Под лозунга им за борба с корупцията се крие ...корупцията! 9 милиарда в края на годината, раздадени по същия начин, както Бойко ги раздаваше от джипката! Далавери с газа и тока - в резултат - инфлация два пъти по-висока от тази в ЕС, и 40% увеличение на парното!

Отговори
17 3
Пловдив

Пловдив

24.06.2022 | 10:30

Само да кажа че при Бойко бяха в ареста Миню Стаиков,Ветко Арабаджиев,Бобокови,Баневи,Васил Божков така,че не си прав според мен лек ден

Отговори
14 5
Филибето до Пловдив

Филибето до Пловдив

24.06.2022 | 11:44

Само да кажа ,че всичките тези ,които изреди бяха спонсори на БСП.Ами спонсорите на ГЕРБ ,защо не се пипаха.Киро гела,Шиши,католика от Раковски, пимкаджиите,градусчиите,пещерняците и прочие. Пак двойни аршини.Да не говорим ,че сами активисти на ГЕРБ бяха за затвора.Най-крадливият кмет в историята на Пловдив маминия,защо още не е в кауша.Ще кажете,защото имаме Гешев. И аз казвам,Точно така.Правилен отговор.

Отговори
9 2
САМО ПЕ---ЛИ И КУ----ВИ ВЪВ ТОВА СЪБРАНИЕ

САМО ПЕ---ЛИ И КУ----ВИ ВЪВ ТОВА СЪБРАНИЕ

24.06.2022 | 17:20

САМО ИНВАZZZZZИЯ ДРУГО СПАСЕНИЕ ........НЯМА ......33 ГОДИНИ ПРЕХОД........ БЕЗ РЕЗУЛТАТ......ЗА ПО ДОБРО БЪДЕЩЕ ЗА НАРОДА НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ...............

Отговори
0 0
киро де .би.ло

киро де .би.ло

24.06.2022 | 10:22

незабавно екстрадация....

Отговори
10 1
киро де .би.ло

киро де .би.ло

24.06.2022 | 10:22

Ще ти направи главата още по-мека Кириле..... Такъв гл.упав ке.леш от къде се пръкна?! Колко добър е българския избирател и колко доверчив ?!?! Това нищ.ожество нагло трябва да забрави за политика в България! Закон възпитаник само на български университет и гражданин на българия който не е бил с чуждо гражданство и за един ден ....да има право ЕДИНСТВЕНО ДА СТАВА ПРЕЗИДЕНТ - ПРЕМИЕР- МИНИСТЪР ДЕПУТАТ!!!!!!! а от кирил какво да чакаш баща му по кух от него линда същата повл.екана то няма вятър няма финес .....то все едно с теслата ги е издялал Господ нищо грам творчество не е вложил в тези персони.....чо.кундури ! Образованието не е мярка за интелигентност още по-малко мярка за политическа грамотност...... Всичко друго е лъжа..................

Отговори
19 1
1912

1912

24.06.2022 | 10:01

Абе господин Лъжльо нали според твоя партньор Комунистката Нинова не даваме оръжия на Украйна.Тръгвайте си със здраве откъдето сте дошли

Отговори
19 3
Блага вест

Блага вест

24.06.2022 | 10:20

Още един проруски колаборант отиде при Кобзон...Дмитрий Савлученко. Да ви е честито!

Отговори
1 5
И за децата е ясно

И за децата е ясно

24.06.2022 | 09:55

ГАЗПРОМ свали Правителството Петков!

Отговори
7 10
Децата

Децата

24.06.2022 | 12:20

Не сме толкова глупави, като теб. Ние знаем, че това правителство се свали само от наглост и некадърност.

Отговори
9 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?