46

Петков от Давос: България може да е независима от руския газ в края на годината

Можем да бъдем оптимисти за следващото десетилетие, ако вземем предвид поуките от изминалите 10 години, заяви министър-председателят Кирил Петков в изказването си по време на дискусията „Изгубено десетилетие?” в рамките на Годишната среща на Световния икономически форум в Давос.

Премиерът Петков посочи, че в годините назад не са направени достатъчно стратегически стъпки, които да не позволят нарастването на зависимостта на Европа от руския газ и които да противодействат на хибридните атаки. По въпросите на сигурността и отбраната също е липсвало достатъчно стратегическо мислене относно логистиката по източния фланг. Петков посочи и проблема с чуждите агенти, който е особено актуален в България. Според министър-председателя именно всички допуснати пропуски не са дали възможност да има подобаващ отговор на енергийната криза и войната в Украйна.

 "Изводът е, че трябва да действаме заедно", изтъкна министър-председателят Кирил Петков и даде пример "как в кратки срокове след спирането на доставките от „Газпром“ България успя да намери алтернативи".

Според премиера оптималното използване на инфраструктурата в региона дава възможност за енергийна диверсификация не само на България, но и на Балканите. Петков акцентира върху значението на това да бъде постигната синергия в региона и да бъдат направени стъпки за повече устойчивост. Като резултат премиерът Петков изрази надежда, че в края на настоящата година България ще бъде независима от руския газ и ще има много по-зелена икономика.

В Давос премиерът Кирил Петков е придружаван от началника на политическия му кабинет и от съветника му по външнополитически въпроси. Годишната среща на Световния икономически форум, която се провежда в периода 22-26 май, преминава под мотото „Историята в повратна точка: правителствени политики и бизнес стратегии“. Форумът събира над 2000 икономически и политически лидери, интелектуалци, журналисти и експерти от целия свят, които имат възможност да дискутират широк кръг актуални въпроси, сред които възстановяване на глобалното сътрудничество, възвръщане на икономическото равновесие, борба с измененията на климата, трансформация на индустрията, иновации, управление и киберсигурност и др.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
14 коментара
f52v5vg5

f52v5vg5

26.05.2022 | 11:50

Бравус ... То Германия, Гърция и Италия са явно изоставащи и затова продължават да купуват от Русия, а ти с 'най-голямата и бързо развиваща се икономика в Европа и света" сега ще им дадеш да се разберат ... Хайде укроти си начина на говорене, защото тези, които ти ръкопляскат, всъщност тихичко вършат точно обратното и ще подсигурят народа си, а ти ще продължаваш да пустословиш, а ние да плащаме най-високата цена ... за пореден път в историята ни, избрахте грешния подход и грешните решения ... вие ще си отидете, но ние ще плащаме цената на вашата не.кадърност и некомпетентност.

Отговори
4 0
Киро

Киро

26.05.2022 | 09:10

копейкаджиите, вие какво искате, бе ? Да купуваме газ от тия дето ни го спряха ?

Отговори
2 4
освобождение

освобождение

26.05.2022 | 07:03

Г-н Петков, ние сме клиенти на Гаспром и когато решим, можем да се "освободим от тяханата зависимост". Въпросът е, от кого ще станем зависими тогава? И на каква цена? Защото тези милиарди, които раздавате от бюджета ще свършат, а и те не стигат до народа. Пак печелят някакви тарикати. Така че, най-добре си отивайте.....

Отговори
8 5
Тъъъъъъъпото чифутско Кире

Тъъъъъъъпото чифутско Кире

25.05.2022 | 21:56

Може Ама не може бе тъ ,по чифутско Кире От Гърция От Турция ли ще идва газта Със етикет Азъйберджанска ли ще ни я пробутваш Все е Руска Само че цената и ще бъде във пъти по висока от накацалите по пътя и посредници Разбира се чифути Дъл със гръцки Дъл със турски или Азърбейджански паспорти Като твоя чифутска милост и компанията ти чифутска яхнала Българската моментна политическа действителност и ползвайки я за лична чифутска облага Но си пътник да не кажа смъртник

Отговори
10 6
Спокоен

Спокоен

25.05.2022 | 20:31

Браво Кире! Сега поне ще преброим помиярите, които лаят по тебе!

Отговори
6 15
Ьннь

Ьннь

25.05.2022 | 20:50

Искаш ли да ми го целуваш

Отговори
12 5
Сирджията

Сирджията

25.05.2022 | 21:56

Браво . Така стават нещата на запад . Въпроса е какво правим до края на годината ...докато станем независими. Чакаме самолетите ли да дойдат. Напълно си заслужава българския народ поредния крадлив американски клоун. Той вече си е взел комисионната от танкерите ......остава да ги чакаме като самолетите .....края на коя година .

Отговори
7 5
Опозицията мълчи явно и тя се е продала за долари.

Опозицията мълчи явно и тя се е продала за долари.

25.05.2022 | 20:26

Този е ясно че се продаде но опозицията и тя ли се продаде?

Отговори
10 4
Докога ще търпим диктатори в правителството и страната ни.

Докога ще търпим диктатори в правителството и страната ни.

25.05.2022 | 20:15

Коалицията докога ще търпите нацистката диктатура на краварски я наркоман?

Отговори
16 4
Каква руска зависимост бе продажник!

Каква руска зависимост бе продажник!

25.05.2022 | 20:09

За колко милиона долара се продаде бе наркоман? Каква зависимост ти е в главата бе психясал продажник. Този е за психиатрията! Продължава да тероризира българите с краварския терор. Неонацистите нямат място в Европа още повече и в България. Алчна гад!

Отговори
20 5
Mda

Mda

25.05.2022 | 18:29

За да стане зависима от америганския газ, абе палячоооооооо… русия това русия онова, американски лапачи…

Отговори
28 6
Давос - сатанисти

Давос - сатанисти

25.05.2022 | 18:27

Но ние искаме да сме независими от теб. Изчезвай!

Отговори
30 7

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?