46

Петко Георгиев: Гешев може да погне Промяната преди изборите

България се превърна в руска колония или слуга на Америка. Този наратив и страх е достигнал максималното си ниво на последователи. Това каза в „Денят с Георги Любенов“ по БНТ журналистът Петко Георгиев.

„Има огромно количество от хора, които имат съвсем ясна западна ориентация, за които страхът от надигащия глава путинизъм у нас, на фона на фашисткия режим в Русия – а той има всички елементи на фашистки режим, е нещо много важно. За мен спирането на зависимостта на Газпром, и изгонването на 70-те руски дипломати бе опит за поправка на изкривяването на отношенията с Русия. Трябва да приоритизираш на първо място националната си сигурност от държавата Русия, на второ място да си изчистиш държавата от агентите на тази държава и на трето място да развиваш връзките си с ЕС и НАТО“, смята Георгиев.

Според политоложката Татяна Буруджиева не можем да делим българите на путинисти и антипунисти. 

„Против съм това да се делим на путинисти и непутинисти. Българинът го вълнуват други неща. Българите отказват да признаят кой е по-добрият - Байдън или Путин, защото се счита, че и двамата са виновни за това, какво става в Европа. Българите не се интересуват от режима вътре в Русия. Оправданието, че Путин те е свалил от власт, няма да издържи на изборите“, смята тя. 

Ще има ли ударно коалиране за новите избори? 

„Този въпрос поставя талигата пред конете, защото предстоят два месеца, които ще покажат какво ще се случи. Има битка за наратива, избирателите може да избират между две гледни точки – едната е тази, която обединява ПП и гражданските протести и тази, която твърди, че те се провалиха. Не е изключено служебното правителство да започне да играе срещу ПП – като започнат ревизиране с "Газпром" например. Има вариант, в който обединени няколко партии да докарат по-добър резултат, отколкото всяка една поотделно. Невинаги това дава повишен резултат. Има сериозен проблем с разпределението на мандатите – тези партии ще спечелят най-много гласове в големите градове. Мандатите са разпределяни преди 30 години, но гласът на хората от София тежи по-малко отколкото в Долно Нанагорнище“, обясни Петко Георгиев. 

Татяна Буруджиева припомни как през 90-те години имаше хора с по 25 хиляди гласа и те не влизаха в парламента, защото нямаха чисти мандати. 

„Имаме тежка непредставителност – в пъти. От друга страна аз гледах резултатите от последните избори – ПП бе създадена само преди месец, и имаше голямо количество селски секции където се гласува с хартиени бюлетини, и те бяха първа политическа сила. И в малките населени места често заради символа на протести се гласува“, каза тя.

Според Петко Георгиев няма възможност „Продължаваме промяната“ да се коалира с Бойко Борисов.

„С ГЕРБ – да. Но той е токсична фигура. Бойко Борисов може да управлява с ДПС и някои други малки парти – къде явно, къде не. Анализаторите трябва да седнат и да видят как са нещата по райони. Личните карти на българските турци ще свършат работа“, убеден е Петко Йорданов.

Татяна Буруджиева призова да се минимализират персоналните пристрастия. „Борисов или ГЕРБ е като Промяната или Гешев. Така ПП просто се мъчи. Като правиш революция решаваш персоналния проблем – с гилотина или не, затова е кървава всяка революция. Или правиш компромис и реформи“, каза тя.

Според Георгиев прекратяването на договора с Газпром доведе до реакцията на хората по линията на Газпром и доведе до свалянето на правителството. 

„Това бе съпротивата срещу него. Имаме едно преобладаващо мнозинство от хора, които искат България да е демократична и просперираща европейска страна. То не може да намери представяне през последните години заради персоните“, припомни той. 

Гостите на Георги Любенов са убедени, че в мига, в който бъде разпуснато правителството ДБ и ПП ще загубят присъствието си в медиите. Последните месеци там парадоксално много бе ГЕРБ. 

„Да не забравяме още един друг елемент – не изключвам действия на прокуратурата срещу членове на сегашното правителство още преди изборите. Не изключвам, че действията на правителството бъдат атакувани от прокуратурата. не казвам, че ще се стигне до осъдителни присъди - достатъчно е точно преди изборите да ги разкарват по разпити и съдилища“, каза Петко Георгиев. 

Политоложката Буруджиева предполага, че прокуратурата въобще няма да се намеси – главният прокурор има дълъг мандат пред себе си и ще изчака падането на ПП и ДБ, и след това ще ги погне. „Заради това, че две техни важни решения са паднали в Конституционния съд, това означава, че те дори не притежават юридическа компетентност“, каза тя. 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
16 коментара
676

676

31.07.2022 | 14:08

Чул те господ соросоидче

Отговори
4 5
Къ шъ стане ли

Къ шъ стане ли

31.07.2022 | 13:12

Чифутите във България са като Свещена крава във Индия Никой не мое да им посегне Камо ли назначения от тях Гейшеф Пазителя на това чифутско свещено стадо от хайвани Ако искаше а трябваше Гейшеф да му резне главичката на чифутския октопод стиснал във хищните си пипала България на Тиквата и компанията му от тиквеници парцалките им отдавна щяха да гният във ЦСЗ Ако искаше а трябваше Киро Простото и чифутската му нагла компания само за фалшивите деклараций за гражданство щяха да бъдат окаушени Но не Би Време е чичко Хитлер да скочи от гроба и въздаде справедливост Путин нещо се бави Хептен меко пипа

Отговори
3 7
намръщенЪ

намръщенЪ

31.07.2022 | 15:34

Той чичко Хитлер така оправи нещата, че почти половин век Германия бе разделена

Отговори
3 1
Анализатор

Анализатор

31.07.2022 | 11:07

Само питам - на коя *хранилка* беше и е петко?петко мудрий,това май е новата *опорка* срещу Гешев или бъркам?Защото,петко мудрий,то не бяха убити рускини,къщи и имения,пищоФи,пачки,курви и накрая - един голям среден пръст за всички вас!Но пък *парапетната ръка*,кутийките с пици,някакви изхарчени ей така,за два месеца,милиарди,о,те са нищо за вас,софийския офисен планктон.Нали?А,и ей тамо нейде,по вълните се люшка керван огромен от гЪзовози,нямат чет,май?

Отговори
9 8
Уверена

Уверена

31.07.2022 | 17:13

Със сигурност не е била хранилката на КГБ и Газпром.

Отговори
3 0
Дървото

Дървото

31.07.2022 | 10:34

Той ги е подхванал вече американските продажници от ПП,сега ще бъдат унищожени мераците им както трябва!

Отговори
16 10
Леля

Леля

31.07.2022 | 10:25

Оставите Русия на мира писна със ваши ЛЪЖИ

Отговори
15 13
Истината е това :

Истината е това :

31.07.2022 | 10:20

Нито коалицията Лукойл е скъсала с газпром, нито изгонването на чистачи и готвачи от руското послоство е направила нещо. Газа го плащаме с 30% отгоре на прекупвачи от газпром за да могат Киро и Асен да ни източват, а основния руски шпионин в момента е в Президентството и ще реди кабинет да управлява. Прах в очите от платени лъже "журналисти".

Отговори
14 14
намръщенЪ

намръщенЪ

31.07.2022 | 15:36

ПО-ДАЛЕКО ОТ СЕВЕРОИЗТОЧНАТА ПУТИНОВА ИМПЕРИЯ! А КАМЕННОТО БОЛШЕВИШКО ЧУЧЕЛО ДА СЕ РАЗКАРА ОТ Б У Н А Р Д Ж И К А!

Отговори
5 0
Чайка

Чайка

31.07.2022 | 10:11

Ако очаквате Гешев да подгони Пеевски, Копейкин или Маминия - дълбоко се лъжете.

Отговори
17 11
Гларус

Гларус

31.07.2022 | 10:17

Очакваме го да подгони престъпниците и лъжците от ПП, да.

Отговори
23 11
Всички знаем КОЙ държи медиите за гушата у нас!

Всички знаем КОЙ държи медиите за гушата у нас!

31.07.2022 | 10:08

Гостите на Георги Любенов са убедени, че в мига, в който бъде разпуснато правителството ДБ и ПП ще загубят присъствието си в медиите. Последните месеци там парадоксално бе много ГЕРБ.

Отговори
12 12
Истината е това!

Истината е това!

31.07.2022 | 10:03

„Има огромно количество от хора, които имат съвсем ясна западна ориентация, за които страхът от надигащи глава путинизъм у нас, на фона на фашисткия режим в Русия – а той има всички елементи на фашистки режим, е нещо много важно. За мен спирането на зависимостта на Газпром, и изгонването на 70-те руски дипломати бе опит за поправка на изкривяването на отношенията с Русия. Трябва да приоритизираш на първо място националната си сигурност от държавата Русия, на второ място да си изчистиш държавата от агентите на тази държава и на трето място да развиваш връзките си с ЕС и НАТО“, смята Георгиев.

Отговори
12 11
Истината или поне 10% от нея

Истината или поне 10% от нея

31.07.2022 | 10:14

Или пък не е това, а просто киро е американска подлога докарала България до финансов и социален колапс. Зависи коя истина търсиш и колко си склонен да прогледнеш.

Отговори
14 12
Ей 10-те%

Ей 10-те%

31.07.2022 | 14:54

Кое ти е финансовия и социален колапс бе гербаджийска или руска подлого, това че увеличиха пенсиите ли или че направиха детските градини и учебници безплатно ли я кажи кое точно или ей така си бръщолевиш по гербаджийски.

Отговори
4 6
Истината или поне 10% от нея

Истината или поне 10% от нея

31.07.2022 | 15:50

Няма нужда да ти се обяснява нищо на тебе. Обяснява се, на който има дори нищожен шанс да разбере. На заслепените от смешните обещания на пипитата нищо не им влиза в канчетата. Толкова сте слепи, че ако видите просто киро да се насира пред очите ви ще кажете, че това е новото нормално и насирането е част от промяната.

Отговори
3 4

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?