2374

ПЕС има нов лидер, Сергей Станишев предаде щафетата след 11 г.

Лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев предаде поста си след 11 години начело.

Предизвестено бившият премиер на Швеция Стефан Льовен беше избран за председател на ПЕС. Сергей Станишев беше изпратен от социалистите с аплодисменти и ставане на крака. В своето слово Станишев изтъкна, че в момента Европа очаква социални решения и за следващата година е необходим пакет от мерки както за хората, така и за производствата. Новият председател на ПЕС постави акцент върху солидарността.

Социалистите приеха и резолюция, с която казват, че е необходим закон за бедността и че не трябва най-бедните да плащат последствията от войната. Обявиха се и за България в Шенген.

В емоционална реч Станишев отчете, че оставя партията на европейските социалисти по-голяма, по-единна и готова да поеме кормилото на Европа.

"Никога не съм си и мечтал, че някой ден ще стана лидер на цялото европейско социалдемократическо семейство. Още си спомням 2011 година, когато стоях пред вас за пръв път в качеството си на президент на ПЕС и си спомням вълнението и мога да ви кажа - още е тук. Още чувствам как сърцето ми бие силно. И винаги приемах тази работа като привилегия, чест и отговорност. И както знаете сърцето бие винаги отляво", заяви Сергей Станишев, президент на ПЕС.
Наследникът на Станишев - Стефан Льовен, направи лична изповед. Израснал в сиропиталище и по-късно осиновен, той изтъкна колко е важна солидарността за обществото.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?