2374

Пеканов: Планът за възстановяване може да забуксува, предстои одобряването на 22 промени

Предстои да се подготвят и одобрят в парламента 22 законодателни промени до края на годината, от които зависи началото на втория етап от плащанията. Амбицията на служебното правителство е да подготви тези проекти, за да минат бързо през новия състав на Народното събрание, но изпълнението на Плана може да забуксува - няма задължение те да бъдат приети от следващите депутати, които може да решат да изработят свои, пише "Сега".

Така Атанас Пеканов, служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства, представи ситуацията с Плана за възстановяване и други програми на ЕС. Свалянето на правителството на Кирил Петков го върна на пост, на който той беше преди година в кабинет на Стефан Янев.

Само една такава промяна е била одобрена (Закона за насърчаване на заетостта) за краткия живот на парламента, четири са стигнали до депутатите и само една от тях е минала на първо четене (в Търговския закон), обясни Пеканов. Една от нереализираните мерки е за борба с корупцията, готов е (от екипа на министър Божидар Божанов) и проектът на закон за електронното управление. Много от останалите проекти са в съвсем начална фаза, а сред тях са промени в Закона за енергетиката и за енергийната ефективност.

Следващото Народно събрание започва процедурата отново, но не е ясно ще стигне ли времето от изборите на 2 октомври до 31 декември, защото парламентът трябва да се конституира (по Конституция това става не по-късно от месец след вота), да получи годни проекти и да намери време за обсъждането и одобряването им между важните дебати за бюджета за следващата година.

Пеканов припомни, че независимо кой е на власт има поет ангажимент България да постига определени цели, за да получава средства по Механизма за възстановяване и устойчивост. Ако всички си вършат работата и се подготвят проекти и мерки до края на годината, България може да разчита, че догодина ще започне да получава около 3.7 млрд. лв по тях. За известно време евросредства по плана може да бъдат забавени и няма да се изгубят при вариант, че парламентът не си свърши ударно работата до края на годината, но само за известно време, каза още Пеканов.

Сред първите 22 мерки, които вече са подготвени за предвиждат получаване на около 1.3 млрд . евро до края на годината по първата фаза, се дооформят последните документи преди изпращането им в Брюксел. Има едно изключение сред тях. Това е проект за т.нар. ТЕТРА система на МВР, за който Пеканов каза, че миналата година като служебен министър не е включил, защото не е вярвал, че може да бъде изпълнен. Редовният кабинет "Петков" обаче е на друго мнение, включен е в българския План за възстановяване, той така е одобрен от Европейската комисия и трябва да се изпълнява.

По него през юни е бил обявен конкурс, но никой не се е явил и сега Пеканов търси някакво "решение" на казуса, защото от него зависи първото плащане на средства.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Чакай

Чакай

12.08.2022 | 08:29

Да преживеем първо зима 2022/23,нищо не се знае..ти до 25г.стигна.Много противоречиви политики,много лашкане,а и тая тъпа война няма край.Правителството ни да не бърза с това евро,че в тия кризи само еврото ни липсва.Масово народът ще обеднее за 1нощ,само с приема му.Фиксът само ни държи отгоре..едва,едва.Не може да няма банкери,финансисти,ревизори,одитори,които да обяснят на политиците ни за що иде реч с тая валута и преход към нея и в кой момент би било удачно да стане.Защо се правят на чукнати и умишлено бързат,да доведат крах,нз?Против националните интереси ни е.За да минеш на евро,трябва инфлацията да е до 0,здрава индустрия и енергетика и възможност увеличение заплати, по възможност без външни дългове.Ние сме другата крайност в момента,те за еврото бързат..

Отговори
2 0
Планът за унищожаванр

Планът за унищожаванр

11.08.2022 | 21:56

Либералузация на тока и за бита честити 5торно по-високи сметки за ток от 2025

Отговори
3 1
Това

Това

11.08.2022 | 20:25

Нали беше задача на правителството на ПП,да гласува и изработи промените и законите?!Каква я свърши,никаква!Само лаеха срещу другите и се усмихваха мазно по време на лъжите!

Отговори
12 1
Абе пиле шарено

Абе пиле шарено

11.08.2022 | 20:17

Планът буксува от момента в който заграбихте властта. След изборите когато ГЕРБ съставят правителство начело с Бойко Борисов парите ще бъдат отблокирани за една седмица. Смешници.

Отговори
13 3

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?