2374

Първо работно посещение на Кирил Петков в САЩ. С кого се срещна

Силна подкрепа за усилията на България в борбата с корупцията получи министър-председателят Кирил Петков по време на срещите му днес в Държавния департамент на САЩ във Вашингтон. Премиерът Петков запозна в детайли високопоставените си домакини от американското правителство с мерките на кабинета за изкореняване на корупцията, както и с реалните стъпки за провеждане на съдебна реформа.

Акцент в първите разговори на премиера днес бяха също действията на българското правителство, с които да бъде осигурена енергийната независимост на България и диверсификация. Премиерът изтъкна усилията на кабинета да бъдат намерени дългосрочни решения за страната ни, които да дават сигурност и стабилност, след едностранното прекратяване на доставките на газ от страна на „Газпром“. Петков акцентира върху потенциалните възможности в тази посока и значението на международно сътрудничество, и по-специално със САЩ, по енергийните теми.  

От американска страна беше приветствана също подкрепата на България за Украйна. Премиерът Кирил Петков потвърди категоричната българска позиция по отношение на руската агресия. Министър-председателят отбеляза още хуманитарната помощ, която страната ни оказва на Киев, както и решението ни да предоставим военно-техническа помощ на Украйна. 

В Държавния департамент на САЩ премиерът Кирил Петков се срещна с главния съветник по енергийните въпроси Амос Хохщайн, с подсекретаря по политическите въпроси на САЩ Виктория Нюланд, както и с координатора по политиката на санкциите Джим О‘Браян.  

След срещите си в Държавния департамент, министър-председателят Кирил Петков посети Съвета по национална сигурност на Белия дом, където разговаря  със съветника по национална сигурност Джейк Съливан. В рамките на визитата си във Вашингтон премиерът Петков предстои да проведе още разговори в Конгреса и в Световната банка. В столицата на САЩ премиерът е придружаван от министъра на енергетиката Александър Николов, министъра на отбраната Драгомир Заков, както и от заместник-министъра на външните работи Велислава Петрова.

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
Чужди партии и личности

Чужди партии и личности

10.05.2022 | 12:54

Няма да се учудя ако и корупцията у нас се определя от САЩ. И Гешев е минал от там.

Отговори
2 1
борба

борба

10.05.2022 | 09:45

Борба с корупцията- празни фрази... Кирето отиде на инструктаж и да го запознаят със задълженията му към истинските господари!

Отговори
8 1
Амос Хохщайн, Виктория Ноланд

Амос Хохщайн, Виктория Ноланд

10.05.2022 | 08:30

Какви са тези, освен че са евреи?

Отговори
8 1
Спокоен

Спокоен

11.05.2022 | 02:21

Кво, ще ги "денацифицираш" ли?

Отговори
1 0
предател

предател

10.05.2022 | 08:14

долен

Отговори
9 1
Гальо

Гальо

10.05.2022 | 05:42

Не спите ли бе чекмеджани, рано рано сте го погнали Киро

Отговори
1 4
Не думай

Не думай

10.05.2022 | 00:48

Киро си измисля,какви смешки за корупцията,не е за вярване.За 4-5 месеца показаха свръх корупция,а за да не ги закачат и най вече да объркат делата на корумпираните бандюги закриха органа на който са клиенти баш мафиотите!

Отговори
13 1
Я я я Кикико

Я я я Кикико

10.05.2022 | 00:41

"Страшна" битка с корупцията,направо я "изкорени"!Толкова публична корупция на кг отдавна не бяхме виждали.Крадене и пак крадене и шуробаджанащина!А те в Щатите знаеш колко ги интересува " корупцията" ,ако има техен интерес,няма такова нещо.

Отговори
14 1
toro

toro

09.05.2022 | 23:53

Кирчо се срещна с филанкишията на САЩ.

Отговори
18 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?