49

Партийна софра: Съветниците в Пловдив печелят 1188 лева за 2 сесии по 3 часа

Общинският съвет в Пловдив е напът да заприлича на богата партийна софра, около която в продължение на четири години ще се хранят 51 избраници, без да се потят с неуморен труд и без да доказват високи професионални качества. С последното решение 43-ма градски старейшини дружно си гласуваха промени в Правилника за работа, като вдигнаха заплатите си до безпрецедентните 3080 лева.

Само двама от присъстващите на сесията - д-р Веселка Христамян и Тодор Токов от групата на ПП-ДБ, се въздържаха. За 33 години демокрация

нито веднъж Общинският съвет не си е позволил подобно разточителство

на парите на данъкоплатците, тъй като заетостта за работата в местния парламент е минимална -  сесиите се провеждат два пъти месечно, заседанията на постоянните комисии - най-много четири.

Съветниците гласуват дружно за новите заплати. Снимка от Наташа Манева.

 

С промените, направени в правилника, съветниците си запазиха принципа председателят Атанас Узунов да получава 80% от основната заплата на кмета Костадин Димитров, която се увеличи на 5500 лева. Така бившият футболен съдия ще взима 4400 лева на месец от 1 март, когато решението влиза в сила.

Съветниците си определиха почти двоен ръст на парите за участие на сесия - 27% от възнаграждението на председателя вместо досегашните 15%, тоест 1188 лева. Два пъти са завишени надниците за участие в комисии - вместо 2 на 4 процента, тоест на 176 лева. Двойно по-висока е летвата на общото възнаграждение на градските старейшини. Преди таванът на доходите беше 38 процента от председателската заплата, сега стандартът се качва на 70%, или 3080 лева, колкото две средни работни заплати за Пловдивска област. 

Съветниците си запазиха правото и на още една „порция” от бюджетната баница - пари за телефони, гориво, литература, офиси, които се осребряват срещу фактури. Това са единствените разходи, намалени от кумова срама от 40 на 12 процента - пак от размера на възнаграждението на председателя.

Всъщност какво работят общинските съветници,

чиито имена 90% от пловдивчани изобщо не знаят, камо ли да са наясно каква е ползата да ги издържат! Бюджетът на местния парламент за тази година е почти 3 млн. лева, които се чакат пак от данъкоплатците.

Сесиите започват в 9 часа сутринта и обикновено свършват в 12-13 часа. По изключение, както беше при обсъждането на новия бюджет, продължават до ранния следобед. За три-четири часа в залата „бащиците” взимат няколко пъти почивки за консултации (и за по цигара) по 5-15 минути, които като правило продължават половин час.  

Досегашната практика на самоуправлението в Пловдив показва, че не повече от десетина съветници от общо 51 се изказват на сесиите. Задачата на повечето е да внимават в картинката и да гласуват правилно, както е решено в политическата група. Най-голямата - тази на ГЕРБ, стопила се в годините до 13 души при минимален кворум 26, във всеки мандат си има например съветник, чиято функция е само да поиска прекратяване на дебати или гласуване на решение с едно обсъждане. Гласува се на лаптоп, така че съветниците дори не се затрудняват излишно да се преброяват по време на вота.

Случва се някои в последния момент да хвърлят по едно око на дневния ред, без да вникват в предложенията. Повечето от тях се подготвят от администрацията, само 1-2 на сесия са изготвени от съветници, какъвто е случаят с увеличението на заплатите. 

Като правило поне половин час на сесиите се отделят за четене на питания на съветниците до кмета, отговорите на администрацията се изпращат писмено. Още половин час често се прахосва в политически спорове коя партия е по-голяма и по-умна. Заседанията на постоянните комисии, които са 11 на брой с участие на всички групи, траят също най-много 2-3 часа.

Съветниците не носят отговорност, за разлика от кмет, инженер в Общината (със заплата 1400 лева), директор на училище или детска градина.

Решенията на този колективен орган не подлежат на наказателно преследване 

Според Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА, член. 34) съветниците (повечето от тях работят и на други места) имат право да получават служебен отпуск за времето, през което са заети във връзка с дейността си. Законът дава възможност да получават пълния размер на трудовото си възнаграждение за времето, когато участват в заседания на Съвета или на постоянна комисия. Средствата на работодателя се възстановяват от общинския бюджет.

Избраниците имат и друго предимство - в чл. 35 от ЗМСМА се казва, че трудовото правоотношение с общински съветник не може да бъде прекратявано през времето на неговия мандат в случаите на чл. 328, ал. 1, т. 2, 3 и 4 от Кодекса на труда.

Областният управител инж. Илия Зюмбилев е изумен от високите възнаграждения, гласувани почти единодушно в Общинския съвет в Пловдив. Счита ги за недопустими и абсурдни както спрямо средната работна заплата в областта, така и спрямо парите, които си заработват при 8 часа труд на ден повечето от 11-имата хиляди служители в бюджетните звена в Общината. Затова се готви да върне решението с надеждата, че съветниците ще свалят поне малко летвата. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
25 коментара
лимбо

лимбо

08.03.2024 | 18:50

Мяза на шведска маса - секи си щипка както муй кеф . От многу години прилагам принципа , който си ги избрал , да си ги търпи или маха. Продадоха на Сточна гара такъв голям терен , а не им мина през лимбите за некъв паркинг , зелена площ и отдих , щото не са тревопасни

Отговори
5 0
Гибсън Али Мустафа

Гибсън Али Мустафа

08.03.2024 | 12:25

Гочето Къчков ходи ли още по софри? Пълни бузите, като хамстер. Плющи, като попско чедо на задушница.

Отговори
6 0
Филип Македонски

Филип Македонски

07.03.2024 | 19:16

Видяхте ли ги бидоните и муфлоните!Всички Общински съветници и крадци са се наредили за снимката!Но вие сте си ги избрали сега единственното решение е да грабните сопите и да ги прогоните и да ги изритате с шутове от Общинския съвет,който са го обърнали в тяхна бащиния!

Отговори
7 0
Фен

Фен

06.03.2024 | 10:44

Бай Ганьо,Актуален,днес ВСИЧКИ,СА МАСКАРИ!!!

Отговори
4 0
Йокин

Йокин

06.03.2024 | 10:41

Новото мото,на майките.НЕ УЧИ МАМА,СТАНИ СЪВЕТНИК!!!

Отговори
5 0
Анатема!

Анатема!

02.03.2024 | 13:28

Най-големите крадци и бок лу ци!Събрали се едни крадци и мафиоти уж да решават проблемите на Пловдив а те си решават за да получават тлъсти заплати и да разгражват града!След предимните и тези ще има потоп!След тях с трън да размахваш няма да има какво да закачиш!

Отговори
13 0
чудесно...

чудесно...

02.03.2024 | 11:09

истински сополи висят за някой лев и някоя далаверка!!!! съветниците трябва да докажат доходи и добра професия!!! да си работят работата и само да се явяват на сесия и то пробоно....т.е. да не са финансово зависими от този ангажимент!!!!!!!!!!!!!

Отговори
9 0
чудесно...

чудесно...

02.03.2024 | 11:07

чудесно ще имаме база от която да се тръгва при търсене на отговорност....даже трябва да подписват такава съгласителна декларация...... е богу един няма да иска да става съветник ...те изначално отват заради авантата и поръчковите гласувания.... имаше една адвокат даниела кинова .........ще се сетя името й по късно която беше от ГЕРБ....имаше проблеми с очите и я оперира един руски лекар---- тя казваше не мога да взема болнични защото нямам" право " да отсъствам от сесия заради КВОРУМА!?!?! Това е признание на адвокат какво ще кажете за останалите тъпоъгълници в общината и общинските съвети?!?! бройка и ред под строй!!!!!!!!!!!!!! щом печелят трябва и да носят материална лична отговорност за това привсяко гласуване да се изнасят имената на папуасите как гласуват...та като се докаже ,че някое решение е в ущърб да си върнат парите и то с лихвите.... даже да носят отговорност със лично семейно имущество.....

Отговори
8 0
Да не би да строи, тоз “зам. кмет по образованието”

Да не би да строи, тоз “зам. кмет по образованието”

28.02.2024 | 21:23

Изтриха коментарите за вдигането на строителните разрешения, коментирано от зам.кмета по образование. Интересно, що се прави на кмет на Пловдив. Що не си гледа образованието - там е пълен сакатлък. Много напорист човечец!

Отговори
11 0
Извод

Извод

28.02.2024 | 08:07

Джурналистката е гладна. Май при този мандат спряха скритите договорчета за спомоществование на "чистата" журналистическа душа, а не изключено и хибридни напъни?

Отговори
4 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?