2374

Партиите на извънредна среща заради Митрофанова и откриването на 48-ото НС

"Демократична България" инициира нова среща между парламентарните сили, за да се реши въпросът с присъствието на посланика на Русия Елеонора Митрофанова на тържественото заседание при откриването на 48-ото Народно събрание. Надежда Йорданова съобщи, че поисканата от ДБ с писмо до главния секретар на парламента организационна среща ще се състои утре (четвъртък) в 13 часа.

"Това е много сериозен въпрос, не е формална процедура по протокол дали посланикът на държава агресор, която дори е изключена от Съвета на Европа, трябва да присъства на церемонията по формирането на 48-ото Народно събрание. Позицията на "Демократична България" е много ясна и бихме искали утре политическите сили в парламента да вземат окончателно решение. Очаквам всички да имаме достойно поведение", коментира бившият правосъден министър в предаването "Лице в лице" по bTV.

Тя припомни, че на вчерашното заседание представителите на "Продължаваме промяната" са подкрепили "Демократична България", тези от "Възраждане" и БСП са били против, а участниците от ГЕРБ и ДПС са мълчали.

"Тревожно е поведението на ГЕРБ, която твърди, че е евроатлантически ориентирана сила, тъй като в рамките на 24 часа от няколко различни представители виждаме разнопосочно говорене и изразяване на диаметрално противоположни становища. Важно е да се определят къде точно да стоят. Очаквам техните представителите да имат ясна позиция и да бъдат последователни", коментира още тя.

По отношение на преговорите за ново правителство, Йорданова отново заяви, че "Демократична България" няма да подкрепи управление с мандат на ГЕРБ. Тя уточни, че въпреки уважението към медиаторите, предложени от ГЕРБ, се очаква да се водят разговори с хора, които има ясен политически мандат и могат да поемат ясна политическа отговорност и ангажименти. "Всичко друго изглежда като пиар акция и отклоняване на вниманието", каза тя.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Орден "Ломоносов" за пазителя на Паметника на Съветската армия

Орден "Ломоносов" за пазителя на Паметника на Съветската армия

13.10.2022 | 12:11

https://dariknews.bg/novini/bylgariia/orden-lomonosov-za-pazitelq-na-pametnika-na-syvetskata-armiq-201118 Посланикът на Руската федерация в България Анатолий Потапов връчи орден “Михаил Ломоносов” на кмета на София Бойко Борисов на тържествена церемония в Столичната община. Посланик Потапов подчерта, че орденът е заради огромните заслуги на Бойко Борисов за укрепване на двустранните отношения и изрази поздравленията си за повторното му избиране за столичен кмет. Освен това руският посланик подчерта, че за да се управлява голям град, е необходим физически здрав мъж, с достатъчно знания и голямо желание да работи за хората - все качества, каквито притежава Борисов. Анатолий Потапов изрази благодарност за твърдата позиция на софийския кмет, че докато той управлява столицата, няма да се бутне Паметникът на Съветската армия в Борисовата градина. След като посланикът закачи ордена на ревера на столичния кмет, Борисов подчерта, че той и партията му ГЕРБ никога не са поддържали политиката на евроатлантическа интеграция за сметка на отношенията между България и Русия.

Отговори
2 0
Къв кмет на София Борисов те гони?

Къв кмет на София Борисов те гони?

13.10.2022 | 12:37

Старо вкиснато грозде..какви фалшиви внушения се опитваш да пласираш?

Отговори
1 2
Засегна ли се? МУТРО!

Засегна ли се? МУТРО!

13.10.2022 | 12:45

Само цитирам "Дарик"!

Отговори
2 0
комунист

комунист

12.10.2022 | 21:57

Празни мисли на един празен човек.Внимавайте България е подписала международни договори и конвенции. Нали сте за демокрация и законност.Ега ти демократите!

Отговори
3 3

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?