49

Парламентът реши: Пращаме военна помощ на Украйна

България ще даде въоръжение на Украйна. Това реши парламентът след бурни дебати.

Текстът мина със 148 гласа "за", 46 "против" и един въздържал се от "Продължаваме промяната". Решението не бе подкрепено от 20 депутати на БСП и 26 от "Възраждане". Явор Божанков от БСП се отцепи от партийната повеля и гласува "за".

Лидерът на Възраждане Костадин Костадинов каза, че въпросът за предоставянето на българско оръжие за Украйна е принципен. "С тези свои действия тук евроатлантическата тълпа ще засили още повече анти-европейските усещания на българите. Не забравяйте, че някой ден ще ви се наложи да плащате за тези решения. Тук царува евроатлантическо лицемерие, което беше разобличено още вчера. Това предложение, което сега тук се коментира е крайно противоречащо на българските национални интереси. Ние от Възраждане ще направим всичко необходимо, за да може България в крайна сметка да е в съзвучие с нагласите на мнозинството от българските граждани и да е в съзвучие с българските национални интереси.", подчерта той.

Искра Михайлова от Възраждане отбеляза, че България в момента е икономически заложник на този конфликт заради санкциите, които се налагат. Тя посочи, че с тези точки, които се разглеждат днес ще се утежни още повече икономическата обстановка в страната.

Стоян Михалев от Демократична България каза, че тяхната парламентарна група ще подкрепят това решение. "Ние трябва като хора да подпомогнем тези изтезани и измъчени хора, които бяха атакувани от агресивна държава. Ние ще подкрепим това решение, защото това оръжие е ценно за тях. Това е малко оръжие, така обаче ние показваме за първи път, че сме част от цивилизования свят. С това решение стъпваме на картата на цивилизования свят", категоричен е той.

Борислав Гуцанов от БСП отвърна на Михалев, че е много странно, когато хора като него правят изказвания кое е много и кое е малко. "Винаги сме били част от цивилизования свят, да не само тези 18%, които са част от англосаксонския свят, да са част от цивилизацията? Такова разсъждение от народен представител не буди нищо добро", каза той и добави, че никога оръжието не е довело до нищо добро.

Отговорът на Михалев не закъсня. "Народното събрание не е изпълнителна власт.",, подчерта той и добави, че експертите са си свършили работата и са преценили какво въоръжение можем да дадем. "Народните представители имат правото да се произнесат", категоричен е той.

Стоян Таслаков от Възраждане пък направи процедура и поиска зам.-председателят на Народното събрание Росен Желязков да успокоява хора като Михалев, които говорят пламенно от трибуната. "Разбираме, че техните избиратели са гласували за евроатлантици, а получиха европалети", каза той.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова народните представители да не употребяват темата за тясно партийни политически интереси. "Не веднъж сме споделяли от тази трибуна, че ние трябва да бъдем лоялни, но освен лоялни и достойни членове в съюзите, в които членуваме, а именно ЕС и НАТО, естествено като отстояваме нашите национални интереси", каза той.

Николай Дренчев от Възраждане пък каза, че в момента, в който една война започне, тя ще свърши с мирен договор. Той посочи, че армията ни не е в добро състояние и не знаем дали това, което ще дадем няма да ни потрябва. "Ние много повече трябва да се грижим за собствената си армия. Това, което ни се предлага от нашите съюзници да ни бъде дадено е просто по-изгодно да го дадат на нас, отколкото да се унищожи в техните заводи", подчерта той. Дренчев е категоричен, че на първо място трябва да бъдат нашите национални интереси. "Възраждане няма как да подкрепи решението за даване на оръжие на Украйна, което е съвършено нелепо и неподходящо в този момент да се прави", категоричен е той.

Явор Божанков от БСП пък каза, че не е съгласен с тезата, че давайки оръжие на Украйна ще ни вкара във войната. "Това е исторически момент не само за България, но и за Европа. Решението е важно, символично и ще постави България по пътя на своя цивилизационен избор", каза той. Божанков е категоричен, че е абсолютно убеден в своята позиция с ясно съзнание какви последствия може да има за него. "Убеден съм в едно и искам да го кажа от тази трибуна и да остане в стенограмите - Русия няма да спечели тази война", добави той.

Христо Гаджев от ГЕРБ поздрави Божанков за позицията, която той е заел. "Малко по-рано днес се каза, тук всички партии са за мир, но тук има партии, които са за руския мир, радвам се, че от БСП има хора, които не са за руския мир, а за мир по принцип. Въпреки всичките глупости, които бяха изказани, включително от вашата парламентарна група, да това решение е продиктувано от военната експертиза и тя е казала какво може и какво не може и съгласувано с украинската страна и е нещо, което им е изключително необходимо, за да защитят цивилното население и да няма цивилни жертви в Украйна", подчерта той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи: "Нашата позиция е същата, искаме мир, който да бъде решен чрез дипломатически преговори и разговори", каза тя. Нинова попита депутатите дали знаят какво ще гласуват, при положение, че преди началото на заседанието само 16 народни представители са прочели в секретно деловодство какво гласуват. "16 души от 240 знаят днес какво ще гласуват, останалите покорно, послушно и в невежество ще натиснат копче, с което ще решат едни от най-важните въпроси за България", посочи тя.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
32 коментара
Българската гордост

Българската гордост

13.12.2022 | 13:16

Депутати от 48-то Народно събрание, гласували за изпращане на оръжие на Украйна pastebin.com/7hjLpWsu

Отговори
0 1
Българската гордост

Българската гордост

13.12.2022 | 13:15

Списък с депутати от 48-то Народно събрание, гласували за изпращане на оръжие на Украйна pastebin.com/7hjLpWsu

Отговори
0 1
,сега им лапайте

,сега им лапайте

10.12.2022 | 06:30

На наглите урки . Даййте им парите су=и и къщите си а те тука да крадат, карат джипове, правят трафик на емигранги от сируя , и така..придажна Еврейска паплач и троливете им тука платени. урките ще ви се итплатвт български овциии мръсни.марш на фркнта всички гласували за

Отговори
1 1
проЗ шорошоядски трол

проЗ шорошоядски трол

09.12.2022 | 20:24

Хохохо, какво имаме, че да им пращаме?

Отговори
2 3
руZZкия ТРОЛСКИ МЕРИНДЖЕЙ

руZZкия ТРОЛСКИ МЕРИНДЖЕЙ

09.12.2022 | 19:19

Нашите , миризливи тролчета нещо много превъзбудени , миличките. Притеснени са горките, че когато след 2-3 месеца наврат азиатските примати с плешивия им фюрер к кучи г,ъз няма какво да работят.

Отговори
6 6
Хохолче,

Хохолче,

10.12.2022 | 02:38

Ни рак ни щука? Кофти нещо е курвалъка! Или не е така?

Отговори
1 2
СТЕФАН СТАМБОЛОВ

СТЕФАН СТАМБОЛОВ

09.12.2022 | 19:13

А бе, мършо азиатска, българина иска децата му да живеят в правова , ЕВРОПЕЙСКА държава, не във фашистка диктатура, където плешив фюрер ще ги ползва за пушечно месо. Ти руска подлого какво искаш за децата си, или и ти като кравата корнелия си ги изпратил на запад .

Отговори
6 6
Добре,

Добре,

10.12.2022 | 02:39

днешен бай Ганьо! Има и с гръбнак, в Татковината!

Отговори
0 0
Време е за бунт народе!

Време е за бунт народе!

09.12.2022 | 18:25

Време е за бунт! Тия 148 плтени от америкнците антибългари искат да ни вкарат във война! Май дойде време разделно!

Отговори
8 6
До проруския биологичен отпадък

До проруския биологичен отпадък

09.12.2022 | 19:38

А бе, платена руска КУР.ВО , ТИ ЛИ СИ БЪЛГАРИН , БЕ АЗИАТСКА ПОДЛОГО. Марш в сибирската кочина в северна корея 2.0. продажна сволоч.

Отговори
6 6
АНТИТЕРОРИСТ

АНТИТЕРОРИСТ

09.12.2022 | 19:56

Кой ще бунтуваш , ти бе мършо болшевишка? Да обясня на идиотите , като теб. В ЕВРОПЕЙСКИЯ съюз се влиза след подаване на молба, изпълняване на много демократични норми и единодушно приемане от останалите членове. В съветския съюз се влиза под дулата на ръждивите руски танкове и съдрания и миризлив руски ботуш.

Отговори
6 7
Съгласен

Съгласен

09.12.2022 | 20:56

Време е за бунт. Време е да изрием фашистко-джендърските боклуци от България.

Отговори
5 4
Да не си заченат

Да не си заченат

10.12.2022 | 02:40

в Коми, плужек?

Отговори
3 1
Володимир Зеленски

Володимир Зеленски

09.12.2022 | 17:46

Руменчо Радев и Стефчо Янев ми гълтат по цял ден

Отговори
5 3
Слама кокаине

Слама кокаине

09.12.2022 | 17:39

България, кучката на Украйна. Хахахах

Отговори
6 4
Позор

Позор

09.12.2022 | 17:07

Парламента НЕ реши, те само изпълниха заповедите на краварите! Подлоги, продажници, заслужават да изгният в затвора заради престъпления срещу род и Родина!

Отговори
15 3

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?