2374

Пак преговаряме за "Грипен"-и с Франция и Швеция

Служебното правителство започва преговори с Франция и Швеция за доставка на военни самолети, съобщи военният министър Димитър Стоянов в предаването "Преди всички" на БНР.

За периода от 2023 до 2025-2026, когато трябва да дойдат и да бъдат въведени в експлоатация първите изтребители F-16, България се нуждае от самолети за ВВС. Наличните МиГ-ове са в края на експлотационните си възможности и се разговаря с Полша за техния ремонт. Разговорите с полската страна са "интензивни и обнадеждаващи", заяви Стоянов. Полските представители са поканени да дойдат в България. Има заделени средства - над 40 млн. за закупуването на 2 двигателя и ремонта на други 6.

За да се запълни празнината във ВВС се търсят и други самолети. "Изпратени са писма до доста страни, има отговори от Франция и Швеция. Френската делегация ще бъде днес в МО, а шведската ще бъде у нас на 20 септември. Чакат се още отговори от САЩ и Израел", заяви военният министър.

Така служебното правителство днес се връща към решението на служебното правителство през 2017 /и двете на президента Радев/ - да се търси закупуване на шведските изтребители "Грипен". През 2017 г. такова решение бе взето, но след това отменено от третия кабинет на Бойко Борисов. След това София плати за американски изтребители, които още не е са произведени.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Няма и Няма

Няма и Няма

16.09.2022 | 22:44

Няма и Няма да преговаряме със Грипъ Щото хамерикански скъпи рисунки са по хубави Пъ и братята хамерикаци който са просто едни лакоми Чифуте вземат да се обидят Знаете ли какъв Майдан могат да ни спретнат За туй тихо мирно и лежешком със прибежки разглеждайте рисунките и коренопреклоно се наслаждавайте на Братската Хамериканска миролюбива любов към ближния Която във същността си е чифутска Като Юда към Христос ако мъ разбирате Де

Отговори
5 2
дЕдо Байдън

дЕдо Байдън

16.09.2022 | 14:01

Яжте ми памперса!

Отговори
4 6
Трън

Трън

16.09.2022 | 13:51

Самолетоносач кога.

Отговори
9 3
червен

червен

16.09.2022 | 13:51

Червеното войнство си показа истинското лице!

Отговори
8 5

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?