49

Отчетът на Гълъб Донев: Не очаквах да се стигне толкова далеч в изпитанието "Сървайвър" ВИДЕО

Не мачкайте и не пречупвайте хората. Този модел вече не работи, предупреди служебният премиер

"Отчетът ни съвпада с връщането на изпълнен мандат. Може би до края на отговорностите ни като временна власт остават плюс/минус 24 часа. Не очаквах да се стигне до такава изобретателност в изпитанието, когато казах, че сме в новия сезон на "Сървайвър".

Това заяви служебният премиер Гълъб Донев преди представянето на доклада за резултатите от работата на служебния кабинет в периода 3 февруари - 5 юни. Очаква се с протоколно решение Министерският съвет да одобри отчета по-късно днес.

"В последните дни всички говорят за държавата. Мислете за хората. Те са държавата. Не мачкайте и не пречупвайте хората. Този модел вече не работи. Политическата арогантност вече е демоде", каза Донев. Той напомни, че нито един кабинет след 2009 г. не е представял подобен отчет за мандата си.

Изборите за парламент преминаха спокойно и прозрачно в съответствие със закона. Съществени нарушения не бяха констатирани. МВР се справи успешно с явлението "купуване на гласове". Бяха получени 813 сигнала за това в полза на политически партии или коалиции, и за други нарушения, свързани с изборния процес. Приетите от 48-ото НС промени в Изборния кодекс наложиха за първи път в рамките на ЕС да бъде проведено видеонаблюдение на изборния процес, каза още Донев. 

Успешно бе и провеждането на изборите зад границите, за което бе ангажиран голям човешки ресурс, напомни премиерът. 

 Непосредствена и най-трудна задача пред служебното правителство бяха мерките за овладяване на цените, направена бе система за наблюдаване на цените от производител или внос до щанда в магазините, засилен бе контролът, предприети бяха мерки за осигуряване на продоволствена сигурност, мерките започват, макар и бавно, да дават резултат. Темпът на инфлацията спадна с с над 4% от януари. Инфлацията през май ще е под 10%, каза министър-председателят.

В условията на висока инфлация, особено значение има подкрепата за най-уязвимите групи - изплатена бе великденска добавка за пенсионери до линия на бедност, за целта бяха осигурени 72 млн. лв. Съществен напредък има в инвестициите и енергетика - стартира "Доброславци" в аутомотив сегмента. 15 пъти ръст на инвестициите бе регистриран, нарастват сертификатите на клас А инвеститори. Подписан бе меморандум с Гърция, с газопреносните оператори от Румъния, Унгария и Словакия, посочи Донев.

Допълнителните количества от Азербайджан са важни за постигане на общите ни цели за диверсификация. задвижен е проектът за нов интерконектор България-Сърбия. Започна разширението на газовото хранилище в "Черен", изграждане на нови ядрени мощности в площадките на "Козлодуй" и "Белене", продължи премиерът.

31 хил. опита са предотвратени за незаконно влизане през границата. Правителството полагаше усилия за опазване на обществения ред, превенция и помощ при природни бедствия. Има нарастване на общата разкриваемост на грабежите, престъпленията, свързани с наркотици, в условия на домашно насилие и др., каза той. Напомни, че приоритет са били и законопроектите по Плана за възстановяване. 

Започна създаването на медицинска помощ по въздух. Продължи активният ни диалог с ЕК, Шведското председателство с цел положително решение за Шенеген. динамичните контакти с Австрия вече имат положителни резултати. Продължихме интензивните разговори с Нидерландия, намери се формула тя да извърши преглед на постигнатото от нас в областта на правото. Продължи координацията и активната работа по членството ни в ОИСР. Продължава подготовката ни по присъединяване в еврозоната, каза той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
ДЕМАГОГИЯ:Радев кани на разговор на”Дондуков”2 служебния кабинет

ДЕМАГОГИЯ:Радев кани на разговор на”Дондуков”2 служебния кабинет

06.06.2023 | 10:18

https://pik.bg/%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F-%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2-%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%B2-2-%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BA%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%82-news1178481.html

Отговори
0 0
Теза

Теза

05.06.2023 | 12:12

Гълъб не успя да стане лебед, ама и не се натискаше много много за това.

Отговори
2 0
Гълъб Донев бе доста умерен и тактик служебен премиер за разлика от

Гълъб Донев бе доста умерен и тактик служебен премиер за разлика от

05.06.2023 | 11:53

Президента разединител на нацията Румен Радев.

Отговори
4 0
Яна

Яна

05.06.2023 | 11:20

Ти - подлого ня зеления чорап искате да ни смачкате с руския ботуш, но няма да ви се получи! Излитай!

Отговори
7 2

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?