49

Освободиха шефа на Сметната палата

Народното събрание освободи председателя на Сметната палата Цветан Цветков, който вчера беше изслушан от бюджетната комисия.

7-годишният мандат на Цветков изтече миналата година. До избирането на нов председател неговите функции поема зам.-председателят Горица Грънчарова-Кожарева.

Вносители са лидерите на парламентарните групи на ГЕРБ, “Български възход”, ДПС и БСП, с чиито 118 гласа беше освободен. 

Според Десислава Атанасова от ГЕРБ, освен изтеклия мандат, липсват и няколко одита, възложени от парламента, които така и не са били предоставени. Според шефката на депутатите на ГЕРБ Сметната палата не е осъществявала контрол и върху финансирането на политическите партии.

Асен Василев определи освобождаването на Цветков като скандално, без мотиви, от днес за днес.

“Нямате мотиви, а си търсите повод, тъй като не можете да кажете кои одити не са били внесени”, смята Василев.

Той призова за нормална процедура за избор на нов шеф, тъй като при така направената нов председател май няма да може да се избере в рамките на това Народно събрание.

По думите на лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов било направено и невъзможното в партията да бъде намерено нещо нередно и са били одитирани многократно по време на кампаниите.

 Костадинов обвини акад. Николай Денков в изкривяване на информацията в историческите учебници в училищата. 

В освобождаването на шефа на Сметната палата Атанас Славов от “Демократична България” видя цел палатата да бъде завладяна и използвана като инструмент за политическа репресия. 

Мартин Димитров от “Демократична България” се усъмни дали в отстраняването на шефа не се цели да се заметат под килима два важни одита, които се правят към този момент - единият е на фонда за гарантиране на влоговете, който според Димитров можел да обхваща и КТБ.

От Сметната палата проверявали и пощите, където по данни от журналистически разследвания имало огромни пари, които са инвестирани, но не било ясно какво се е случило с тях, каза Димитров. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
ГУСТО

ГУСТО

21.01.2023 | 09:47

ТАКА СЕ ИЗМЪКВАТ ЛУКАВИТЕ ЛИСИЦИ...

Отговори
1 0
ГУСТО

ГУСТО

21.01.2023 | 09:47

СУПЕР ПОДАРЪК СА МУ НАПРАВИЛИ...СУПЕР...ИНАЧЕ КАТО Е ОБЕЩАЛ И ПОЛУЧИЛ КАК ДА БЯГА А ТАКА ИЗГОНИХА МЕ...

Отговори
1 0

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?