1939

Осем изненади в списъка на президента

Дама поема парите в държавата 

Едно от най-важните ведомства - Министерството на финансите, ще се ръководи от дама - Росица Велкова-Желева. Това се случва за втори път в най-новата ни история след Христина Вучева, която също бе назначена в служебното правителство на Ренета Инджова. Росица Желева всъщност  беше заместник на Асен Василев в МФ, а преди това - заместник и на министър Владислав Горанов от ГЕРБ, заради което я свързват и с партията на Бойко Борисов. В министерството работи от 1993 г.

В енергетиката влиза член на МЕНСА

Росен Христов поема Министерството на енергетиката. Той е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския университет в САЩ. Работил е за италианската енергийна компания „Енел“, отговаряйки за реструктурирането и интеграцията на придобитите мащабни енергийни дъщерни компании в Гърция, Франция и Русия. След това е регионален директор за Източна Европа и Латинска Америка в нидерландската компания за ремонт и поддръжка на енергийни активи „Дицман“ и ръководи придобиването на „Енергоремонт Холдинг“ в България, на която става по-късно председател на управителния съвет.

В последните години се занимава с инвестиции в стартиращи компании с фокус върху зелените технологии. Говори свободно 4 езика и е член на МЕНСА.

Здравният министър е „за“ ваксините

От интервюта на новия министър на здравеопазването Асен Меджидиев става ясно, че той е привърженик не толкова на строгите ковид мерки (тъй като не се спазват), а на ваксинацията. Той е УНГ специалист. Д-р Меджидиев повече от 10 години работи в "Пирогов". Председател е на Столичната лекарска колегия към БЛС. Той е изненада в служебния кабинет, защото за мястото досега се споменаваше бившата здравна министърка Таня Андреева.

Образованието отива в ръцете на адвокат на Мишо Бирата

Професорът от Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" Сашо Пенов поема образованието. Академик Николай Денков съобщи малко по-рано, че е отказал да продължи работата си и в служебното правителство, въпреки че е имал оферта. Сашо Пенов е бивш декан на Юридическия факултет и адвокат по знакови дела, като например на Михаил Михов - Мишо Бирата, когато пивоварната на бизнесмена "Леденика" загуби лиценза си. По същото време юристът бе член и председател на правния съвет при президента Георги Първанов. Делото стана причина Първанов да го освободи, като мотивира решението си с морален жест, свързан с "изострена обществена чувствителност" по казуса.

Строителите ще си търсят парите от Иван Шишков

Иван Шишков е назначен за министър на регионалното развитие и благоустройството. Той е бил главен архитект на Община Драгоман, Район Банкя в Столична община и район "Триадица". Кариерата му там обаче приключва скоропостижно. След инцидент с 16-годишно момче, което почина от оголен кабел, стърчащ от тротоарна шахта, Иван Шишков подаде оставка.  

По време на двете служебни правителства, назначени от президента Румен Радев, той беше заместник-министър в МРРБ.

Александър Пулев от Оксфорд  поема иновациите и растежа

Магистър по финанси на Оксфордския университет и бакалавър по информационни системи и финанси на Университета в Мейн, САЩ, Александър Пулев става министър на иновациите и растежа. Професионалната му кариера преминава през „УниКредит“, ЕБВР, консултантска компания „Ърнст и Янг“ и др. Бил е заместник-министър на транспорта и съобщенията в служебното правителство, назначено от президента Румен Радев.

От "Български пощи" идва министърът на е-управлението 

Георги Тодоров е новоназначеният министър на електронното управление. Той е магистър по право. През годините е бил министър и заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в четири правителства, председател на Управителния съвет на ДП „Пристанищна инфраструктура“, председател на Съвета на директорите на „Информационно обслужване“, председател на Съвета на директорите на „Български пощи“, заместник-председател на Съвета на директорите на „Пристанище Бургас“, член на Съвета на директорите на „България Еър“.

Лазар Лазаров - от заместник става социален министър и вице

Лазар Лазаров става вицепремиер по социалните политики и министър на труда и социалната политика. Той е заемал консултантски, експертни и управленски позиции в Националната служба по заетостта, Българската стопанска камара, Икономическия и социален съвет, Народното събрание, Министерството на труда и социалната политика и Фонд „Условия на труд“. Дълги години е бил зам. социален министър.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
ПРЕЦАКАН ИЗБИРАТЕЛ

ПРЕЦАКАН ИЗБИРАТЕЛ

02.08.2022 | 11:08

АБЕ КАКВИ ИЗНЕНАДИ НАФРАШКА ТОЯ МИЗЕРЕН СЪСНАВ ... КАТО Е БИЛ ВЕДНЪЖ В СЛУЖЕБЕН КАБИНЕТ АМИ ТОЙ НЕ СТАВА НАЛИ ВИДЯХТЕ! КАКВО СТАНА КАТО СЕ ПРЕНЕСЕ СЛУЖЕБНИЯ В РЕДОВЕН КАБИНЕТ....НИЩО И ПОЛОВИНА... ПОКАЗАХА СИ САМО МЕРАКА ЗА ВЛАСТ И НЕКАДЪРНОСТТА КОЯТО ГИ Е ПОДТИКВАЛА КЪМ ТАЗИ ВЛАСТ...АБСОЛЮТНО ЗАВИСИМИ И ХОРА С ПРЕГРЕШЕНИЯ СЕ БОРЯТ ЗА ТЕЗИ МЕСТА.ЗА ДА ГИ ПАЗИ НСО...ИНАЧЕ ТРЯБВА ДА СИ ПЛАЩАТ УСЛУГАТА И НЕ СЕ ЗНАЕ КОЙ ЩЕ ГИ ПАЗИ...... ЗА ТОВА ТОЗИ ПЪТ ДА НАПРАВИМ ИЗБОРИТЕ НЕВЪЗМАЖНИ....ПРОСТО ДА НАКАЖЕМ НЕКАДЪРНИЦИТЕ.НИКОЙ ДА НЕ ОТИВА ДА ГЛАСУВА НИКОЙ!!!! СТИГА СА КРЕЩЯЛИ ИДЕТЕ ЩОТО ОНЕЗИ НЕ СА КАТО ТЕЗИ.....НЕ ЕДНАКВИ СА И ИМАМ ЧУВСТВОТО ЧЕ ЕДИН БАЩА ГИ Е ПРАВИЛ.....И ЕДНА МАЙКА ГИ Е РАЖДАЛА.... СИГУРЕН СЪМ ЧЕ СА МУТАНТИ...С ВГРАДЕН ЧИП ЗА ПРОСТОТИЯ - АЛЧНОСТ И МЪСТ...

Отговори
2 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

02.08.2022 | 10:09

ВСИЧКО е ИНТЕРЕСИ а НАРОДА СТРАДА

Отговори
3 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата