46

Оръжията за Украйна: Комисията по отбрана разглежда предложението

Парламентарната комисия по отбрана разглежда днес предложението за военна помощ към Украйна.

Миналата седмица служебното правителство одобри доклада на военния министър за това какво въоръжение можем да предоставим на Киев. Кабинетът "Донев" обаче засекрети информацията.

Приоритет за Украйна са оръдия и гаубици, средства за противовъздушна отбрана и бронирана техника. Пред bTV министър Димитър Стоянов каза, че това, което изпращаме е в топ три на исканията на Украйна, но не става въпрос за ракетни системи C-300, изтребители МиГ-29 и Су-25.

Изпратените оръжия на Украйна няма да компрометират способностите на българската армия, уверява военният министър.
 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Стоян Михалев

Стоян Михалев

08.12.2022 | 09:20

„Като народен представител и член на Комисията по външна политика имам достъп до различни видове класифицирана информация - секретна или поверителна. Днес се възползвах от това свое право и поисках достъп до изготвения документ за оръжието и боеприпасите, които ще предоставим на Украйна. Нямам право да споделя конкретни параметри, защото е много вероятно да бъда подведен под отговорност по ЗЗКИ, но ще кажа само, че като състав, обем и структура, това което е предоставено от българска страна е драстично по-малко, спрямо поисканото от украинска страна. Огромно разочарование за мен бе и фактът, че в изготвеното споразумение между двете страни, сме заложили условието, че не носим никаква отговорност за качеството, техническата пригодност и състоянието на това, което предоставяме. С други думи, много вероятно е това да са приготвени за утилизация бойни средства или простичко казано - пробутваме им неща с изтекла годност, от които искаме да си изчистим складовете и които не само не могат да бъдат използвани, но са и опасни за използващите ги. Това е отвратително и брутално отношение към тези изтерзани и бедстващи от руската агресия достойни защитници на Украйна. Президентът и неговият служебен кабинет се гаврят с тях!“

Отговори
2 2
Продажници

Продажници

08.12.2022 | 09:46

Марш в украйна да лапате пишки

Отговори
4 1

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?