2374

Опозицията иска бавна смърт на правителството

ГЕРБ и ДПС не внасят вот на недоверие, чакат оставка на целия кабинет

Идеята за кабинет на малцинството с премиер Кирил Петков, след като "Има такъв народ" напусна властта, е обречена.  Това обявиха в един глас трите опозиционни партии в парламента, които категорично отхвърлиха хипотезата, че могат да удължат живота на останалата вече тройна  коалиция между "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България".  В същото време опозиционните партии не бързат с внасянето на вот на недоверие, който да свали веднага правителството. Те очакват оставката на целия кабинет и твърдо няма да подкрепят нови министри в състава му, нито пък избора на Бойко Рашков начело на КПКОНПИ. Това стана ясно от изявленията на ГЕРБ и ДПС в парламентарните кулоари.

"На мястото на г-н Петков в тази ситуация бих поискал вот на доверие и чак тогава бих говорил за кабинет на малцинството", каза Тома Биков от партията на Бойко Борисов.

И констатира, че работата на това Народно събрание и на това правителство е блокирана. По думите му, първите два своеобразни вота на доверие ще бъдат гласуването на актуализацията на бюджета и изборът на Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ.

Шефът на депутатите от ГЕРБ Десислава Атанасова посочи, че са разтревожени за държавата, тъй като ще настъпи и политическа криза, освен другите кризи. На този етап обаче партията изчаква да види развоя на процеса и не смята да внася вот на недоверие.

"Чакаме оставката на целия кабинет. Нови министри в този кабинет няма да подкрепим", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той добави, че в момента не съществува темата с правителство на малцинството от юридическа гледна точка.

"От политическа гледна точка има заявки за подаване на оставки, а процедурата е ясна. Те трябва да бъдат внесени в Народното събрание, да бъдат разгледани. Ние от ДПС от първия ден на това правителството, на което дадохме оценка, че е най-лошото от демократичните промени насам, очакваме заедно с оставката на вече заявените министри в Народното събрание да се внесе и оставката на целия кабинет", заяви Карадайъ.

Той беше категоричен, че партията отдавна е изказала мнението си за Бойко Рашков, като даде да се разбере, че няма да гласуват той да застане начело на антикорупционната комисия.

Карадайъ напомни, че оценката за действията на вътрешния министър ДПС е дало още по време на изборите миналия юли, а вече и в Брюксел, и в ЕП са наясно с поведението на Рашков и "беззаконията и превръщането на полицията в милиция по време на изборите".

На въпрос дали партията би подкрепила правителство на малцинството, депутатът от движението Хамид Хамид бе категоричен: "На Кирчо Лъжеца и Асен Крадеца да подкрепим кабинет? Вие какви ги говорите?".

"Слушах по медиите, че не е окей да правим избори сега. Не, окей си е да правим избори сега, за да измете народът най-голямото недоразумение от 30 години насам", добави и заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Чочо

Чочо

10.06.2022 | 12:04

Мръсни гадове от ГЕРБ и ДПС , искате да продължитв да ни обезкостявате , нали?!!! Никога повече!!!!

Отговори
1 0
Опозицията в пълен състав:

Опозицията в пълен състав:

10.06.2022 | 08:39

ГЕРБ-ДПС-КОСТЯ-УЧИНДОЛСКИЯ....Българино????

Отговори
5 2

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?