49

Опитват клин в "Промяната", за да има кабинет ОБЗОР

Три варианта за управление с третия мандат: старата коалиция в нови дрехи с Никола Минчев премиер; правителство на малцинството с мълчаливата подкрепа на независимите депутати и още хора на Слави; програмно правителство от експерти с писта  до влизането на България в еврозоната и Шенген.

 

Ново управление в рамките на 47-ото Народно събрание е възможно, като ключът за евентуалния втори кабинет е в ръцете на Асен Василев и Кирил Петков. Сили отвън и отвътре натискат политическите сили от четворната доскоро коалиция да се смирят и да съставят правителство, макар и с къса писта. Идеята е да изпълнява програмата, разписана от лидерите на "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" дни след успешния вот на недоверие, който свали кабинета "Петков".  

От консултациите, които президентът Румен Радев организира днес с представители на всички партии и коалиции в парламента, преди да връчи третия мандат, привидно става ясно, че

шансовете за второ правителство в рамките на сегашното НС са 50:50.

От БСП, "Демократична България" и ИТН са готови да преговарят с мотива, че само действащ парламент и работещо правителство могат да преведат България без сериозни катаклизми през очертаващите се тежки кризи в сложната международна обстановка, като гарантират стабилност и подкрепата за бизнеса и гражданите. От ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" са от другата страна на барикадата. Трите политически сили смятат, че този парламент е изчерпан и не може да излъчи стабилно мнозинство, за да може евентуалното правителство да работи ефективно.

Така топката е в ръцете на Асен Василев и Кирил Петков,

които трябва да решат дали "Продължаваме промяната" да участва в усилията за съставяне на кабинет с третия мандат, който президентът Радев ще връчи на БСП или "Демократична България". На консултациите при президента Петков заяви, че ще участват в преговорите за правителство, но на принципна основа и без да прекрачват червените линии с ГЕРБ и ДПС. В интервю за "Капитал" Асен Василев беше по-категоричен и заяви, че по-скоро отиваме на избори. Той загатна за натиск отвън, оказван на коалиционните партньори, за съставяне на кабинет на евроатлантическа основа, което означава с явна или мълчалива подкрепа от ГЕРБ или ДПС. На въпрос дали от "Промяната" са били атакувани с подобни предложения, той отговори: "Казали сме там какво е нашето решение". Вицепремиерът в оставка не уточни къде точно е ТАМ, но коментарите са, че става въпрос за разговори с дипломати и политици от САЩ и Европа. 

Близки до Василев твърдят, че

неговият отговор е бил "не".

Пред "Марица" Асен Василев заяви, че и проектът му за кабинет като кандидат-премиер с мандата на ПП е щял да мине в Народното събрание, ако го бе внесъл, но той не е пожелал да става заложник на задкулисието и политическите брокери.   

Заради твърдата позиция на вицепремиера и финансов министър в оставка анализаторите предполагат, че ще бъде направен опит да бъде забит клин в "Продължаваме промяната" отвън и отвътре. От ИТН и вчера потвърдиха, че биха подкрепили нов кабинет на четворната коалиция, доминиран от ПП, но при условие че бъдещият премиер не се казва Асен Василев или Кирил Петков. От БСП също заявиха, че ако получат мандат за съставяне на правителство, ще предложат министър-председателят отново да е от ПП, като не цитираха имена. Групата на "Промяната" в парламента обаче изглежда единна и  стои твърдо зад лидерите си, което прави плана за разцепление невъзможен. 

В кулоарите на Народното събрание вчера все пак се завъртяха 3 варианта за кабинет с третия мандат: 

1. Старата четворна коалиция в нови дрехи с Никола Минчев премиер. 

2. Правителство на малцинството с мълчаливата подкрепа на независимите депутати и още хора на Слави. 

3. Програмно правителство от експерти с писта  до влизането на България в еврозоната и Шенген, за каквото настояват от евентуалния мандатоносител "Демократична България".

Прогнозата на "Марица" обаче е, че консултациите няма да успеят и отиваме на избори в началото на октомври.   

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
САЩ и запада заповядват

САЩ и запада заповядват

16.07.2022 | 00:00

Нашите гъзолизци сляпо изпълняват. Божеее каква зависимост. Какви продажници ги управляват! Тези ли мръсници ще ни измъкнат от дъното като най-бедните европейц! Не вярвайте на лъжците!

Отговори
1 0
Десеб

Десеб

15.07.2022 | 20:15

Клинът е отдавна забит. Около месец има. Киро и Асен са скарани, групата се дели на две.

Отговори
1 2
Иво

Иво

15.07.2022 | 18:50

Руските подлоги от ДПС, ГЕРП и израждане се събраха.

Отговори
5 5
Несъгласен

Несъгласен

15.07.2022 | 18:06

Не щем еврото. Искаме право на глас.

Отговори
7 5
Подмяната

Подмяната

15.07.2022 | 18:02

Консултациите бяха ДНЕС, а не ВЧЕРА. МАРИЦАААА...

Отговори
6 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?