49

Новото преброяване уреди Пловдив с още един депутат

Последното преброяване ще рефлектира и върху броя депутати, които ще представят Пловдив, при това още на следващите парламентарни избори. В момента в България има 31 избирателни района - те следват административното деление с 28 области, като столицата има три района плюс София-област, а Пловдив - два - в града и в областта.

От числата, които НСИ обяви, излиза, че броят на мандатите трябва да се промени - някъде (където има прираст) да се добавят, от другаде да се вземат. Според Изборния кодекс обаче в един избирателен район не може да има по-малко от 4 мандата. Така че Видин, който най-бързо губи население, отново ще бъде представляван от четирима народни представители, независимо че според последното преброяване няма население и за трима.

Региони, които изпращат по 4-ма депутати в парламента, са още: Габрово, Кюстендил, Перник, Разград, Силистра, Смолян, Търговище и Ямбол. Почти всички те са в списъка на районите, губещи бързо население. Но както стана дума, по закон от тях не може да се взимат мандати. Освен ако политиците не решат друго и не бъде променен Изборният кодекс.

Но по-вероятно е да бъдат взети мандати от области, които са „надценени“. Плевен например сега има 9 мандата, но според последните данни регионът губи половин мандат. И е въпрос на политическа преценка дали на плевенчани да им се отнеме цял мандат, или да се запази сегашното положение.

Също така стоят нещата във Враца, в Монтана и в Ловеч например. В първия град сега мандатите са 6, във втория и третия - по 5, но населението и на трите области намалява с по половин мандат.

София-област пък обратно - нараства с половин мандат. И също е политически въпрос дали да й се даде цял.

Според новото преброяване столицата, която сега изпраща 42 депутати в Народното събрание, трябва да получи поне още 5 мандата и да изпраща 47 депутати. Трябва да се припомни, че от 2009 г. мандатите в страната са се променяли два пъти съобразно динамиката на населението и трите софийски района са увеличавани.

Новите данни за населението на България биха увеличили мандатите и за други градове. Варна сега изпраща 15 депутати, но според порасналото си население би трябвало да избира още двама. Другият голям морски град - Бургас, в момента излъчва 15 народни представители, но би трябвало да ги увеличи с още един.

Друг голям град - Стара Загора, обаче би запазил сегашното си представителство - 11 народни представители, тъй като населението на областта нараства, но не достатъчно, за да има цял мандат.

Как стоят нещата в Пловдив?

Градът, който сега има 11 мандата, трябва да ги увеличи с поне още един. Много е вероятно същото да се случи и със 17-и МИР за Пловдив-област.

Какво ще стане накрая и къде ще се увеличат депутатите, а къде ще намалеят, обаче, в крайна сметка, е политически въпрос. И всяка партия прави своите тънки сметки на базата на своята география - би искала да има повече мандати там, където има повече нейни избиратели. Това важи особено за партиите, които имат съсредоточаване на вот, а не равномерно разпределение в цялата страна. 

Според "Прозрачност без граници" е време да се промени изборното законодателство, за да е възможно окрупняване на най-малките региони, за да не се изкривява вот​ът на избирателите от преливане на мандати.

Проблемът с мъртвите души в изборните списъци също може да бъде решен.

"Различни експертни предложения има в тази връзка, но със сигурност е необходимо да бъде съставен регистър, който да служи само и единствено за целите на изборния процес", твърди Ваня Нушева, експерт по изборни процеси от "Прозрачност без граници".

Дали малките мандатни райони ще бъдат окрупнени и дали ще има изборни списъци, различни от тези на ГРАО за следващия вот, зависи само от волята на парламентарните партии да променят изборния закон. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Радев подмени вота на българските избиратаели

Радев подмени вота на българските избиратаели

13.10.2022 | 16:53

Нямало е 100% тово преброяване на хартиените бюлетини. Малкото такива извършени преброявания показват значителна разлика между протоколите и бюлетините. ЦИК лъже, че има преброяване на хартиените бюлетини, няма никаква информация на сайта. РЕАЛНИТЕ РЕЗУЛТАТИ СЛЕДВА ДА СА 47 % ГЕРБ, 13 % ПП, 17% ДПС, 11% БСП , а ДБ изобщо не влизат в парламента!!!!!! НАРОДЕ СЪБОДИ СЕ И ИЗГОНИ ЛЪЖЦИТЕ И МАФИЯТА!!!! ИЗГОРИ ВЪШКИТЕ И СМАЧАКЙ ГНИДИТЕ!!!

Отговори
4 1

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?