2374

Новото мнозинство заложи финансови мини в бюджета, Асен Василев предупреди за последствия

Комисията не промени акциза на цигарите и тютюна, одобри увеличение на полицейските заплати с 20%

Новото парламентарно мнозинство ГЕРБ-ИТН-ДПС- "Възраждане" прекрои бюджета и разду приходната му част със 760 млн. лв. за 2022 г., независимо от предупрежденията на финансовия министър в оставка Асена Василев , че има реален риск такива приходи от ДДС да не бъдат постигнати и при такава развръзка може да се стигне дори до замразяване на плащания към бизнеса. Така залаганите приходи в бюджета се увеличават до 33.353 млрд. лв. Допълнителните 760 млн. лв. идват над заложените от правителството 2 млрд. лв. очаквания за повече приходи, пише "Медиапул".

"760 млн. лв. повече ДДС са напълно постижими. Миналата година при акутализацията на бюджета завишихме приходите с 300 млн. лв., а в края на годината се оказаха с 800 млн. лв. повече, без да е имало такъв темп на инфлацията", възрази председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански от ИТН.

Според него по-големите приходи ще дойдат от по-високите цени на пазара заради инфлацията и нарасналия внос и така ще се генерират по-високи постъпления от ДДС.

Последва бурна реакция от Асен Василев"Преди 15 минути имаше две предложения за увеличение на събираемостта, които вие отхвърлихте. Това е пълен цинизъм!"

"Г-н министър, хубаво е човек да си потиска агресията, като по-възрастен ви го казвам. Вие сте по креативен, когато сте спокоен", контрира Йордан Цонев от ДПС.

Асен Василев обаче предупреди за последствията от решението:

"Ако този приход не се реализира, МФ ще трябва да наложи лимити за изплащане на заплати, издръжка, плащания към бизнеса може да бъдат замразени. Под риск са фирмите, които работят с правителството, то може да се окаже лош платец през последното тримесечие".

"Новите управляващи започнахте тук да приемате някакви стотици милиони, кой ще ги изпълнява?"- попита риторично зам.-председателят на комисията по бюджет и финанси Румен Гечев (БСП).

"На предния бюджет се късаха ризи в залата, че фискалната стабилност е много зле, изведнъж сега се предлага 1 млрд. лв. за харвочене", възмути се депутатът от "Продължаваме промяната" Искрен Митев.

В същото време бюджетната комисия одобри увеличение на полицейските заплати с 20%. За целта МВР ще получи 175 милиона лева допълнително.

В текстовете беше записано, че до 30 септември министърът на вътрешните работи трябва да представи в Министерството на финансите доклад за направените структурни реформи.

Гласувано бе отпускането на 20 млн. лв. за нуждите на висшите училища и 150 млн. лв. за средно образование.

Междувременно Комисията за бюджет и финанси реши още да не променя акциза на цигарите и тютюна. Първоначално комисията прие той да се вдигне, но не беше постигнато съгласие откога това да се случи. След почивката обаче депутатите не приеха цялата точка, в която освен сроковете беше заложено и увеличението на акциза.

Ако акцизът се увеличи, цената на кутия цигари ще поскъпне средно с 20 стотинки. Независимо че цялата точка отпадна в комисията, вдигането на акциза може да бъде гласувано и в пленарната зала.

Бюджетната комисия одобри 0% ДДС на хляба, но бе отхвърлено намалението му от 20% на 9% за олиото, плодовете, зеленчуците и други селскостопански изделия.

За диференцирането на ставката имаше различни предложения от ГЕРБ и от "Възраждане", но Асен Василев предупреди, че загубите за хазната ще бъдат сериозни, а ефектът - съмнителен.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Данчо

Данчо

28.06.2022 | 06:32

г-н Василев очакваме предизборно да докажете, че не са откраднати 9-те милиарда и обърнете внимание - ДОКАЖЕТЕ, защото лъжите ви прехвърлят всякакви граници!

Отговори
5 5
Манчо

Манчо

28.06.2022 | 09:04

Карадайъ ли ти шепне?

Отговори
2 4

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?